بیرجند- بازار برنج خراسان جنوبی این روزها وضعیت مطلوبی ندارد هم با افزایش قیمت رو به رو است و هم با کمبود این محصول مواجه هستیم.
بازار؛ گروه استان ها: از حدود یک ماه قبل مردم خراسان جنوبی با کمبود برنج در بازار مواجه شده اند که این موضوع به ویژه در مورد برنج خارجی(پاکستانی) بیشتر صدق می کند. از آنجایی که برنج در سبد غذایی مردم سهم پررنگی دارد این موضوع از اهمیت خاصی برخوردار است.
فروشگاه ها و مغازه ها یا بیان میکنند که برنج پاکستانی موجود نداریم و یا هم عرضه آن را با افزایش قیمت حدود ۱۰۰ هزار تومانی در هر کیسه نسبت به قبل دارند که برای مردم جای سوال پیش می آورد که آیا در این زمینه نظارتی وجود ندارد؟
به نظر می رسد که محدودیت واردات برنج موجب این کمبود شده است ولی سوال مردم این است که آیا نباید قبل از محدودیت تدبیری در زمینه تأمین بازار استان اندیشیده می شد؟
آشفته بازار برنج در خراسان جنوبی
ام البنین خسروی از شهروندان خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار کرد: بسیاری از مغازه ها و فروشگاه ها در بیرجند بیان می کنند که برنج نداریم و ممکن است هفته آینده یا ۱۰ روز آینده بیاوریم که افزایش قیمت خواهد داشت.
وی گفت: بسیاری از مغازه ها هم همان کیسه های برنجی را که از قبل موجود داشته اند با افزایش قیمت حدود ۱۰۰ هزار تومانی در هر کیسه عرضه میکنند.
خسروی بیان کرد: زمانی با افزایش قیمت بی ضابطه یک کالا نظارت ها تشدید می شد و مردم نیز درخواست رسیدگی به موضوع را می کردند ولی اینقدر تورم افسار گیسخته به مردم فشار آورده و برایشان عادی شده که دیگر حتی به زبان هم نمی آورند.
افزایش ۱۰۰ هزار تومانی قیمت هر کیسه برنج با فاصله یک روز
رضا بهمنی از دیگر شهروندان خراسان جنوبی با بیان اینکه چندی پیش یک کیسه برنج را به قیمت ۷۰۰ هزار تومان خریدم، افزود: این درحالی است که روز بعد که برای خرید یک کیسه دیگر به همان مغازه رفتم ۸۰۰ هزار تومان می داد.
وی با اشاره به اینکه همین برنج در حدود یک ماه قبل در حدود ۶۰۰ هزار تومان به فروش می رفت، یادآور شد: برنج جزو کالاهای اساسی و مورد استفاده مردم است و باید در زمینه کنترل بازار آن تدبیری اندیشید.
این شهروند خراسان جنوبی ادامه داد: از دید مردم خراسان جنوبی برنج هندی بی کیفیت ترین برنج است ولی در تبلیغات فروشگاه های زنجیرهای در قالب پیامها آمده است که همین برنج با قیمت ۵۹۹ هزار تومان یا به عبارت بهتر ۶۰۰ هزار تومان به فروش می رسد.
شریف: متأسفانه امسال دولت زودتر از زمان معمول موضوع محدودیت واردات برنج را اجرایی کرد و حتی برنج هایی که ثبت سفارش شده بودند را اجازه ترخیص نداد
جواد شریف رییس اتحادیه خوار و بار شهرستان بیرجند نیز در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار کرد: متأسفانه امسال دولت زودتر از زمان معمول موضوع محدودیت واردات برنج را اجرایی کرد و حتی برنج هایی که ثبت سفارش شده بودند را اجازه ترخیص نداد.
وی بیان کرد: همین موضوع موجب شد که انبارها از برنج خالی شود و قیمت برنج نیز افزایش داشته باشد که این موضوع هم درباره برنج پاکستانی و هم درباره برنج ایرانی صدق می کند.
افزایش قیمت برنج در بازار
رییس اتحادیه خوار و بار شهرستان بیرجند ادامه داد: قیمت هر کیسه ۱۰ کیلویی برنج پاکستانی بین ۶۵۰ هزار تومان تا ۸۵۰ هزار تومان است و هر کیلو برنج ایرانی نیز با افزایش ۳۰ هزار تومانی ۱۳۰ هزار تومان به فروش می رسد.
