دونالد ترامپ از زمان آغاز کار خود به عنوان رئیس جمهوری آمریکا در حال دستکاری مدام بازار ارزهای دیجیتال بوده که این روند می تواند ضرری جدی را متوجه سرمایه گذاران خرد نماید.
بازار؛ گروه بین الملل: دونالد ترامپ از زمان دور نخست ریاست جمهوری خود تاکنون، اظهارات متناقضی در خصوص ارزهای دیجیتال به ویژه بیت کوین مطرح کرده است. ترامپ که در ابتدا از مخالفین سرسخت دارایی های دیجیتال به ویژه بیت کوین به حساب آمده و بارها لقب پول تقلبی را به آن داده بود، تاکنون بارها نسبت به دستکاری در بازار کریپتو مبادرت ورزیده و اقدامات وی منجر به وارد آوردن ضرر سنگین به سرمایه گذاران جهانی رمزارزها شده است. وی در جریان سخنرانی های خود در انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته، به منظور جلب نظر مساعد هوادارای بازار کریپتو به ویژه جوانان، صراحتا از بیت کوین حمایت کرده و خواستار تشکیل صندوق ذخایر بیت کوین برای آمریکا شد. دونالد ترامپ نهایتا روز پنجشنبه ۱۶ اسفند ماه نسبت با صدور فرمانی، تشکیل رسمی صندوق ذخایر بیت کوین ایالات متحده را اعلام کرد. وی همچنین طی سخنانی از دولت دموکرات جو بایدن برای فروش ۱۹۵ هزار بیت کوین در اختیار دولت انتقاد کرده و آن را اقدامی علیه بازار کریپتو دانست. وی همچنین بار دیگر خواستار اتخاذ رویکردی استراتژیک از سوی دولت آمریکا در خصوص دارایی های دیجیتال شده و بر لزوم نقش رهبری واشنگتن در این بازار تاکید کرد. رئیس جمهور آمریکا همچنین تصریح کرد که دارایی های صندوق ذخیره بیت کوین به هیچ عنوان مورد فروش قرار نخواهد گرفت و به عنوان ذخایر استراتژیک دولت فدرال آمریکا حفظ خواهند شد. وی همچنین به وزارتخانه های خزانه داری و بازرگانی آمریکا دستور داد تا راه های جدید برای توسعه دارایی های صندوق ذخایر بیت کوین را کشف کرده و اطمینان حاصل نمایند که خرید و خیر سازی بیت کوین، هزینه ای را بر مالیات دهندگان آمریکایی تحمیل نخواهد کرد. این سخنان رئیس جمهور آمریکا در حالی مطرح می شود که بیت کوین همچنان از روز دوشنبه هفته جاری روندی ریزشی را تجربه کرده که البته دلیل اصلی این ریزش، سیاست های اقتصادی تازه دونالد ترامپ به ویژه در بخش تعرفه ها و جنگ تجاری وی علیه چین است. دستکاری های بی پایان ترامپ در بازار ارزهای دیجیتال پیش از هر چیز باید به یاد داشته باشیم که دولتی بایدن اساسا دولتی تکنوکرات با مواضعی نسبتا ثابت در خصوص دارایی های دیجیتال بود. به عنوان مثال، «گری گنسلر» رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا که طی نخستین روزهای ریاست جمهوری ترامپ عزل شد، از مخالفین تبدیل بیت کوین یا هر دارایی دیگری به عنوان رقیب برای دلار آمریکا محسوب شده و در بیان نظرات واقعی خود نیز ترسی نداشت.
حمایت از قدرت حداکثری دلار آمریکا در برابر سایر دارایی های موجود در بازارهای مالی را شاید بتوان صادقانه ترین ادعای ترامپ در نظر گرفت.
