اکوایران : رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران از ساخت بنایی ۱۰طبقه در منطقه ۱۹ به صورت غیرقانونی خبر داد و گفت :بسیار ساده انگارانه است که تصور کنیم شهردار متوجه این موضوع نشده است.
به گزارش اکوایران،«منطقه ۱۹ بهشت متخلفان ساخت و ساز .» این جمله را بارها اعضای شورای شهر تهران در تذکراتشان تکرار کرده اند. هر چند ماه یک بار یکی از اعضای شورای شهر تهران نسبت به ساخت و سازهای غیرمجاز در این منطقه تذکر می دهد . شهرداری دیواری را خراب می کند و فردا دوباره همان دیوار بالا می رود.
امروز نیز مهدی عباسی، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران در خصوص ساخت و سازهای غیر مجاز در برخی مناطق تهران متذکر شد: ساخت و سازهایی غیرمجاز در منطقه ۱۹ رخ داده و این سوال را ایجاد میکند که چگونه چنین اقدامی در فضایی که از انظار عموم دور نیست، رخ داده است؟ ساختمانی ۱۰ طبقه در صد درصد اشغال، ساخته میشود. در گذشته خلاف ساختمانی نهایتا در حد ساخت اتاقکی در پشت بام بود که افراد برای عدم درگیری با ماموران شهرداری بسیار ضربتی و با فوریت و حتی شبانه اقدام به انجام این کار میکردند اما حالا شاهد آن هستیم که ۱۰ طبقه ساختمان به همین سادگی و سهولت و به طور غیر مجاز ساخته شده و هیچ واکنشی به آن از سوی هیچ مسئولی صورت نگرفته ، این یعنی در شهرداری کوتاهی شده است.
عباسی ادامه داد: سه ماهه گذشته به شهردار منطقه گلابدره به دلیل عدم صیانت تذکر داده شد، با نشستن و تماشا کردن کاری درست نمیشود؛ اگر قرار بود به این صورت مشکلات را حل کنیم که نیازی به شهردار نبود، شهردار برای مدیریت شرایط بحرانی منصوب میشود، در حال حاضر در مناطق ۱ و ۱۹ و برخی مناطق دیگر مشکلاتی وجود دارد که شهردار باید پیگیری کند، این نباشد که آنقدر در انجام کار تعلل داشته باشیم تا مشکلات به در صدی از چگالی برسد که دیگرنتوان برای آن کاری کرد و بعد هم بهانه آورد که داستانیها اجازه اقدام نمیدهند.
رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورا در ادامه با بیان اینکه بسیار ساده انگارانه است که تصور کنیم شهردار متوجه این موضوع نشده است، گفت: وقتی زمان اسکلت بندی ساحتمان یا زمان تعبیه سقف اقدامی نکردیم و کار به مرحله بعد یعنی حضور سکنه رسید، واضح است که تخریب در این مرحله دیگر بسیار سخت و غیرممکن است، صد دردصد فساد در این مسئله دخیل بوده ، مگر میشود مقابل چشم مجموعهای با این حجم از نیرو و امکانات، این اتفاقات رخ دهد و کسی نتواند حریف ۵۰ نفر متخلف شود.
او ادامه داد: شهردار منطقه در اسلامآباد اقدام به تخریب ساختمانهای غیر مجاز کرده است، میدانیم که این کار بسیار دشواری است، اصلاح قانون ممکن است به حل مسئله کمک کند اما در حال حاضر تنها چیزی که میتواند جلوی این ساخت و سازها را گرفته و از حیثیت ما حفاظت کند، اقدام به موقع شهرداری و مسئولان ذیربط است، در حال حاضر اقدامی که صورت میگیرد به کار گرفتن عدهای سوداگر و نیز گفتمان مشترک با افراد متخلف است، به این معنا که زد و خوردی ساختگی انجام میدهند تا این توجیه را بیاورند که متخلفین افراد خطرناکی هستند و نمیشود با آنها مبارزه کرد. این شکل کار است؛ از طرف دیگر این ترس و نگرانی را به مدیران و مسئولان مربوطه القاء کنند که به سمت این مورد غیر مجاز نرود تا ساختمان ساخته شده، به مرحله بهره برداری برسد تا دیگر امکان تخریب آن وجود نداشته باشد؛ تا زمانی که این ساختمانها تنها ستون هستند و سقفی برای آنها تعبیه نشده و خالی از سکنه است، باید پیشگیری شود.
در ادامه پرویز سروری، نایب رئیس شورا در پاسخ به تذکر عباسی با اشاره به بازدید خود از برخی مناطق گفت: در بازدیدهایی که انجام شد، شاهد این ساخت و سازهای غیرمجاز بودیم حتی در برخی موارد پارکینگ برای ساختمان تامین نشده ، برای این منظور جلسهای را در روزهای آتی با شهردارانی که با معضل ساخت و سازهای غیرمجاز درگیر هستند و نیز دادستانیهایی ذیربط ترتیب داده خواهد شد تا از رخداد چنین اتفاقاتی جلوگیری شود. ساختمانهایی که به صورت غیرمجاز ساخته شده است، به نظر من باید در هر مرحلهای که هستند، تخریب شوند، یا باید هزینه این کار را تقبل کنیم و یا اجازه دهیم افراد در ساختمانهای ناایمن و غیر استاندارد مستقر شوند و به این ترتیب هزینههای سنگینتری را فردا روز متحمل شویم، این موضوع در اسرع وقت پیگیری خواهد شد.
محمد آقامیری،رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران هم در تذکر مشابهی درخواست کرد که نسبت به جرم انگاری مالکان ساخت و سازهای غیرمجاز اقدام شود.
او با بیان اینکه شاهد ساخت و سازهای غیرمجاز مجدد در منطقه ۱۹ هستیم به گونهای که اتفاقات فاجعهآمیزی در حوزه ساخت و سازها انجام شده است،گفت: متأسفانه منطقه ۱۹ به بهشت ساخت و سازهای غیرمجاز تبدیل شده و جای سوال است که تا به کی میخواهیم با قشون کشی که روش ۲۰ تا ۳۰ سال پیش است جلوی ساخت و سازهای غیرمجاز را بگیریم و چطور است که ما در موضوع ساخت و ساز غیرمجاز به سراغ ملک میرویم و آن را تخریب میکنیم؛ اما به سازنده کاری نداریم و بعضا میبینیم که مالک در حالی که برای اجرا کنندگان حکم قلع و قمع خط و نشان میکشد، میرود کوچه پشتی را میسازد. بحث نظارتی، حقوقی و قانونی که آنجا انجام می دهند جای خود و تأثیرات بد اجتماعی و زیرساختی که آن منطقه دارد می گذارد جای خود. چه زمانی می خواهد روش جدیدی در برابر این ساخت و سازهایی که انجام می شود تأثیر مثبتی داشته باشد؟ این نشان دهنده ضعف قانون است و متأسفانه عدم بازدارندگی قانون در این مسأله هست.
او افزود: در این موضوع ضعف قوانین داریم. قوه قضائیه باید در این موضوع یک فکر اساسی کند. این نیست که یک نفر بیاید ساخت و سازهای غیرمجاز انجام دهد؛ بعد ما با خود سازنده کاری نداشته باشیم و ساختمان را تخریب کنیم. که انگار ساختمان جرم کرده و سازنده هیچ اتفاقی برایش نمی افتد. بعضا این افراد هم از دور ایستاده و دست در جیب کرده و به عواملی که دارد آنجا را تخریب می کند می خندد و خط و نشان می کشد که من یک ماه دیگر کوچه پشتی را می سازم! این چه مدلی است که کسی که سازنده است و خلاف قانون انجام داده از هیچ جرمی مترتب نشود!
آقامیری تأکید کرد: تا زمانی که ما ساخت و ساز غیرمجاز را کیفری نکنیم و جرم انگار نکنیم، این داستان ادامه دارد. این افراد باید بدانند نه در شهر تهران و نه در کل کشور یک آجر روی آجر خلاف قانون بگذارند، جرم انگاری می شود و دادگاه او را می خواهد و حداقل جرمش این است که باید برود گوشه زندان بنشیند تا وکیل و پیمانکارانش آن ساخت و ساز غیر مجاز را تخریب کنند و رضایت شهرداری را بگیرد تا از آنجا بیرون بیاد. ضمن اینکه باید خسارت مالی هم به صندوق دولت پرداخت کند. به نظرم تا زمانی که این اتفاق نیافتد این ساخت و سازها ادامه دارد. الان در حریم منطقه ۱۳ و روستای همه سین، نزدیک به ۳۰۰ ساختمان غیرمجاز در خارج از حریم ساخته اند و اگر هم بخواهند آنها را تخریب کنند فیلم برداری می کنند و می گویند خانه را روی سر مردم خراب کرده اند و داستان می شود.وی با تاکید بر اینکه اگر بوی این جرمانگاری به گوش سازندگان برسد، ساختوسازهای غیرمجاز به پایان خواهد رسید، گفت: پیش نویسی را قبلا آماده کردم که اگر از طریق کمیسیون حقوقی شورای عالی استان ها ارتباطی با کمیسیون حقوقی مجلس می گیریم و لایحه و طرحی را به مجلس ببریم تا این مشکل به طور اساسی حل شود.
ناصر امانی عضو شورای شهر تهران به اکو ایران می گوید: ساخت و ساز غیرمجاز ،موضوعی است که از قدیم درگیر آن هستیم ،بخشی درمناطق جنوبی است و بخشی هم در مناطق شمالی که این محلات معروف هم هستند و بارها درخصوص ساخت و سازهای غیرمجاز دراین محلات تذکر و هشدار داده شده است .
او ادامه می دهد : وظیفه اولیه شهرداری تهران است که از ساخت و ساز غیر مجاز جلوگیری کند و اگر نیاز داشت از سایر سازمان های کمک بگیرد .متاسفانه ساخت و سازهای غیرمجاز در شهرتهران سازماندهی و پشت پرده عجیب و غریبی دارد .