شنیده ها حکایت از آن دارد که در سال ۲۰۲۴، شاهد کاهش تقاضا برای نفت خام هستیم.
تحلیلگران بسیاری اعلام کرده اند، که سال ۲۰۲۴، نفت خام مشتری چندانی نخواهد داشت و با کاهش تقاضا رو به رو خواهد شد. بازار نفت که روزی مشتریان بسیاری داشت، اما گفته می شود که در سال ۲۰۲۴ این سوخت با ارزش، طرفدار نخواهد داشت.
محاسبات و دادههای مؤسسههای تحقیقاتی انرژی نشان میدهد سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در نیمه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی با کاهش تقاضا برای نفت خام روبهرو خواهد بود.
محاسبات و دادههای مؤسسههای تحقیقاتی انرژی نشان میدهد سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در نیمه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی با کاهش تقاضا برای نفت خام روبهرو خواهد بود، در همین حال سهم اعضای این سازمان از عرضه نفت در بازارهای جهانی بهدلیل کاهش تولید و خروج آنگولا به کمترین مقدار از زمان بحران شیوع ویروس عالمگیر کرونا میرسد.
این روند به این معناست که اوپک برای تسهیل برنامه کاهش عرضه با مشکل روبهرو خواهد شد، مگر اینکه روند تقاضای جهانی نفت شتاب بگیرد، یا اوپک آماده پذیرش قیمتهای پایینتر برای نفت خام باشد.
آنگولا ماه دسامبر امسال اعلام کرد که پس از خروج اکوادور در سال ۲۰۲۰، قطر در سال ۲۰۱۹ و اندونزی در سال ۲۰۱۶، از ژانویه ۲۰۲۴ از عضویت در اوپک کنارهگیری میکند.
با خروج آنگولا از اوپک، شمار اعضای این سازمان به ۱۲ کشور میرسد و کل تولید اعضا را به کمتر از روزانه ۲۷ میلیون بشکه میرساند که کمتر از ۲۷ درصد کل عرضه جهانی ۱۰۲ میلیون بشکه در روز است.
آخرین باری که سهم بازار اوپک به ۲۷ درصد رسیده بود به زمان بحران شیوع ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ برمیگردد که تقاضای جهانی برای نفت ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش یافته بود.
تقاضای جهانی نفت از آن زمان تاکنون به سطحی بیسابقه رسیده است، به این معنا که اوپک سهم بازار خود را در رقابت با رقبا از دست داده است.
، اوپک در دهه ۱۹۷۰ میلادی پیش از آغاز عرضه از سوی کشورهای غیراوپک مانند ذخایر دریای شمال، حدود نیمی از عرضه نفت خام جهان را در اختیار داشت.
در دهههای پس از آن، سهم اوپک ۳۰ تا ۴۰ درصد بود، اما رشد بیسابقه تولید از سوی رقبایی مانند ایالات متحده آمریکا بهطور پیوسته در سالهای اخیر این سهم را کاهش داده است.
بر اساس ارقام گزارشهای ماهانه اوپک، تا نوامبر سال ۲۰۲۳ میلادی تولید نفت خام اعضای اوپک ۲۷.۴ درصد از کل بازار را به خود اختصاص داده که نسبت به رقم ۳۳-۳۲ درصدی در سالهای ۲۰۱۸-۲۰۱۷ کاهش یافته است.
اغلب موسسات بینالمللی ، رشد اقتصادی جهان را برای سال ۲۰۲۴ در حدود سه درصد بر آورد کردهاند. بر اساس این گزارش با در نظر گرفتن رشد تقاضای نفت از سوی کشورهای آسیایی از جمله چین و هند و از سوی دیگر مازاد عرضه به خاطر افزایش تولید کشورهایی نظیر آمریکا و برزیل و گویان، مازاد عرضه نفت از ۴.۳ میلیون بشکه به ۴.۵ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت. مطابق با پیشبینی موسسات بینالمللی نفت برنت در سال ۲۰۲۴ با سه سناریو روبروست.در سناریوی بدبینانه بهای هر بشکه نفت در محدوده ۷۴ دلار خواهد بود که در این صورت درآمد نفتی ایران به ۲۸.۵ میلیارد دلار محدود خواهد شد.