اکوایران: سوانح رانندگی چقدر از سرمایه ایرانیان را میبلعد؟ طبق برآوردهای غیر رسمی در سال جاری رشد اقتصادی کشور با آمار تصادفات صفر میشود.
به گزارش اکوایران؛ در سال ۲۰۲۳ که تلفات جادهای در ایران شرایط بحرانی را ایجاد کرده بود، بانک جهانی به ایران و کشورهای مانند ایران توصیه کرد که برای رفع بحران ایجاد شده، ایجاد حساسیت کنند. کارشناسان بانک جهانی عقیده داشتند که ایجاد حساسیت، اصلاح جامعه را سادهتر میکند.
در همان مقطع یعنی در سال ۱۳۸۲ در دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص هزینه خسارت ناشی از حوادث و سوانح رانندگی صورت گرفت. مطالعهای که نشان میداد، هزینه خسارت ناشی از تلفات رانندگی ۳ هزار میلیارد تومان است. یعنی در آن مقطع رقمی در حدود ۴ میلیارد دلار در سال به عنوان هزینه ناشی از خسارت تصادفات جادهای به کشور تحمیل میشد. البته این رقم، جدای از هزینههایی است که از بعد از کارافتادگی و فوت افراد در این سوانح به کشور تحمیل میشود.
به گفته بهمن عشقی دبیرکل سابق اتاق تهران، اگر بر اساس آنچه در این گزارش آمده بود، آمار سوانح رانندگی همچنان رشد ۶ درصدی داشته باشد که احتمالاً بیش از این است، ظرف ۲۰ سال اخیر این خسارت به حدود ۹ میلیارد الی ۱۰ میلیارد دلار رسیده است.
عشقی معتقد است: اگر تولید ناخالص داخلی ایران در ۱۴۰۳ حدود ۴۰۳ هزار میلیارد تومان باشد، عملاً ۳ درصد آن در تصادفات جادهای از دست میرود. بانک جهانی، رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۴ را ۳.۳ درصد برآورد کرده است. بنابراین رشد اقتصادی کشور با آمار تصادفات صفر میشود. دبیرکل سابق اتاق تهران ادامه داد: من صرفاً به جنبه اقتصادی این ماجرا اشاره کردم؛ قطعاً جنبههای انسانی تصادفات هم هزینههایی به جامعه تحمیل میکند.
او برهمین اساس در نشستی در اتاق تهران پیشنهاد میدهد که باید بر روی ایجاد حساسیت در بین مردم از سویی و در بین مقامات دولتی از سوی دیگر بیش از پیش کار شود. هرچندبه باور برخی فعالان اقتصادی جامعه نسبت به این موضوع بیحس شده است و واکنشی نشان نمیدهد.
محمد عیقرلو از فعالان حوزه حملونقل بر این عقیده است که برای حلوفصل موضوع ایمنی باید بیمه مرکزی وارد عمل شود. به گفته او، شرکتهای بیمه بالاترین درآمد را از تصادفات کسب میکنند و آنها با سرمایهگذاری در این حوزه میتوانند از ناحیه کاهش تصادفات هم برد کنند. ایرج رهبر، رئیس کمیسیون عمران، احداث و امورزیربنایی اتاق تهران هم از ضرورت توجه به همه ابعاد مبارزه با کاهش سوانح جادهای اعم از مساله مهندسی، بیمه، فرهنگسازی و تبلیغات سخن میگوید.
محمود رستم افشار، دبیر کمیسیون تسهیلات گمرکی و تجاری کمیته ایرانی نیز در اتاق بازرگانی راه خروج از وضع موجود را ساماندهی تعطیلات میخواند. به باور او، برنامه تعطیلات باید براساس اقتضائات منطقهای یا فصلی اصلاح شود. رستم افشار گفت که درحال حاضر، حجم بالای سفرهای تابستانی و بهاره به افزایش تصادفات دامن زده است.