معاون بین الملل اتاق ایران، می گوید: بخش خصوصی نیازمند تدوین یک سازوکار منسجم در بخش تجارت خارجی است و بدون وجود آن، ظرفیتهای این حوزه در تجارت محقق نخواهد شد.
به گزارش بازار، نشست معاونت بینالملل اتاق ایران و نمایندگان اتاقهای مشترک با حضور هیات رئیسه اتاق ایران برگزار شد. در ابتدای این نشست، علی چاغروند، معاون کمیسیونها، مجامع و شوراهای اتاق ایران از ششمین نمایشگاه ایران اکسپو و لزوم استفاده از ظرفیت اتاقهای مشترک در این رویداد گفت.
چاغروند گفت: اولین بار نمایشگاه ایران اکسپو از سال ۱۳۹۲ در ایران برگزار شده؛ امسال هم قرار است این نمایشگاه در اردیبهشتماه با پیشبینی حضور سه هزار تاجر و بازرگان خارجی از کشورهای مختلف دنیا در حوزه صادرات در هفت گروه کالایی، صنایع غذایی، کشاورزی و شیلات؛ صنعت؛ فرش دستباف؛ صنایعدستی و گردشگری؛ دارو، تجهیزات پزشکی و محصولات شیمیایی؛ صنعت ساختمان و خدمات فنی و مهندسی و گروه پتروشیمی برگزار شود.
او ادامه داد: سازمان توسعه تجارت مجوز برگزاری این نمایشگاه را به شرکت توسعه نمایشگاه رویداد واگذار کرده؛ اتاق ایران هم با تعامل با سازمان توسعه تجارت میخواهد در کنار شرکت رویداد نقشآفرینی کند.
چاغروند تصریح کرد: برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو چند هدف دارد که عبارتاند از افزایش مبادلات تجاری، رونق تولید و اشتغال شرکتهای ایرانی سوق دادن فضای کسبوکار بخش خصوصی به عرصه بینالملل و ایجاد گفتمان جدید اقتصادی-تجاری و صنعتی با کشورهای مختلف دنیا و غیره.
در ادامه حامد عسگری، معاون بینالملل اتاق ایران درباره چگونگی حضور اتاقهای مشترک در این رویداد گفت. باید همه اتاقهای مشترک در این رویداد نقشآفرینی کنند؛ برای همین لازم است درباره نحوه حضور گفتوگو شود و روسای اتاقهای مشترک پیشنهاد خود را ارائه کنند.
در ادامه این نشست روسای برخی از اتاقهای مشترک از تجربه سالهای قبل خود در نمایشگاه ایران اکسپو گفتند و تأکید کردند که برای بهتر برگزار شدن آن باید تولیدکنندهها و تجار ایرانی بتوانند از این فرصت بهخوبی استفاده کنند. باید در فضای در نظر گرفته برای اتاق ایران دیدارهای B۲B تجار انجام شود؛ فرصت بازدیدهای استانی فراهم شود و باید ستاد برگزاری برنامه متناسبی داشته باشد.
در ادامه تأکید شد که باید در نحوه برگزاری این رویداد تجاری وحدت رویه باشد اتاقهای شهرستانی، تشکلها و اتاق ایران به همراه اتاقهای مشترک برای حضور بهتر در این نمایشگاه برنامهریزی کنند تا تداخل برنامه پیش نیاید. در این نشست عنوان شد که باید مشخص شود آیا اتاقهای مشترک میخواهند مستقل در برنامه شرکت کنند یا خیر؟ در این نشست، مجید تکبیری، نماینده سازمان توسعه تجارت هم از تجربه سال گذشته ایران اکسپو ۲۰۲۳ گفت و اینکه این رویداد مورد استقبال خوبی بوده است.
در ادامه گزارشی از روند «تدوین برنامه توسعه روابط خارجی» توسط محمدجواد بناءزاده ارائه شد و حاضران در نشست این برنامه را نقد و ارزیابی کردند.
