به گزارش بازار، در ماههای گذشته قیمت طلا در بازار داخلی ایران رشد چشمگیری را تجربه کرده است. این اتفاق مهم در کنار رشد قیمت دلار در بازار آزاد باعث افزایش تمایل سرمایهگذاران به خرید این فلز گرانبها شده است. با این حال، این سوال برای بسیاری از سرمایهگذاران وجود دارد که قیمت طلا به کدام سمت حرکت میکند؟ پاسخ این سوال روی افرادی که قبلا طلا خریدهاند یا به تازگی قصد خرید این فلز ارزشمند را دارند، تاثیر میگذارد. برای افرادی که طلا دارند، این سوال مطرح است که آیا طلاهای خود را بفروشند یا همچنان نگهداری کنند. برای کسانی هم که به تازگی قصد ورود به این بازار را دارند، این سوال مطرح است که آیا زمان مناسبی برای خرید طلا است و قیمت آن بالاتر خواهد رفت یا خیر. برای پاسخ به این سوالات به تحلیل وضعیت طلا، صندوقهای طلا و آینده آنها میپردازیم.
صندوق طلا جایگزین مناسبی برای طلای فیزیکی!
تنها روشی که بسیاری از افراد برای سرمایهگذاری در طلا سراغ دارند این است که به یک طلافروشی مراجعه کنند و طلا را به صورت فیزیکی خریداری کنند. اما خرید طلای فیزیکی تنها روش برای سرمایهگذاری در طلا نیست و روش مناسبتر و اقتصادیتری نیز وجود دارد. این روش خرید صندوق طلا است. صندوق طلا روش نوینی برای سرمایهگذاری در طلا است که مبالغ را از افراد جمعآوری میکند و آنها را صرف سرمایهگذاری در اوراق شمش و گواهی سکه میکند. به همین دلیل هم تحلیل طلا و صندوق طلا در شرایط فعلی و آینده آنها مشابه است.
با خرید صندوق طلا، سرمایهگذاران دیگر لازم نیست هزینههای اضافی برای سرمایهگذاری در طلا پرداخت کنند، چون خرید واحدهای صندوق طلا مالیات بر ارزش افزوده، اجرت ساخت و سود فروشنده ندارد. این در حالی است که برای خرید طلای فیزیکی سرمایهگذاران باید چنین هزینههای اضافی را پرداخت کنند. این هزینهها حدودا ۱۷ تا ۲۰ درصد قیمت کلی طلای خریداری شده را تشکیل میدهند.
از طرفی، طلای فیزیکی اعم از سکه طلا، طلای آب شده و طلای ۱۸ عیار همواره در معرض ریسک به سرقت رفتن هستند. اما صندوق طلا به دلیل اینکه تمامی معاملات آن بصورت آنلاین است، هرگز گرفتار چنین ریسک سرمایهگذاری نخواهد بود.
وضعیت فعلی صندوق طلا و طلای فیزیکی
در یک سال گذشته قیمت طلا رشد بالایی را تجربه کرده است. در بازه زمانی یک ساله منتهی به ۳ دی ماه ۱۴۰۳ قیمت دلار در بازار آزاد رشد ۵۶.۷۷ درصدی را ثبت کرده است. این در حالی است که قیمت سکه امامی در این بازه زمانی یک ساله (یعنی از ۳ دی ماه ۱۴۰۲ تا پایان ۳ دی ماه ۱۴۰۳) رشد ۸۸.۵۹ درصدی داشته است.
به این ترتیب، رشد قیمت سکه طلا در بازه زمانی یک ساله خیلی بیشتر از رشد قیمت دلار در بازار آزاد بوده است. صندوق طلای گوهر نیز در بازه زمانی یک ساله منتهی به ۳ دی ماه سال ۱۴۰۳ رشدی بیش از ۹۰ درصد را ثبت کرده است. این مقدار رشد قیمت واحدهای صندوق طلا بسیار بالاتر از رشد دلار بوده است. از طرف دیگر، تورم نقطه به نقطه یک ساله منتهی به آذر ماه ۱۴۰۳ بسیار کمتر از افزایش قیمت طلا و دلار بوده است. تورم نقطه به نقطه آذر ماه ۳۱.۴ درصد بوده است. یعنی اینکه طلا نه تنها توانسته است تورم موجود را پوشش دهد بلکه سود مناسبی نیز به سرمایهگذاران ارائه کرده است.
