آمار نشان می دهد که چین همچنان بزرگ ترین کشور تولید کننده برق آبی جهان است.
نیروگاه های برق آبی، اهمیت بسیار زیادی دارند و می توان با استفاده از نیروی آب، برق بیشتری تولید کرد تا کشور درگیر بحران های انرژی مانند برق نشود.
چین بزرگترین تولیدکننده برق آبی جهان است که ۱۳۰۳ تراوات ساعت برق آبی در سال ۲۰۲۲، تولید کرد که معادل ۳۱ درصد از تولید برق آبی جهان در آن سال بوده است.
دادههای اندیشکده انگلیسی امبر (Ember) نشان میدهد بعد از چین، کشورهای برزیل (۴۲۷ تراوات ساعت)، کانادا (۳۹۸ تراوات ساعت)، آمریکا (۲۴۹ تراوات ساعت) و روسیه (۱۹۸ تراوات ساعت) بزرگترین تولیدکنندگان برق آبی جهان هستند.
کشورهای هند (۱۷۵ تراوات ساعت)، نروژ (۱۲۸ تراوات ساعت)، ویتنام (۹۶ تراوات ساعت)، ژاپن (۷۵ تراوات ساعت) و سوئد (۷۰ تراوات ساعت)، در پنج رتبه بعدی قرار دارند.
از نظر سهم برق آبی در مجموع تولید برق هر کدام از این کشورها، نروژ با سهم ۸۷.۵ درصدی برق آبی در سبد منابع تولید نیرو در سال ۲۰۲۲، در رتبه نخست در میان این کشورها قرار دارد. اما پاراگوئه با سهم ۹۹.۷ درصدی برق آبی در کل تولید برق، در میان کشورهای جهان در رتبه اول قرار دارد.
پس از پاراگوئه و نروژ، کشورهای ونزوئلا (۷۷.۶ درصد)، کلمبیا (۶۸.۹ درصد)، برزیل (۶۳.۱ درصد)، کانادا (۶۰.۴ درصد)، اتریش (۵۴ درصد)، سوئیس (۴۹.۸ درصد)، سوئد (۴۰.۴ درصد) و ویتنام (۳۶.۹ درصد) قرار میگیرند.
برق آبی، بزرگترین منبع تولید برق تجدیدپذیر است اما نیروی بادی و خورشیدی هم به سرعت رشد کرده و این اختلاف را روز به روز کمتر میکنند. برق آبی با توانایی خود برای تامین برق مورد نیاز، نقش مهمی در ضریب نفوذ بالای منابع تجدیدپذیر ایفا میکند.
چین ۳۱ درصد از نیروی برق آبی جهانی را تولید میکند که بیش از سه برابر بیشتر از برزیل به عنوان بزرگترین تولید کننده بعدی است. با این حال، آمار رسمی نشان داد: تولید برق آبی چین در هشت ماه منتهی به اوت سال ۲۰۲۳، با سریعترین نرخ از سال ۱۹۸۹، نزول کرده و ۱۵.۹ درصد کاهش یافته است.
در هند هم تولید برق آبی در هشت ماه منتهی به اوت سال گذشته، ۶.۲ درصد کاهش یافت که شدیدترین کاهش از سال ۲۰۱۶ بود و سهم برق آبی در تولید برق، به ۹.۲ درصد رسید که پایینترین میزان در ۱۹ سال اخیر بود. بارندگی اندک در سال میلادی گذشته، روی تولید برق آبی هند تاثیر گذاشته و باعث کاهش ۱۱ درصدی تولید در مارس نسبت به مدت مشابه سال گذشته شد.
وزارت نیروی هند، دو هفته پیش، در بیانیهای اعلام کرد دولت هند اکنون روی فصل بارندگی معمول برای بهبود تولید برق آبی حساب میکند. هند برای جبران این کاهش، تولید برق با استفاده از زغال سنگ را افزایش داده تا پاسخگوی تقاضای رو به رشد برای برق و اجتناب از خاموشی شود. در نتیجه، سهم زغال سنگ از تولید برق هند در هفته نخست آوریل، به ۷۷ درصد رسد که دو سال بالاتر از مدت مشابه سال ۲۰۲۳ بود.
این دو کشور که حدود سه چهارم از برق آسیا را تولید میکنند و مسئول بخش عمده انتشار آلایندگی هستند، از منابع تجدیدپذیر استفاده میکنند تا کاهش تولید برق آبی را جبران کرده و تقاضای فزاینده برای برق را تامین کنند. اکثر اقتصادهای بزرگ آسیایی در سالهای اخیر به دلیل گرمتر شدن هوا و بارش کمتر، با کمبود برق مواجه شده اند.
منبع:
ایسنا