شوک تعویق مذاکرات به بازار ارز - افق اقتصادی

شوک تعویق مذاکرات به بازار ارز - افق اقتصادی
دوشنبه, ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ / قبل از ظهر / | 2025-05-05
کد خبر: 389933 |
تاریخ انتشار : ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۱۱ |
1 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

خوشبینی در انجام سه دوره مذاکرات بین ایران و آمریکا درحالی نرخ ارز را در بازار بشدت کاهشی کرد، ولی اکنون تعویق در انجام مذاکرات، باعث افزایش هیجانی قیمت این کالا شده است.

شوک تعویق مذاکرات به بازار ارز

بازار؛ گروه بانک و بیمه: اگرچه قرار بود دور چهارم مذاکرات بین ایران و آمریکا دیروز شنبه در رم از سر گرفته شود اما این دور از مذاکرات به تعویق افتاد، چنین موضوعی در کنار تهدیدات تازه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر اینکه “اگر هر کشوری از ایران نفت خریداری کند، حق تجارت با آمریکا را ندارد”، موجب شد پالس منفی به بازار ارز داده شود و قیمت ها پس از دو و سه هفته روند نزولی، نرخ آن دوباره بر مدار رشد قرار گیرد. افزایش قیمتی که حاصل جو روانی بازار و هیجانی است که معمولا در این مواقع به افزایش قیمت ارز دامن می زند در حالی که کارشناسان هشدار می دهند در این شرایط ورود به بازار ارز ریسک بالایی دارد و احتمال زیان دهی سرمایه گذاران و خریداران محتمل است.
از طرفی خیلی از دلالان سودجو به انتظار چنین روزی نشسته اند و با شانتاژ قیمت ها سعی می کنند جو بازار را ملتهب و متشنج کنند تا از این طریق سودهای خوبی را به جیب زنند. علاوه بر این کانالهای تلگرامی بی هویت و سایت های نامعتبر نیز با نرخ سازی قیمت ارز به نفع خود دست به کار شده و تلاش می کنند قیمت ها را بالا جلوه دهند تا از آب گل آلود ماهی بگیرند.

اوج گیری قیمت ها در بازار طلا و ارز طی ماههای گذشته که به صورت غیر واقعی شکل گرفته بود اکنون با افزایش نرخ دوباره ارز احتمالا بازگشت دارد، چرا که قبلا نرخ ها حباب گونه رشد کرده بودند و با کاهش نرخ ارز این حباب تخلیه شد و نرخ این کالاها را به واقعیات نزدیک کرد

شکل گیری دوباره حباب قیمت ها در بازار ارز و طلا!
این در حالی است که طی یک ماه اخیر و به دنبال انجام مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا، قیمت دلار در این مدت ۲۵ هزار تومان کاهش یافت و نرخ ها در بازار طلا و سکه نیز با سقوطی آزاد مواجه شدند. در این میان کارشناسان اعلام کردند؛ چون قبلا نرخ این کالاها ها غیر واقعی و حباب گونه افزایش یافته بودند، بنابراین چنین اتفاقی را نباید به حساب کاهش واقعی قیمت آنها گذاشت زیرا در چنین مواردی تخلیه حباب قیمت است که رخ می دهد و نرخ این کالاها را به واقعیات نزدیک می کند. به همین دلیل بازار ارز و طلا طی یک ماه اخیر به کما رفت و خریدار و فروشنده چندانی در بازار این کالاها به چشم نمی خورد.
کاهش قیمتی که خیلی از سرمایه گذاران و خریداران سکه، ارز و طلا را که در اوج قیمت، اقدام به تهیه چنین کالاهایی برای کسب سود کرده بود را با زیان مواجه کرد. در مقابل خریداران طلا و ارز نیز چون کاهش تدریجی قیمت ها را در بازار مشاهده می کردند به انتظار افت بیشتر نرخ ها نشستند، به همین دلیل بازار داد و ستد طلا و ارز طی این مدت به سردی گراید و معامله گران چشم به دورهای بعدی مذاکرات دوختند. مذاکراتی که البته طی سه دوره گذشته تا حدی مثبت ارزیابی شد و دو طرف مذاکراه کننده، آن را سازنده و رو به جلو عنوان می کردند.

