به گزارش بازار، نایبرئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و بازرگانی ایران گفت: متأسفانه مشکلات زیادی از جمله عدم وجود سازوکارهای مالی و بانکی میان ایران و قرقیزستان، مانع از توسعه روابط تجاری میان دو کشور شده است.
قدیر قیافه در نشست مشترک با رئیس اتحادیه صنعتگران و کارفرمایان قرقیزستان، ادامه داد: پیش از این و به ویژه در فاصله سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷ تلاشهای زیادی برای دریافت مجوز فعالیت دو بانک ایرانی در قرقیزستان انجام شد اما متأسفانه به نتیجه نرسید و این مشکل به قوت خود باقی است.
او ابراز امیدواری کرد با همراهی مسئولین قرقیزستان و بخش خصوصی این کشور، بتوان این تلاشها را دوباره به جریان انداخته و این بار به نتیجه رساند. به گفته قیافه، قطعاً فعالیت شعبههایی از بانکهای خصوصی و دولتی ایران در قرقیزستان میتواند به توسعه روابط تجاری میان دو کشور کمک کند.
بدون ایجاد زیرساخت پرداخت، توسعه تجاری دو کشور ممکن نیست
حامد عسگری معاون بینالملل اتاق ایران نیز در این نشست با تأکید بر اینکه برای توسعه روابط تجاری باید زیرساختهای لازم فراهم باشد، گفت: یکی از مهمترین زیرساختهای لازم، توسعه حملونقل و در کنار آن وجود سازوکارهای مناسب «پرداخت» است.
او با ابراز آمادگی برای تقویت حوزه لجستیک و عملیاتیتر شدن طرحهای مرتبط با آن در رابطه با قرقیزستان، بیان کرد: باید برای موضوع پرداختهای مالی میان ایران و قرقیزستان هم سازوکارهای جدیدی مستقل از شبکه بانکی تعریف کنیم.
عسگری افزود: پیشنهاد من این است که دو طرف شرایطی را فراهم کنیم تا برخی از شرکتهای فعال حوزه دانشبنیان ایرانی که در بخش ابزارهای پرداخت، فعالیت میکنند بتوانند با همتایان خود در قرقیزستان جلسات مشترکی داشته باشند تا فارغ از راههای مرسوم بانکی بتوانیم بستر پرداخت جدیدی میان دو کشور تعریف کنیم.
او با تأکید بر اینکه نمیتوانیم به راهحلهای حاکمیتی برای حل مشکل پرداختها اتکا کنیم، ادامه داد: درخواست ما این است که شرایط مذاکره شرکتهای دانشبنیان دو کشور در این زمینه فراهم شود.
پنجره واحد تجاری میان ایران و قرقیزستان تعریف خواهد شد
دانیل ایبرایف رئیس انجمن کارفرمایان قرقیزستان، نیز در این نشست با تأکید بر اینکه این انجمن به دنبال اجرای پروژههای مشترک با بخش خصوصی ایران است، ادامه داد: ما در حوزه حملونقل و لجستیک، برای ایجاد شرکتهای مشترک با ایران هم در ایران و هم قرقیزستان و هم در کشور ثالث آمادهایم. همچنین امیدوارم برای توسعه روابط بهتر دو کشور در گردشگری و گردشگری سلامت نیز زمینههای لازم فراهم شود.
او با اشاره به برنامه این انجمن برای اجرای کریدور ریلی بندرعباس-اوش در جنوب قرقیزستان، بیان کرد: در این رابطه جلسات مختلف با حضور وزرای راه و شهرسازی چهار کشور ایران، ازبکستان، قرقیزستان و ترکمنستان برگزار شد که نتیجه آن امضای پروتکلی بین این چهار کشور برای ایجاد اپراتور واحد برای این کریدور بود.
ایبرایف افزود: باید شرکتهای زیر نظر اتاق ایران کمک کنند تا پروژه ایجاد شرکت لجستیک را پیش ببریم. ظرفیت این کریدور با توجه به تولید کشورهای اوراسیا و کشورهای اطراف آن بیش از ۱۰ میلیون تن است و باید توسعه یابد. این کریدور برای انواع محصولات شرایط حمل دارد. بنابراین باید یک نقشه راه مشترک برای توسعه آن تعریف کنیم.
او درباره سازوکار پرداخت میان ایران و قرقیزستان هم گفت: در چهارچوب اتحادیه اوراسیا استفاده از ارزهای دیجیتال در حال پیگیری است و میتواند روش خوبی برای دو کشور باشد.
به گفته ایبرایف، پیشنهاد ایجاد بانک ایرانی در قرقیزستان با توجه به حجم پایین تجارت دو کشور به نتیجه نرسیده است. او تأکید کرد: باید در کنار تلاش برای تعریف مکانیزم پرداخت، موضوع توسعه کریدورها را با هدف توسعه تجارت دو کشور دنبال کنیم.
او با استقبال از پیشنهاد ایجاد مکانیزم پرداختی مستقل از بانک، افزود: پیشنهاد میکنم در ماه دسامبر نشست تخصصی برای توسعه حملونقل دو کشور در چهارچوب تفاهم قبلی با اتاق ایران برگزار کنیم. همچنین می توانیم برای برگزاری نشستهای تخصصی دیگری در حوزههای پتروشیمی، محصولات کشاورزی و دیگر حوزهها برنامهریزی کنیم.
ایبرایف با اشاره به امضای تفاهمنامهای درباره ایجاد گفتوگوی تجاری بین ایران و شورای تجاری اوراسیا و عدم برگزاری جلسات مرتبط با آن، بیان کرد: بهتر است هرچه زودتر برای عملیاتی شدن این تفاهمنامه جلسات مرتبط را برگزار کنیم. پیشنهاد من این است که اولین جلسه را با حضور روسای اتحادیههای پنج کشور عضو شورای تجاری اوراسیا و ریاست اتاق ایران در ژانویه برگزار کنیم.
پیشنهاد دیگر او ایجاد پنجره واحد برای تجار دو کشور بود. او دراینباره گفت: میخواهیم پنجره واحدی ایجاد کنیم تا اگر تاجر ایرانی بخواهد شریک قرقیزی پیدا کند و یا برعکس تاجر قرقیزی به دنبال شریک ایرانی باشد با مراجعه به این پنجره واحد بتواند به سرعت به هدف خود برسد.