عسگری دلیل و لزوم تأکید به تدوین این برنامه را تسهیل توسعه روابط تجاری ایران با سایر کشورها عنوان کرد. اینکه مزیتها، برنامه و موانع مسیر مشخص شود تا درنهایت اتاق ایران بتواند در رفع این موانع همکاری کند.
در ادامه مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک ایران و چین عنوان کرد: باید اول نیازها مشخص شود، وظیفه اتاق مشترک بازرگانی ساختن مسیر ارتباط بین دو کشور است. اما ما چه فهم مشترکی از اتاقها داریم که میخواهیم این مشکلات را حل کنیم؟ برای همین باید اول سیستم راهبردی ما مشخص شود.
قدیر قیافه، عضو هیات رئیسه اتاق ایران هم عنوان کرد: اتاق مشترک در این سالها نقش خوبی بین ایران و کشورهای هدف داشته است. در این دوره قرار بوده اتاق ایران در حوزه اتاقهای مشترک طرحی نو دراندازد. این کار با هدف کمک به اقتصاد کشور بوده و برای همین باید در چارچوب برنامه راهبردی این کار را پیش ببریم. تمام تلاش معاونت بینالملل نقش دادن جدی به اتاقهای مشترک است. درنهایت قرار است ما مسیر بسازیم تا روابط تجاری دو کشور تسهیل شود و به افزایش سهم مبادلات بیانجامد. باید باهم بنشینیم و برنامه راهبردی را تنظیم کنیم.
در ادامه این نشست روشنعلی یکتا، نایبرئیس اتاق مشترک ایران و روسیه گفت: اتاقهای مشترک شخصی مستقلی دارند و زیرمجموعه هیچ جا نیستند و میتوانند راهنمایی برای اتاق ایران باشند. ما کارمند اتاق ایران نیستیم. برای رسیدن به هدفهای عنوانشده باید ستاد هماهنگی تشکیل شود که در آن اتاق مشترک باید تعیینکننده است. اتاق مشترک خبرگان تجارت با کشور هدف هستند و باید به این جایگاه اهمیت داده شود.
در پاسخ به این تأکید عسکری، معاون بینالملل اتاق ایران تأکید کرد که ما از خرد جمعی و کمک روسای اتاقهای مشترک برای حل مسائل استفاده میکنیم.
در ادامه عنوان شد که اتاقهای مشترک مسائلی متفاوتی و متعددی دارند و باید با تکتک اتاقها نشستی برای هماهنگی برگزار شود. باید شرایط سیاسی کشور را در نظر گرفت و باید به قضیه واقعگرایانه نگاه شود.
قیافه، عضو هیات رئیسه اتاق ایران تأکید کرد که باید ستاد راهبردی تشکیل شود و بتوانیم نظر همه را تأمین کنیم.
در بخش دیگر نشست شیوهنامه چگونگی تشکیل ستاد برنامه بینالمللی اتاق ایران بررسی شد؛ این شیوهنامه در ۱۶ بند موردبررسی قرار گرفت و تکتک بندها مورد نقد و ارزیابی قرار گرفت. حاضران در نشست با ارائه نظر اصلاحی خود، درنهایت به این شیوهنامه رأی دادند تا ستاد برنامه بینالمللی اتاق ایران تشکیل شود. هدف از برگزاری این ستاد، هماهنگی اتاقهای مشترک با همدیگر برای تکصدایی و همافزایی است.
در پایان نشست، معاون بینالملل اتاق ایران تأکید کرد: یک نفر نمیتواند برای جمع تصمیم بگیرد. کارکرد تصمیم یک نفره، عدم تصمیمگیری درست و لازمالاجراست. برای همین ما تأکید داریم که نظر جمع گرفته شود تا مسائل بهتر و دقیقتر بررسی و حل شود. او ضمانت اجرایی این ستاد را اراده خود اتاقهای مشترک عنوان کرد.