اکوایران: باوجود اینکه از بهمن ماه طبق اعلام ازبکستان تعرفه صادراتی ۲۲ قلم کالا به این کشور صفر است. اما طبق نظر تحلیلگران حوزه تجارت سود ایران حداقل از این تجارت در سال جاری میلادی چندان زیاد نیست.
به گزارش اکوایران، اواخر آذر ماه اعلام شد که ازبکستان تعرفه واردات ۲۲ قلم کالا به این کشور را صفر اعلام کرده است. اخیرا وزارت امور خارجه موضوع صفر شدن تعرفه واردات ۲۲ قلم کالا از ازبکستان را روسای اتاق بازرگانی ابلاغ کرد.
بر اساس اعلام ازبکستان، فهرست کالاهای وارداتی با تعرفه صفر گمرکی به جمهوری ازبکستان تا یک ژانویه ۲۰۲۵ معتبر است. پیشتر اعلام شده بود این کالاها شامل محصولات خام کشاورزی و مواد غذایی فرآوری، محصولات پوشاک، کفش است.
به طور مشخص اکنون طبق اعلام این کشور واردات روغن، غلات، ماهی، تخم مرغ، مرکبات، نشاسته چای، موز به این کشور صفر است. درضمن تعرفه واردات قهوه، مارگارین، عصاره مالت، خمیر ترش نانوایی، شیر،خامه، امعا و احشا خوراکی گاو،گوسفند و بز کره نیز به این کشور صفر است.
اما سود ایران از صفر شدن تعرفه این ۲۲ کالا چند؟ طبق اعلام گمرک ایران در یکسال آنچه ایران به ازبکستان صادر کرده است؛ شامل سیمان و مصالح ساختمانی، کاشی و سرامیک، تاسیسات عمرانی و ساختمانی، شوینده، محصولات پتروشیمی، انواع رنگ، محصولات کشاورزی شامل لبنیات، شیر خشک صنعتی، خرما، پسته، سیب، پرتقال، کیوی، چای و غذای آبزیان بوده است. بدین ترتیب حداقل در سال جاری میلادی سود ایران چندان زیاد نخواهد بود و قطعا نمیتوان شاهد نجات سبد صادراتی تهران با تغییر سیاست تاشکند باشیم. چون دادههای رسمی گمرک ایران نشان میدهد، در ۹ ماهه سال ۱۴۰۲، صادرات فولاد و محصولات زنجیره فولاد که یکی از مهمترین محصولات صادراتی ایران به ازبکستان است کاهش یافته است در واقع دو سال است که این روند کاهشی ادامه دارد.
گذشته از اینکه موضوع مبادلات مالی همچنان یک گره بزرگ در تجارت ایران حتی با همسایگان است. البته در بهمن ماه سال جاری مقامات دولتی ایران و ازبکستان چند توافقنامه بامضا کردند و یکی از این توافقات، توافق بانکهای مرکزی دو کشور برای فعال سازی مکانیزم تبادلات بانکی و معرفی بانکهای تجاری برای پیشبرد مذاکرات فنی، پذیرش اصل کامله الوداد ( MFN) توسط دولت ازبکستان بود.
از نگاه فعالان اقتصادی در صورتی که چالش مبادلات مالی پایان یابد و در یکی دو سال آتی ایران درست برنامه ریزی کند می تواند تا پایان سال ۲۰۲۵ سود خوبی از این تجارت نصیب خود کند.