میدان گازی آرش، یکی از میدان های مهم گازی است که ۳ کشور ایران و عربستان و کویت بر سر آن اختلاف هایی دارند.
این میدان مهم که مرز مشترک با ایران و عربستان و کویت دارد، یکی از میادین مهم گازی است که بهره برداری از آن می تواند نقش مهمی در راستای تامین انرژی و همچنین اقتصاد کشور داشته باشد. شنیده ها حکایت از آن دارد که تنها راه برطرف شدن اختلافات بر سر میدان گازی آرش، انجام مذاکره است.
معاون حقوقی ریاستجمهوری گفت: مذاکره، بهترین راه برای حل اختلاف در میدان گازی آرش است اما اگر کویت بخواهد از این میدان بهرهبرداری کند، ما هم بهره برداری خواهیم کرد.
محمد دهقان درباره اقدامات حقوقی برای حل اختلافهای ایران و کویت در میدان گازی آرش، اظهار کرد:میدان گازی آرش مشترک است و بخشی از این میدان متعلق به ایران است و ما از قبل در آن میدان چاه حفر کردهایم ولی چاه بسته شده است. دولت کویت ادعاهای ناروایی داشته و فکر می کند همه میدان متعلق به اوست که این ادعا بی پایه است. قبل از انقلاب، میدان گازی آرش را ما کشف کردهایم و بعد از انقلاب اسلامی، در این میدان چاه حفر کرده و حقوق مکتسبی داریم ولی چون مرز دریایی ما با کویت روشن نشده است، ادعای کویت این است اول مرز دریایی مشخص کنیم و بعد معلوم کنیم کدام بخشهای میدان آرش به چه کشوری تعلق دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا این اختلاف با مذاکره قابل حل خواهد بود، تصریح کرد: بله، بهترین راه مذاکره است. وزارت خارجه این وظیفه را بر عهده دارد که با مذاکره این مساله را حل کند ولی اگر دولت کویت بخواهد از این میدان بهرهبرداری کند، ما هم بهره برداری را با توجه به چاههایی که حفر کرده یا حفر می کنیم، حتما شروع می کنیم. ولی بهتر این است که بهره برداری مشترک و منافع مشترک داشته باشیم. اگر عربستان هم با ما مرز مشترک داشته باشد، با این کشور هم به برداشت مشترک اعتقاد داریم تا میدان تخریب نشود و بیشترین بهرهبرداری از آن شود. از کویت انتظار نداریم که ادعاهای فراتر از حد خودش داشته باشد.
میدان گازی آرش از میدانهای گازی ایران است که در شمال خلیج فارس و در استان بوشهر قرار دارد. این میدان گازی از میدانهای مشترک ایران با کشور کویت است. میدان آرش در سال ۱۳۴۶ توسط شرکت ژاپنی کشف AOC شد.
اختلاف از زمانی آغاز شد که ایران امتیاز دریایی را به شرکت نفت انگلیس و ایران اعطا کرد؛ در حالی که کویت این امتیاز را به شرکت رویال داچ شل اعطا کرد. این دو امتیاز در بخش شمالی میدان همپوشانی دارند.
نزدیک به ٪۴۰ محدوده میدان گازی آرش در آبهای ایران قرار دارد. در سالهای گذشته شرکت ملی نفت ایران برای تعیین میزان ذخایر درجای میدان گازی آرش یک حلقه چاه اکتشافی به نام «چاه شماره یک آرش» حفاری کرد.
در سال ۲۰۰۱ پس از آنکه ایران عملیات اکتشاف در میدان آرش را آغاز کرد کویت بلافاصله ایران را به شکایت در مجامع بینالمللی تهدید کرد. پس از سفر امیر کویت به تهران در دوره محمد خاتمی، ایران فعالیتهای اکتشافی را متوقف و از سکوی ساخته شده برای این میدان در میدانهای دیگر استفاده کرد.