اکوایران :یک کارشناس بودجه و مالیه شهری با اسناد به گزارش نظارتی شورای شهر از پروژههای عمرانی شهرداری تهران در ۶ ماهه نخست سال به انحراف شهرداری در تامین مالی پروژه ها و اعمال سلیقه به جای اجرای بودجه مصوب شورا ی شهر تهران اشاره کرد .
به گزارش اکوایران ،ارائه گزارش کنترل پروژه طرح های عمرانی سال ۱۴۰۲ شهرداری تهران در یکصد و نود و پنجمین جلسه علنی دوره ششم شورای شهر تهران و واکنش های اعضاء شورا به این گزارش سبب شد تا معاون برنامه ریزی، توسعه سرمایه انسانی و امور شورای شهردار تهران در دفاع از عملکرد شهرداری تهران در خلال این جلسه اعلام کند:در شش ماه اول سال جاری ۳۴ درصد پیشرفت داشتهایم، در صورتی که سال گذشته در شهریور ماه شاهد پیشرفت ۲۵ درصدی بودهایم؛ یعنی ۹ درصد نسبت به سال گذشته افزایش پیشرفت در پروژهها را داشتهایم،در مورد پروژههایی که هنوز آغاز نشده، شهریور سال گذشته ۷۷۱ پروژه بوده اما در ۶ ماه اول امسال به ۳۰۹ پروژه و در آبان به ۵۴ پروژه رسیده است؛ «یعنی حدود ۴۰۰ پروژهی آغاز نشده، کمتر شده» و این به این معناست که حساسیت داریم به چه پروژهای منابع تخصیص بدهیم و اهتمام داشته باشیم که کارها پیش برود!
بهروز شیخ رودی؛ کارشناس بودجه و مالیه شهری ضمن اشاره به اظهارات معاون برنامه ریزی زاکانی به اکو ایران گفت: اعلام آمار ۷۷۱ پروژه شروع نشده در شهریور سال گذشته و ۳۰۹ پروژه شروع نشده در شهریور ماه مشکل پیش نرفتن کار در دوره گذشته ربطی به تحریم و نبود اعتبارات و … نداشته و بیشتر به غیرت و به اصطلاح خودشان به بی غیرتی مدیران ارتباط داشته است نشان می دهد که در شهریورماه سال ۱۴۰۱ علی رغم مدیریت این مدعی غیرت بر شهرداری تهران ۷۷۱ پروژه شروع نشده وجود داشته است،اینکه معاون این فرد مدعی غیرت ورزی بخشی از آمار پروژه های شروع نشده در شهریور ماه سال گذشته را عیان کرده است و با افتخار خبر داده است که در شهریور ماه امسال این رقم به ۳۰۹ پروژه شروع نشده رسیده است، نشان می دهد ادعای نقش غیرت در مدیریت و… چندان با واقعیت عملکردی آقایان منطبق نیست وگوینده این حرف ها در آن برنامه تلویزیونی با مطرح کردن موضوع غیرت بیشتر به دنبال بازی با واژه ها برای جلب توجه مخاطبان بوده است.
این کارشناس بودجه و مالیه شهری در ادامه افزود: معاون شهردار تهران آنچنان عملکرد شهرداری در شهریور ماه ۱۴۰۲ با شهریورماه سال گذشته را مقایسه کرده و از افزایش ۹ درصدی پیشرفت فیزیکی و رسیدن متوسط پیشرفت فیزیکی پروژه های عمرانی در شهریورماه امسال به رقم ۳۴ درصد خبر داده که شما گمان می کنید در حال مقایسه عملکرد زاکانی و حناچی است!آقایان انگار یادشان رفته است شهرداری تهران را در مردادماه ۱۴۰۰ به دست گرفته اند و آنچه نسبت به سال ۱۴۰۱ می گویند عملکرد زاکانی و خودشان است! این مقایسه دوغ و دوشاب گونه شاید برای مدیران شهرداری که دوره عملکردی خود را با مدیر پیشین مقایسه می کنند شیرین باشد اما کام مردمی که می بینند پول و اعتبارات شهرداری منجر به راه افتادن و فعالیت همه کارگاههای پروژه های سطح شهر نشده را تلخ می کند. تلخ تر آنکه شهرداری برای نشان دادن کار کردن در سطح شهر آماده بالن هوا کردن،بنر زدن و هزار کار نمایشی و رسانه ای دیگر هست اما با این همه نمایش بازی کردن معاون شهردار اعتراف می کند که در شهریور ماه امسال ۳۰۹ پروژه عمرانی شهرداری شروع نشده بوده است.