اما دولت دوم ترامپ را عمدتا از میان تجار مشهوری چون ایلان ماسک تشکیل می دهند که از قضا، در دستکاری بازار دارایی های دیجیتال سابقه ای طولانی دارند. شخص رئیس جمهوری آمریکا نیز تناقض هایی گسترده در گفتار و رفتار خود دارد. به عنوان مثال، حمایت از قدرت حداکثری دلار آمریکا در برابر سایر دارایی های موجود در بازارهای مالی را شاید بتوان صادقانه ترین ادعای ترامپ در نظر گرفت. این در حالیست که وی همزمان از دارایی های چون بیت کوین که رقیب دلار محسوب می شوند نیز حمایت می کند! نکته مهم اینکه اساسا دلیل مخالفت و نفرت ترامپ از دارایی های دیجیتال، همین احساس رقابت آنها با دلار بوده که به گفته وی، منجر به تضعیف نقش رهبری ایالات متحده در بازارهای مالی و صنعت بانکداری جهانی خواهد شد. حال سوال اینجاست که این رفتار و ادعاهای متناقض ترامپ را چگونه می توان در کنار یکدیگر قرار داد؟ مراقب تله های خرسی و گاوی در دوره ترامپ باشید! تله های خرسی و گاوی یکی از شگردهای مهم نهنگ ها برای کسب سود حداکثری از بازارهای پر نوسانی چون دارایی های دیجیتال محسوب می شوند. اگرچه پیشتر در خصوص این تله ها و نحوه عملکرد آنها طی گزارشی تفصیلی در خبرگزاری بازار پرداخته ایم، اما به طور کلی باید گفت که کارکرد تله ها، القای حس هیجان یا ترس در سرمایه گذاران خرد است. بدین صورت که نهنگ ها با عرضه گسترده بخشی از دارایی های خود در بازار، اقدام به ریزش سنگین قیمت کرده و پس از ترس ایجاد شده در دل سرمایه گذاران، نسبت به خرید همان دارایی ها با قیمتی بسیار پایینتر از فروشندگان خرد اقدام می کنند. همچنین، عکس این روند نیز صادق است؛ یعنی نهنگ ها با خریدهای پر فشار در بازه زمانی بسیار کوتاه و جمع آوری دارایی از بازار، اقدام به افزایش هیجانی و لجام گسیخته قیمت از طریق رشد چشمگیر تقاضا کرده و درست زمانی که سرمایه گذاران خرد خرید خود را انجام داده و منتظر ادامه روند صعودی قیمت هستند، با فروش دارایی ها نسبت به شکست قیمت اقدام می کنند که در این مسیر رفت و برگشت، سود بسیار هنگفتی به جیب خواهند زد.
به نظر می رسد ترامپ قصد دارد از طریق ایجاد تله های متعدد در بازار ارزهای دیجیتال، علاوه بر تضعیف موقعیت آنها به نفع دلار، سود هنگفتی برای دولت آمریکا و البته شرکای اقتصادی خود به جیب بزند که البته این اقدام احتمالی وی نیز در راستای تقویت دلار محسوب می شود.
پس با این حساب، تنها نهنگ ها هستند که با توجه به دارایی های چشمگیر خود توانایی ایجاد این تله ها را در بازار دارند. اما مساله مهم اینکه از زمان روی کار آمدن ترامپ تاکنون (کمتر از ۵۰ روز) دستکم سه مرتبه شاهد بروز نشانه های تله های خرسی و گاوی در بازار بوده ایم. علاوه بر ضررهای سنگین تحمیلی علیه سرمایه گذاران خرد، یکی از مشکلات بازارهای درگیر تله، نوسان بیش از حد قیمت بوده که در حقیقت، ارزش واقعی یک دارایی را در هاله ای ابهام فرو برده و آن را به شدت درگیر حباب یا شکست قیمت تقلبی می کنند. با توجه به شرایط ایجاد شده طی کمتر از دو ماه گذشته، به نظر می رسد ترامپ قصد دارد از طریق ایجاد تله های متعدد در بازار ارزهای دیجیتال، علاوه بر تضعیف موقعیت آنها به نفع دلار، سود هنگفتی برای دولت آمریکا و البته شرکای اقتصادی خود به جیب بزند که البته این اقدام احتمالی وی نیز در راستای تقویت دلار محسوب می شود. در چنین شرایطی، توصیه می شود متعاملین بازار ارزهای دیجیتال تا حد قابل توجهی از تحلیل تکنیکال فاصله گرفته و بر تحلیل های فاندامنتال تمرکز بیشتری داشته باشند. همچنین، با توجه به نوسان شدید بازار نسبت به گشودن موقعیت های معاملاتی هیجانی به شدت پرهیز نموده و تلاش کنید چندان تحت تاثیر ریزش ها یا صعودهای ناگهانی قیمت در بازار قرار نگیرید.