بازار؛ گروه استانها: وقتی پای صحبتهای کارآفرینان و خاک خوردههای صنعت و معدن مینشینید متوجه عدم اقبال تولید کنندگان برای ورود به بازارهای خارجی و صادراتی خواهید شد چراکه برای صادرات باید از هفت خان رستم گذشت.
بالا بودن هزینههای تولید، نوسانات نرخ ارز و عدم امکان رقابت با محصولات مشابه خارجی سبب شده تا تولید کنندگان داخلی رغبتی برای قدم گذاشتن در عرصه صادرات نداشته باشند. عوامل مختلف به علاوه سنگ اندازیها و مانع تراشیهای متعدد در داخل نیز سبب میشود تا هر سال میزان صادرات مازندران کمتر از سال قبل شود و برنامههای طراحی شده محقق نشود.
سالانه بیش از هفت و نیم میلیون تن انواع محصولات کشاورزی و مقادیر زیادی محصولات صنعتی در در استان تولید میشود اما شمار محدود و انگشت شماری از واحدهای تولیدی قدم در راه صادرات میگذارند و سختیهای این حوزه را به جان می خرند.
کارخانه صنعتی ایران تک نخ نوشهر از جمله واحدهای تولیدی موفق و دارای برند در استان مازندران و کشور است که به رغم توفیق در تولید محصولات متنوع دو سالی است از چرخه صادرات بازمانده است. این کارخانه روزانه بیش از ۵۰ تن انواع نخ تولید میکند داخلی به فروش میرساند.
ایمان پورتقی کیا مدیر کارخانه ایران تک نخ نوشهر با بیان اینکه در دو واحد این کارخانه در مجموع روزانه ۵۰ تن محصول تولید میشود، گفت: این تولیدات روانه بازارهای داخلی میشود.
مدیر کارخانه: روزانه ۵۰ تن محصول تولید می کنیم و به دلیل مشکلات مبادله مالی دو سال کالا صادر نکردیم
وی در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه تا دو سال قبل در کار صادرات فعال بودیم، اظهار داشت: به دلیل تحریمها و وجود مشکلات در مبادله مالی و عدم توان رقابت طی دو سال اخیر صادراتی نداشتیم درحالی که قبلا محصولات به کشورهایی نظیر عراق، افغانستان و ازبکستان ارسال میشد اما اکنون حدود دو سال است که صادراتی نداریم اما در عوض محصول در بازار داخل به تمامی مناطق ایران ارسال میشود.
مدیر کارخانه ایران تک نرخ نوشهر اظهار داشت: این کارخانه در صنعت ابریشم جزو ۵ کارخانه برنده و برتر کشور محسوب میشود و تولیدات آن در زمینههای مختلف مصرف میشود.
کارخانه ای که رکورد تولید را شکست
کارخانههای برندی نظیر ایران تک نخ در دیگر مناطق مازندران و کشور نیز وجود دارد که به رغم توفیق در تولید محصولات و کسب رضایت مشتریان داخلی هنوز نتوانستهاند به بازارهای خارجی دست یابند. کارخانه بهپاک ساز که در زمینه طراحی و تولید دستگاههای بستهبندی در نوشهر فعالیت میکند و توانسته رکورد تولید بیشترین ظرفیت بستهبندی را در کشور بشکند، به دلیل موانع فراروی نتوانست به بازار خارجی برسد.
فاطمه سرمد مدیرعامل شرکت بهپاک ساز در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه بیشترین ظرفیت بستهبندی در ساعت در ایران و منطقه را دارا هستیم، افزود: دستگاه هایی با ظرفیت ۷۰ بسته در هر دقیقه در این واحد تولید شده است.
وی با اظهار این که از سال ۷۸ فعالیت در حوزه ماشین سازی را آغاز کردیم، گفت: متاسفانه به دلیل تحریمها و عدم برگشت پول از مجرای قانونی سبب شده تا نتوانیم در حوزه صادرات عمل کنیم زیرا شرکت هایی که با ما طرف قرارداد هستند به دلیل تحریمهای بینالمللی نمیتوانند پول را از مجرای قانونی منتقل کنند.