شریف با تأکید بر اینکه ذائقه مردم خراسان جنوبی بیشتر با برنج پاکستانی است، یادآور شد: اگر واردات برنج در آذرماه آزاد شود احتمال کاهش قیمت برنج پاکستانی در هر کیسه ۱۰ کیلویی بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان کاهش قیمت خواهد داشت.
وی در پاسخ به این سوال که آیا میزان برنج عرضه شده ایرانی کفاف نیاز داخل را می کند یا خیر، افزود: برنج ایرانی موجود هست ولی باید به این نکته توجه داشت که کیسه برنج پاکستانی یک دست است و روی کیسه و ته کیسه یکی است ولی برنج ایرانی روی کیسه و ته کیسه تفاوت دارد.
تمایل مردم خراسان جنوبی به خرید برنج پاکستانی است
رییس اتحادیه خوار و بار شهرستان بیرجند یادآور شد: از این جهت مردم به برنج پاکستانی اعتماد بیشتری دارند و از طرف دیگر قیمت آن نیز به نسبت برنج ایرانی با جیب مردم همخوانی دارد.
علی سرگلزایی، معاون نظارت، بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کننده اداره کل صمت خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار کرد: موضوع کمبود برنج در خراسان جنوبی از دو ماه قبل تاکنون مطرح بوده است و موضوع کمبود را در کارگروه تنظیم بازار استان مطرح و از سازمان جهاد کشاورزی جهت تأمین مطالبه کرده ایم.
سرگلزایی: کمبود برنج در بازار خراسان جنوبی به نبود آن رسیده است
سرگلزایی گفت: کمبود برنج در بازار خراسان جنوبی به نبود آن رسیده است.
تأمین برنج بر عهده جهاد کشاورزی است
سرگلزایی با اشاره به اینکه این موضوع بیشتر برای برنج پاکستانی که به دلایل شرایط اقتصادی و ذائقه مردم بیشتر مورد انتخاب مردم خراسان جنوبی است، صدق می کند، ادامه داد: البته باید به این نکته نیز اشاره کنم که طبق قانون انتزاع تامین و نظارت بر محصولات کشاورزی نظیر کالاهای اساسی برنج، حبوبات و… بر عهده سازمان جهاد کشاورزی است و البته در حوزه نظارت بر بازار بازرسان این اداره کل همکاری لازم با دستگاه های نظارتی دارند.
وی درباره چرایی کمبود برنج یادآور شد: از تاریخ سی و یکم تیرماه تا پایان آبان ماه به واسطه فصل برداشت برنج در کشور و حمایت از کشاورزان و برنج کاران داخلی ممنوعیت واردات برنج را داریم که این موضوع از عوامل کمبود برنج پاکستانی در بازار است.
راهکاری که باید مد نظر قرار می گرفت
معاون نظارت، بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کننده اداره کل صمت خراسان جنوبی گفت: همانطور که بارها طرح کرده ایم پیشنهاد ما بر این بوده است که قبل از زمان ممنوعیت واردات و با توجه به اطلاع از این موضوع رایزنی هایی با بخش خصوصی و عمده فروشان استان در این زمینه انجام می شد که برنج بیشتری را قبل از ایام ممنوعیت واردات در استان تأمین می کردند تا در این روزها عرضه می شد.
سرگلزایی یادآور شد: نکته بعدی این است که همان برنج هندی هم که مورد پسند و مطابق ذائقه مردم استان ما نیست با افزایش قیمت رو به رو شده است.
وی گفت: طی اظهارات آقای جوادشریف رییس اتحادیه خوار وبارشهرستان بیرجند، در این ایام متاسفانه قیمت انواع برنج ایرانی به ازای هرکیلوگرم ۲۰ الی ۳۰ هزار تومان افزایش داشت.
برنج از جمله اقلام ضروری سبد غذایی خانوار است و از این جهت باید با نظارت بیشتری بر بازار آن وجود داشته باشد تا حدأقل گرانی و کمبود را با هم تجربه نکند.