شیخ رودی با اشاره به کسب درآمد ۳۴ هزار و ۸۲۹ میلیارد تومانی شهرداری تهران در شش ماهه نخست و عدم تناسب آن با گزارش اجرای پروژه های تملک دارایی سرمایه ای شهرداری تهران در شش ماهه نخست افزود: مدیران شهرداری آنقدر که در میدان رسانه برای تحقق ۹۱ درصدی تامین منابع بودجه در شش ماهه نخست شوآف می کنند و حرف از رکورد شکنی در پر کردن خزانه شهرداری می زنند در میدان عمل و اجرای پروژه های شهر موفق عمل نکرده اند،در گزارش شورای شهر متوسط پیشرفت فیزیکی پروژه های عمرانی شهرداری ۳۴ درصد اعلام شده است، یعنی مدیران آقای زاکانی آنقدر که به پول درآوردن و پر کردن خزانه شهر اهمیت می دهند، نصف این تلاش را هم برای اجرای پروژه ها نگذاشته اند! بالاخره وقتی مدیری ۳۴ هزار میلیارد تومان منابع در دسترس برای هزینه کرد دارد، اگر همت داشته باشد و به قول خودشان از همه مهم تر غیرت داشته باشد باید نتیجه کار خیلی بهتر از این می شد! الان کسی نمی تواند بی پولی را بهانه عدم پیشرفت پروژه ها کند، شاید چیزهای دیگری نباشد اما گزارش درآمد و هزینه شهرداری خبر از خزانه پر و پیمان شهرداری می دهد که باید خرج این پروژه ها می شده است!
این کارشناس بودجه و مالیه شهری در ادامه با اشاره به انحراف شهرداری در تامین مالی پروژه ها و اعمال سلیقه به جای اجرای بودجه مصوب شورا به اکو ایران گفت: در حالیکه به اعتراف شهردار تهران خزانه شهرداری مشکل مالی ندارد، اما ما شاهد آن هستیم که در شش ماهه نخست امسال از ۹۵ میلیارد تومان اعتباری که در بودجه شهرداری برای احداث ایستگاههای آتش نشانی به تصویب شورای شهر رسیده تنها ۱ میلیارد و ۴۷۵ میلیون تومان نقدینگی برای این موضوع مهم تامین و پرداخت شده است! و از مجموع ۲۲ پروژه ماموریت ایمنی و مدیریت بحران در سطح شهر تهران تعداد ۱۳ پروژه در شش ماهه اول سال اصلا شروع نشده و ۱ پروژه نیز متوقف است! این آینه تمام نمای اعمال سلیقه کمیته تخصیص شهرداری در قبال ماموریت ایمنی و مدیریت بحران است! در شهری مثل تهران که با چالش ها و مخاطرات مختلفی که تاب آوری آن را تهدید می کنند ما شاهد آن هستیم که از ۲۲۸ میلیارد تومان اعتبار مصوب شورای شهر برای اجرای پروژه های ایمنی و مدیریت بحران تنها ۱ میلیارد و ۴۷۵ میلیون تومان نقدینگی تامین و پرداخت شده است! این در حالیست که اگر قانون ملاک عمل بود با توجه به خزانه پر و پیمان شهرداری باید در شش ماهه نخست امسال به جای یک میلیارد تومان ۱۱۴ میلیارد تومان بابت این پروژه ها تامین و پرداخت می شد! وقتی اعمال علائق و سلایق جایش را با اجرای بودجه مصوب شورای شهر عوض می کند نتیجه همین می شود!