سرمد ادامه داد: در حال حاضر شرایط ما برای ورود به بازار اروپا به دلیل تحریمها مناسب نیست و این فرصت را پیدا نکردیم تا محصولات را در این بازارها عرضه کنیم.
مدیرعامل شرکت بهپاک ساز با بیان اینکه تمایل زیادی برای صادرات داریم، تصریح کرد: صادراتی که بر مبنای علم باشد برای کشور پرسود خواهد بود زیرا ارزش افزوده زیادی را ایجاد میکند و این مسئله سبب جهش اقتصادی میشود اما متاسفانه به دلیل مشکلات و موانع فراروی نتوانستیم در آن ورود کنیم.
مدیرعامل شرکت بهپاک ساز: صادراتی که بر مبنای علم باشد برای کشور پرسود خواهد بود زیرا ارزش افزوده زیادی را ایجاد میکند و این مسئله سبب جهش اقتصادی میشود اما متاسفانه به دلیل مشکلات و موانع فراروی نتوانستیم در آن ورود کنیم
در بهار امسال ۳۲۰ هزار و۷۹۵ تن کالا به ارزش ۷۵ میلیون و ۷۹۴ هزار دلار کالااز گمرکات مازندران صادر و یک میلیون و ۳۳ هزار تن کالا به ارزش ۶۰۷ میلیون و ۶۷۲ هزار دلار سهم واردات مازندران بود. بنابر این گزارش در این مدت صادرات غیرنفتی گمرکات مازندران ازنظر وزنی ۸ درصد رشد و ازنظر ارزشی تغییر چندانی نداشته است و واردات گمرکات مازندران به لحاظ وزن و ارزش به ترتیب ۱۲۱ و۱۴۱ درصد افزایش داشته است .
امیر جمشیدی سرپرست حوزه نظارت گمرکات مازندران با بیان این که در بهار امسال عمده ترین اقلام اساسی وارداتی شامل ذرت، گندم، جو، خوراک آماده دام و چربی ها و روغن های حیوانی و نباتی به مازندران بوده که از نظر وزنی ۹۳ درصد و از نظر ارزشی ۸۹ درصد از کل واردات گمرکات مازندران را به خود اختصاص داده اند.
وی افزود: عراق، روسیه ، پاکستان، ترکمنستان وقزاقستان ۵ کشور اول مقصد کالای های صادراتی بوده که به ترتیب ۳۸ میلیون و ۹۴۰ هزار دلار، ۱۲ میلیون و ۲۰۹ هزاردلار، ۴میلیون و۶۸ هزار دلار، ۳ میلیون و ۸۳۵ هزاردلار و ۳ میلیون و ۱۸۲ هزار دلار به این ۵ کشور صادر شده است.
وی ادامه داد: همچنین ۵ کشور اول مبدا کالاهای وارداتی در ۳ ماهه اول امسال به ترتیب شامل ترکیه به ارزش ۱۹۷ میلیون و ۱۱۱هزار دلار، امارات ۱۷۱ میلیون و۶۷۹ هزار دلار ، روسیه ۸۷ میلیون و۱۴۴ هزار دلار، آلمان ۲۹ میلیون و ۸۷۶ هزاردلار و انگلستان ۲۹ میلیون و ۲۷۳ هزار دلاربوده است.
همچنین در این مدت یک میلیون و۴۰ هزار تن کالا از مسیر گمرکات مازندران ترانزیت شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی و ارزشی بیش از صد درصد رشد داشته است. طبق برنامه افق صادراتی مازندران در سال جاری ۵۰۰ میلیون دلار هدف گذاری شده است و تحقق این برنامه نیازمند حمایت از تولیدکنندگان و رفع موانع فراروی است.