چه عواملی بر قیمت طلا اثرگذار هستن؟
عوامل موثر بر قیمت طلا داخلی و خارجی هستند. به طور کلی هر چیزی که فعالیت اقتصادی را در یک منطقه یا دنیا مختل کند، بر قیمت طلا در آن منطقه یا جهان اثر صعودی میگذارد. در ادامه به بررسی عوامل مهم بر قیمت طلا میپردازیم.
عوامل داخلی
نرخ ارز: مهمترین عامل موثر بر قیمت طلا در بازار ایران نرخ دلار در بازار آزاد است. به بیان سادهتر میتوان گفت که بین قیمت طلا و دلار با یکدیگر همبستگی وجود دارد، یعنی روند قیمت طلا و دلار در یک جهت است. هرگاه قیمت دلار در بازار آزاد افزایش پیدا کند در همان راستا قیمت طلا نیز رشد میکند. اما ممکن است رشد قیمت طلا بیشتر از رشد قیمت دلار در بازار آزاد باشد.
تورم: طلا یک دارایی با ارزش است. هرگاه در کشور قیمت کالا و خدمات رشد داشته باشد، طلا نیز به عنوان یک دارایی رشد قیمت خواهد داشت.
عوامل خارجی
قیمت جهانی طلا: قیمت اونس طلا در بازار جهانی یکی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت طلا در داخل ایران است. چون طلا یک دارایی جهانی است و هرگاه قیمت جهانی آن رشد داشته باشد قیمت طلا در داخل ایران نیز تحت تاثیر آن رشد میکند.
سیاست پولی کشورهای ثروتمند: یکی دیگر از عوامل موثر بر قیمت طلا، نرخ بهره بانکهای مرکزی کشورهای ثروتمند به خصوص فدرال رزرو در ایالات متحده است. کاهش نرخ بهره به معنای رشد قیمت طلا و افزایش آن به معنای کاهش قیمت طلا در دنیا است.
آینده پیش روی قیمت طلا در ایران!
برای بررسی آینده قیمت طلا در ایران باید به چند نکته حائز اهمیت توجه کرد. اولین نکته قیمت دلار است، چون قیمت دلار در بازار آزاد مهمترین عامل تعیین کننده قیمت طلا در ایران است. اگر در ماههای آینده یا سال آینده روند مذاکرات برای دستیابی به یک توافق سیاسی از سر گرفته شود و نتیجه بخش باشد، به احتمال زیاد قیمت دلار در بازار آزاد و همزمان قیمت طلا در داخل کشور روند نزولی در پیش خواهد گرفت. اگر چنین اتفاقی نیفتد روند قیمت طلا در ایران میتواند افزایشی باشد.
البته تنها عامل موثر روی قیمت طلا در داخل کشور، نرخ ارز نیست. مواردی مانند کسری بودجه، انتظارات تورمی و چشمانداز متغیرهای کلان اقتصادی نیز روی آینده قیمت طلا موثرند. در صورتی که انتظارات تورمی تشدید شوند، سرمایهگذاران به فکر خرید طلا میافتند، چون همزمان با تشدید تورم، قیمت طلا نیز رشد میکند. از طرف دیگر، اگر توافق سیاسی در دستور کار قرار بگیرد ممکن است مسایلی مانند کسری بودجه کنترل شود و دسترسی بیشتری به دلار برای کنترل نرخ ارز وجود داشته باشد. از سوی دیگر، انتظارات تورمی نیز کاهش مییابد و این مساله روی قیمت طلا اثر منفی دارد. بنابراین، به طور کلی وضعیت طلا و صندوقهای طلا در آینده به آینده توافق سیاسی، انتظارات تورمی و چشمانداز متغیرهای کلان اقتصاد بستگی دارد.