معاون پیشین محاسبات و پایش عملکرد شورای شهر تهران با اشاره به مشهود بودن اعمال سلیقه و علائق در تخصیص منابع به جای اجرای بودجه مصوب شورای شهر افزود: در حالیکه شهرداری بر اساس بودجه مصوب باید تخصیص نقدینگی به تکمیل خطوط ۶ و ۷ متروی تهران را در اولویت قرار می داد ما شاهد آن هستیم که تخصیص منابع به خط ۱۰ برخلاف بودجه مصوب شورا در اولویت قرار گرفته است. در حالیکه شورای شهر تهران برای خط ۱۰ مترو اعتبار ۵۰ میلیارد تومانی تصویب و برای اجراء به شهرداری ابلاغ کرده بود ما شاهد آن هستیم که در شش ماه نخست امسال ۱ هزار میلیارد تومان منابع برای خط ۱۰ مترو تهران توسط خزانه شهرداری تهران پرداخت شده ، یعنی شهرداری علاقه داشته است ۲۰ برابر بیشتر از مصوبه شورای شهر در خط ۱۰ مترو هزینه کند! هزینه ای که نه فقط انحراف بلکه تخطی از قانون نیز به شمار می رود و سقف منابع تامین و پرداخت شده برای این پروژه با استفاده از اختیارات ماده ۲۸ آئین نامه مالی شهرداریها نیز قابل توجه نیست! در حقیقت شهرداری دوست داشته است هزار میلیارد تومان برای خط ۱۰ مترو هزینه کند و چون هزینه انجام شده است شورای شهر نیز در اصلاحیه بودجه ناچار از پذیرش سلیقه شهرداری است و باید به جای پیگیری بودجه مصوبش به اعمال سلیقه شهردار تهران شکل قانونی بدهد! اینکه برخی از اعضای شورای ششم در انتقاد از شهردار تهران گلو پاره می کنند وقتی معنای واقعی می دهد که در اصلاحیه بودجه به سلیقه شهردار تن ندهند و جلوی تصویب اصلاح ردیف اعتباری خط ۱۰ مترو بایستند تا تخلف شهردار از بودجه محرز و قابل رسیدگی بشود نه اینکه برای نمایش هر روز بیایند و ژست منتقد و مخالف بگیرند اما به جای اعمال نظارت و مقابله قانونی با اعمال سلیقه شهردار تهران جا خالی کنند!
شیخ رودی با برشمردن موارد مختلفی از اعمال سلیقه به جای اجرای بودجه مصوب شورا به خبرنگار اکو ایران گفت: ما در اجرای بودجه مصوب سال ۱۴۰۲ شهرداری تهران فقط با انحراف مواجه نیستیم، ما با یک مدل عملکردی که فساد ستیزی و اجرای قانون را فریاد می زند و هم زمان قانون و مصوبه شورا را زیرپا لگد مال می کند مواجه هستیم! در حقیقت باید گفت اجرای بودجه فدای سلایق و علائق شهردار شده است! شهرداری که ادعای قانون مداری و فساد ستیزی اش گوش فلک را کر کرده است اما در میدان عمل و اجراء بر اساس گزارش نظارتی تهیه شده توسط شورای ششم می بینیم که نسبتی بین این ادعاها و عملکرد واقعی وجود ندارد! به هر حال اجرای بودجه از معیارهای انضباط مالی است،وقتی اعمال سلیقه و علائق مدیریتی بر اجرای بودجه مصوب شورا پیشی می گیرد ما با اولین انحراف ها مواجه می شویم، انحراف هایی که می تواند منجر به ترک فعل ها،تخطی از قانون و… متعدد دیگری نیز شود!زیر پا گذاشتن مصوبه بودجه شورای شهر و اعمال سلیقه به جای اجرای بودجه دهن کجی به نظارت مالی شوراست زیرا شورای شهر مطابق قانون در سه مرحله باید اعمال نظارت مالی کند که این گزارش حکایت از بی اثر بودن دو مرحله از این سه مرحله بوده است.نخستین مرحله اعمال نظارت مالی شورای شهر پیش از خرج است که با بررسی و تصویب بودجه رخ می دهد، مرحله ای که متاسفانه شاهد پایمال شدن نتیجه آن در اجراء از سوی شهرداری هستیم و باید گفت که نتیجه این اعمال نظارت مالی چندان در اجراء رعایت نشده است، مرحله دوم نظارت مالی حین خرج است که از طریق ذیحساب و قائم مقامان ذیحساب مورد تایید شورا انجام می شود و بر اساس این گزارش نظارتی باید گفت ظاهرا ذیحساب و قائم مقامان ذیحساب یا اعمال نظارت مالی و گزارشگری لازم را به شورای شهر نداشته اند یا اینکه رضایت و خوش آمد شهردار و مدیران ارشد شهرداری را بر اعمال وظیفه قانونی خود ترجیح داده اند!