به دنبال خبر لغو مذاکرات ایران و آمریکا، بازار ارز که در شرایط انتظار به سر می برد دوباره هیجانی با تغییر قیمت ها مواجه شود و نرخ این کالا در بازار آزاد چند پله افزایش و به ۸۴ و ۸۵ هزار تومان نوسانی شد، بازار همچنان تحت تاثیر روند انجام مذاکرات قرار دارد

افزایش نرخ ارز در پی لغو مذاکرات
حال با آنکه قیمت دلار طی روزهای گذشته در محدوده ۸۰ هزار تومان قرار داشت و بنا بر این بود که دور چهارم مذاکره میان ایران و آمریکا روز شنبه ۱۳ اردیبهشت در رم برگزار شود، ولی این اتفاق رخ نداد و زمان انجام مذاکرات به تعویق افتاد، خبر لغو مذاکرات ایران و آمریکا باعث شد، بازار ارز که در شرایط انتظار به سر می برد دوباره هیجانی با تغییر قیمت ها مواجه شود و نرخ این کالا در بازار آزاد چند پله افزایش و به ۸۳ و ۸۴ هزار تومان نوسانی شود. افزایش قیمتی که در روز جمعه و در حالی که هیچ معامله ای انجام نمی شود برمدار رشد قرار گیرد و دامنه آن نیز به نخستین روز هفته کاری هم برسد.
سید مرتضی افقه، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرگزاری «بازار» گفت: همانطور که بارها اعلام کرده ام بازار همچنان تحت تاثیر اخبار مذاکرات بوده و نوسان قیمت ناشی از انتظارتی است که مردم از خروجی مذاکرات ایران و آمریکا دارند. بازاری که با خبرهای خوش از روند مذاکرات، قیمت ها در آن کاهشی می شود و با بروز برخی اتفاقات یا اظهارات سیاسی روندی صعودی به خود می گیرد. این نوسان قیمت بیانگر بی ثباتی بازار و گره خوردن بازارها به مسائل سیاسی و بین المللی دارد و تا حصول نتایج قطعی از انجام مذاکرات این روند ادامه دار خواهد بود.

مادامی که نرخ ارز نرخ ثابتی ندارد و بازار در شرایط انتظار قرار دارد هیچ سرمایه گذاری به خود اجازه نمی دهد اقدام به سرمایه گذاری کند و یا تولید خود را توسعه دهد زیرا بیم از آن دارد که افت خیر قیمت ارز که خمیر مایه تولید و سرمایه گذاری است باعث شود سرمایه اش از دست برود یا دچار مشکل شود

سردرگمی بازار ارز و بلاتکلیفی سرمایه گذاران و بازاریان
وی با بیان اینکه چنین موضوعی باعث می شود که سرمایه گذاران و فعالان بخش خصوصی در بلاتکلیفی بمانند، اظهارداشت: مادامی که نرخ ارز نرخ ثابتی ندارد و بازار در شرایط انتظار قرار دارد هیچ سرمایه گذاری به خود اجازه نمی دهد اقدام به سرمایه گذاری کند و یا تولید خود را توسعه دهد زیرا بیم از آن دارد که افت خیر قیمت ارز که خمیر مایه تولید و سرمایه گذاری است باعث شود سرمایه اش از دست برود یا دچار مشکل در تهیه مواد اولیه شود به همین دلیل بازارها در رکود عمیقی قرار دارند.
به گفته وی هرچند در مذاکرات قبلی میان ایران و آمریکا خوشبینی حاصل و به لحاظ سیاسی قدم های خوبی برداشته شد ولی به صراحت باید گفت؛ هم اکنون بازار ها در بدترین شرایط قرار دارند، زیرا بی ثباتی های قیمتی و نگرانی نسبت به تغییر و تحولات قیمت، به بازارها اعم از مصرف کننده و تولید کننده ضربه می زند و قیمت ها در بازار بدون کنترل سرخود رقم می خورد. موضوعی که اگر از فروشندگان سئوال شود چرا قیمت ها بالارفته است در جواب می گویند ما نیز گران خریده ایم و این افزایش قیمت ناشی از رشد نرخ ارز است. این در حالی است که حتی کالا و محصولاتی که ارز بر نیستند هم تحت تاثیر قرار گریند و در بازار با قیمت بالای عرضه شوند.
بنا به این گزارش پس از افزایش نرخ ارز طی ۲ روز اخیر و رسیدن نرخ دلار بازار آزاد به ۸۵ هزار تومان، دیروز در بازار آزاد قیمت طلای ۱۸عیار نیز با رشدی نسبت به روز پنج شنبه به هر گرم ۶میلیون و ۷۵۴ هزار تومان و قیمت سکه تمام‌بهار آزادی طرح جدید ۷۶میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید. نیم‌سکه بهار آزادی هم ۴۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، ربع‌سکه ۲۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و سکه یک‌گرمی ۱۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تعیین شد که این افزایش قیمت به دلیل رشد نرخ ارز در کنار صعودی شدن بهای انس جهانی بود. از سوی دیگر با فروکش کردن انتظارات مثبت ناشی از دور سوم مذاکرات، حال و هوای بازار ارز هم اکنون به‌تدریج از وضعیت انتظار به سمت احتیاط تغییر پیدا کرده است و معلوم نیست قیمت ها در روزهای آینده چگونه رقم خورد.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید