مشارکت ناموفق ایران در زنجیره ارزش جهانی - افق اقتصادی

مشارکت ناموفق ایران در زنجیره ارزش جهانی - افق اقتصادی
شنبه, ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-09-21
کد خبر: 231219 |
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۹:۳۲ |
74 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

اکوایران: مرور روند مشارکت پسین و پیشین ایران و ترکیه در زنجیره ارزش جهانی نشان می‌دهد؛ تغییر قابل توجهی در نوع مشارکت ایران در زنجیره ارزش جهانی رخ نداده است. این درحالی که تغییرات در ترکیه نسبتا موفق بوده است. به تعبیر دیگر سهم مشارکت ایران بیشتر در صنایع بالادستی است.

مشارکت ناموفق ایران در زنجیره ارزش جهانی

به گزارش اکوایران؛ بررسی سهم ایران در مراحل چهارگانه مشارکت کشورها در زنجیره ارزش جهانی یعنی کالاهای اساسی، تولید محدود، تولید و خدمات پیشرفته و فعالیت‌های نوآورانه نشان می‌دهد، ایران در مرحله کالاهای اساسی متنوع، سهم بالای ۴۰ درصدی داشت. 

بنابراین براساس جدیدترین گزارش معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، مشارکت ایران در بخش‌های بالادستی زنجیره ارزش جهانی که فاصله بیشتری تا مصرف کننده نهایی دارد، بیشتر است.

داده‌های موجود نشان می‌دهد، ترکیه نیز با سهم بیش از ۸۰ درصدی خدمات و تولید صنعتی از کل ارزش افزوده داخلی صادرات، از سال ۲۰۱۵ وارد مرحله خدمات و تولید پیشرفته شده است. گذار کشورها به مرحله تولید پیشرفته، عموما با افزایش مشارکت پیشین واردات با هدف صادرات همراه است؛ در حالی که گذار کشورها به سمت فعالیت‌های نوآورانه، با افزایش مشارکت پسین تعمیق توانمندی‌ها در بخش‌های پیشرفته و خدمات کسب وکار برای حمایت از صادرات همراه می‌شود.

آمارهای تجارت ارزش افزوده ایران طی سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۸ نشان می دهد مشارکت ایران در بخش‌های بالادستی زنجیره ارزش جهانی همواره بیشتر بوده که به تبع آن فاصله بیشتری نیز با مصرف‌کننده نهایی داشته است.

آخرین داده‌های  آنکتاد گویای سهم ۲۱ درصدی مشارکت پیشین و سهم ۷۹ درصدی مشارکت پسین ایران در زنجیره ارزش جهانی است. سهم بالای مشارکت پسین ایران در زنجیره ارزش جهانی به معنای مشارکت بیشتر در صنایع بالادستی و به عبارت دیگر؛ در صادرات است.

ارزش افزوده غیرمستقیم، در واقع بخشی از ارزش افزوده داخلی سهم بالای ارزش افزوده غیرمستقیم است که به عنوان نهاده در صادرات کشورهای دیگر استفاده می‌شود. 

در مقابل در ترکیه، مشارکت پیشین حدود ۵۴ درصد و مشارکت پسین تقریبا ۴۶ درصد برآورد شده است. یکی از مهمترین نکاتی که در مقایسه روند مشارکت ترکیه در زنجیره ارزش جهانی به چشم می‌خورد، سیاستی است که این کشور در سا‌ل‌های مورد بررسی برای کاهش سهم مشارکت پسین و افزایش سهم مشارکت پیشین اعمال کرده است.

به عبارت دیگر، ترکیه در تلاش است خود را به بخش‌های انتهایی زنجیره ارزش جهانی نزدیک‌تر کند و مقایسه آمارهای دهه ۹۰ میلادی نشان می‌دهد، در این مسیر نسبتا موفق عمل کرده است؛ به گونه‌ای که سهم مشارکت پیشین در سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۸ حدود ۱۸ واحد درصد افزایش یافته است. این در حالی است که در زمان، تغییر قابل توجهی در نوع مشارکت ایران در زنجیره ارزش جهانی رخ نداده است.

منبع: آنکتاد

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید