رئیس کمیسیون عمران و حمل ونقل شورای شهر تهران گفت: خیابان بهشت دیگر طعم بهشت ندارد و تبدیل به جهنمی برای معلولان شده است، هنگام تردد از پیادهرو این خیابان با دستکها و اجسام مزاحم بسیاری که در پیاده راه ها قرار دارند؛ مواجه میشویم.
محمدعلی قادری، رئیس سازمان بهزیستی کشور، در یکصد و نود و هفتمین جلسه شورا حضور یافته و به بیان مشکلات و دغدغههای این قشر از جامعه پرداخت.
قادری با بیان اینکه که همواره در کشور کمبود منابع وجود داشته اما میتوان برای حل مسائل معلولان از ظرفیتهای موجود نظیر ظرفیت خیرین استفاده کرد؛ اظهار داشت: این ظرفیت در کشور وجود دارد که میتوانیم از طریق آنها خود را تجهیز کنیم. در دولت سیزدهم سرمایههای اجتماعی ایجاد شده و ما هم در قالب سکوی ظرفیت سازی اجتماعی ایجاد شده، در این باره اقدامات لازم را انجام دادهایم.
وی در ادامه با اشاره به وجود نخبگان و رتبههای برتر کنکور و نیز ورزشکاران معلول، تأکید کرد: متأسفانه توجه چندانی به افراد نخبه و مقام آوران ورزشی نمیشود. معلولان سرمایههای اجتماعی هستند. ما به دنبال لبخندسازی برای افراد دارای معلولیت هستیم که یک توجه قشری میخواهد. حمایت از کنشگری اجتماعی و موضوعات مهم بسیار حائز اهمیت است که در این موارد اینچنینی با یک ائتلاف جمعی میان دولت و مردم محقق خواهد شد.
قادری ادامه داد: برای افراد مشمول دهکهای نیازمند، برنامههایی تعبیه شده که بر اساس آنها دیگر این افراد برای انجام امور خود در صفهای طولانی نخواهند ماند. تدابیری نیز برای استخدام این قشر در دستگاههای اجرایی اندیشیده شده است. برای اولین بار آزمون استخدام افراد دارای معلولیت در کشور لحاظ و برگزار شده است تا نخبگان معلول نیز بتوانند جذب دستگاههای اجرایی دولتی شوند.
رئیس سازمان بهزیستی در ادامه با انتقاد از نبود مکان مناسب در شهر برای مادران دارای فرزند معلول اظهار داشت: یک فرد دارای معلولیت سالها در کنار خانواده زیست میکند اما مکان مناسبی برای مادرانی که دارای فرزندان معلول هستند؛ در نظر گرفته نشده است. در تهران بوستانهایی مناسب برای این افراد وجود دارد اما طرح وارهای در این خصوص ارائه نشده است، لذا درخواست میشود میز خدمت هوشمند را با همکاری شورا و شهرداری در محلات و نقاط تاریک شهر ایجاد کنیم.
وی افزود: تشکیل جلسه شورای اجتماعی با محورییت حل مسائل معلولان و با حضور شهردار از درخواستهای دیگری است که تقاضای انجام آن وجود دارد. اورژانس اجتماعی نیز میتواند از اقداماتی باشد که بررسی مسائل این افراد میپردازد. نیاز به ایجاد یک گذر گردشگری و مناسب سازی برای معلولان نیز احساس میشود که اقدامی ساده است و میتواند با همکاری شهرداری و شورا صورت بپذیرد. از سازمان زیباسازی درخواست میشود بخشی از ظرفیت خود را به این موضوع اختصاص دهد. جامعه معلولان ۱۰ درصد از جمعیت کشور را تشکیل میدهند و امیدواریم با همکاری خیرین و شهرداری، هم افزایی و هم سویی لازم را در این باره ایجاد شود.
شمساحسان: همکاری شهرداری و بهزیستی برای مقابله با آسیبهای اجتماعی
زهرا شمساحسان، رئیس کمیته اجتماعی شورای شهر تهران، هم در این جلسه بر لزوم همکاری شهرداری تهران و سازمان بهزیستی برای مناسبسازی بوستانها، توانمندسازی بهبودیافتگان اعتیاد، ساماندهی کودکان کار و ایجاد پایگاههای خدماتی برای سالمندان تأکید کرد.
وی گفت: امروزه جمعیت زیادی با معلولیتهای ذهنی وجود دارند که به دلیل نداشتن معلولیت ظاهری، اغلب نادیده گرفته میشوند. لازم است شاخصها و فرایندهایی برای ارائه خدمات و تسهیلات به این افراد تدوین شود.
شمساحسان همچنین بر نقش پررنگ سازمان بهزیستی در مراقبت و توانمندسازی بهبودیافتگان اعتیاد تأکید کرد و خواستار مدلسازی فراگیر در این زمینه با تکیه بر توانمندسازی شد.
وی فرصت همکاریهای بیشتر دو سازمان را در حوزه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی مغتنم دانست و خواستار اتصال سامانههای اطلاعرسانی دو سازمان شد.
شمساحسان همچنین بر لزوم همافزایی سازمان بهزیستی و شهرداری تهران در زمینه ساماندهی کودکان کار تأکید کرد.
رییس کمیته اجتماعی ضمن تأکید بر تداوم همکاریهای شهرداری تهران در زمینه ساماندهی کودکان کار، خواستار اقدامات همافزای بیشتر با رویکرد خانواده محور شد.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه در حوزه سالمندی نیز دارای فصل مشترک هستیم، گفت: ایجاد پایگاههای خدماتی موسوم به فراهنگ که مورد تأکید دوجانبه است، با حفظ شأن سالمندان و استفاده از ظرفیت آنان در مدیریت و راهبری مرکز، نیاز به یک همت مشترک دارد.
پس از اظهارات رئیس سازمان بهزیستی کشور، مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت شورا، ضمن تأیید توضیحات و دغدغه مندی وی اظهار داشت: با توجه به نقش و اثرگذاری که شورای پایتخت دارد، اگر درخواستهای مشخص دیگری وجود دارد که در حیطه اختیارات شوراست به صورت مکتوب به ریاست شورا ارائه شود تا بتوانیم به سازمان بهزیستی که مسئولیت بسیاری دارد کمک کنیم. درخواست میشود آماری از افراد دارای معلولیت در تهران و اقدامات و خدماتی که میتوان به آن ارائه داد؛ جهت بررسی در اختیار شورا قرار گیرد.
اقراریان در ادامه در خصوص حضور کودکان کار در پایتخت متذکر شد: چالشی که چهره شهر دوست داشتنی تهران را نازیبا کرده و آن را مورد قضاوت قرار میدهد، وضعیت کودکان کار است. فارغ از مسائل موجود، این امر از منظر انسانی یک دغدغه مهم است. اخیرا شهردار تهران، آسیبهای اینچنینی را مورد پیگیری و بررسی قرار داده است که اقدام خوبی است اما از شهردار تهران درخواست میشود که گزارش اقدامات انجام شده در این باره را به صحن شورا ارائه دهند
رئیس کمیته نظارت در ادامه در قالب پیشنهادی گفت: پیشنهاد میشود با استفاده از ظرفیت موجود در شورا اعم از کمیته شورا، حقوق شهروندی شورا و غیره، کارگروه مشترکی ایجاد شود که تدوین طرحی را در این باره در دستور کار قرار داده و برای بررسی به صحن شورا ارائه دهد تا بتوانیم قبل از فصل بودجه، بررسی آن را ا انجام داده و بواسطه آن بخشی از غم، رنج و دغدغه افراد توانیاب را کم کنیم. سالانه افراد زیادی به تعداد معلولان شهر تهران افزوده میشود که از مسائل مورد توجه در این زمینه مسئله ترافیک است؛ شهرداری میتواند در این باره اقداماتی انجام داده و بخشی از این مسئله راحل کند.
جعفر شربیانی، عضو هیئت رئیسه شورا نیز در واکنش به اظهارات رئیس سازمان بهزیستی کشور بیان کرد: ستاد مناسبسازی شهرداری تهران نیازمند ارتقاست، در واقع این ستاد شکل گرفته تا هماهنگ سازیهای لازم را برای مناسب سازی شهر برای معلولان انجام دهد، اما نیاز به توان بیشتری دارد. بودجهای برای این موضوع لحاظ شده است و سازمانهای مختلف باید درصدی از بودجه خود را به آن اختصاص دهند.
وی در ادامه با اشاره به برنامههای در دست افتتاح از شهرداری تهران خواست در خصوص برنامههایی که در آنها مناسب سازی و دسترس پذیری برای قشر معلول لحاظ نشده، اقدام به افتتاح نکند.
شربیانی همچنین خواستار عدم استفاده اصطلاح توان خواه و توان یاب برای افراد معلول شده و تاکید کرد: معلول یک اصطلاح تثبیت شده و پذیرفته شده در جهان است و نیازی به کاربرد اصطلاحات اینچنینی نیست.
حبیب کاشانی، عضو شورا نیز در قالب پیشنهادی گفت: سازمان بهزیستی کشور از جمله مظلومترین سازمانهاست، در راستای مسئولیت اجتماعی تمام کارخانههایی که در حال تولید محصولات وسایل نقلیه هستند، وظیفه دارند از این قشر حمایت کنند. سازمان بهزیستی علاوه بر خدمات رسانی یک وظیفه دیگر نیز دارد و آن شناساندن خود و ظرفیتهایش به معلولان به منظور ایجاد امید دوباره برای آنهاست، لذا از رئیس این سازمان درخواست میشود برنامههایی را که عنوان کرد جدی گرفته و در این زمینه روی کمک شورا حساب کند.
سید جعفر تشکری هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران دهم با اشاره به روز معلولان و اهمیت مناسب سازی شهر برای آنها گفت: متأسفانه همچنان با مسائل و مشکلات قدیمی درباره معلولان دست و پنجه نرم میکنیم و شاهد استمرار وضعیت نامطلوب این قشر جامعه هستیم.
وی ادامه داد: عدالت اجتماعی سنگ بنای نظام اجتماعی است و برابری دسترسی تمام شهروندان از مصادیق عدالت اجتماعی به شمار میرود. اما با این حال شاهد این هستیم که دسترسی لازم برای معلولان ایجاد نشده است. دسترسی به تمامی خدمات باید در شهرهای دوستدار معلولان اجرایی شود.
تشکری هاشمی با بیان اینکه امکانات و دسترسی معلولان در شهر تهران، مناسب نیست؛ گفت: وضعیت شهر و معابر تهران برای معلولان مناسب نیست. علی رغم آنکه دستورالعملهای متعددی طی سالهای اخیر برای مناسب سازی شهر صادر شده اما کماکان شاهد این هستیم که معابر تهران نه تنها برای معلولان بلکه برای شهروندان دیگر نیز مناسب نیست.
رئیس کمیسیون عمران و حمل ونقل شورای شهر تهران اظهار کرد: خیابان بهشت دیگر طعم بهشت ندارد و تبدیل به جهنمی برای معلولان شده است، هنگام تردد از پیادهرو این خیابان با دستکها و اجسام مزاحم بسیاری که در پیاده راه ها قرار دارند؛ مواجه میشویم.
وی با اشاره به شهرهای انسان محور گفت: این شهرها شهروند محور هستند و خدمات و زیرساختهای آنها منعطف و متعلق به تمامی شهروندان است. شهرهای انسان محور آموزشهای شهروندی را مهم تلقی کرده اند و متأسفانه این موضوع در شهرهای ایران کمتر دیده میشود.
تشکری هاشمی با تأکید بر دسترس پذیر بودن شهر، گفت: متأسفانه برای معلولان، کم کار شده است و تا روزی که نگاهمان مناسب کردن معابر برای خودروهای شهر نباشد؛ وضعیت خوب نیست. امیدواریم شهرداری برنامه مناسبی برای ساماندهی معابر شهر باشد.