به گزارش اکوایران، در دنیا شاخصی وجود دارد به نام شاخص «شادکامی» که  ۸ متغییر  مهم دارد؛ متغییر «سرانه تولید ناخالص داخلی»، «حمایت اجتماعی»، «بخشیدن»، «ادراک فساد»، «آزادی انتخاب»، «امید زندگی سالم در بدو تولد»، «عواطف مثبت» و «عواطف منفی». برآیند این متغییرها در مورد ایران نشان می‌دهد که در ۱۰ سال اخیر شاخص شادکامی در ایران تکان نخورده است.

مطالعه در مورد شاخص شادکامی را سال‌هاست، موسسه گالوپ، از یک نمونه‌ی حدودا ۱۰۰ هزار نفری از ۱۵۰ کشور جهان انجام می‌دهد. 

مطالعات این موسسه در مورد ایران از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ به استثنای سال ۲۰۱۴ وجود دارد. مرور داده‌های این گزارش جهانی نشان می‌دهد که نمرات ایران در شاخص جهانی شادکامی بین ۴ و ۵ در بازه (صفر تا ۱۰) بوده است و از ۵ فراتر نرفته است. در واقع در تمام این ۱۰ سال در محدوده ای باریک تقریبا ثابت مانده است.

داده‌های موجود نشان می‌دهد، شاخص شادکامی ایرانیان در سال ۲۰۱۳، ۴.۶۴۳ شده است و از میان ۱۵۶ کشور مورد بررسی رتبه ایران ۱۱۵ را بدست آورده است. اما در سال ۲۰۱۹ نمره شاخص شادکامی ایران با کاهش ۰.۱۵۹ واحدی، به عدد ۴.۵۴۸ رسید و در میان ۱۵۶ کشور جهان، رتبه ۱۱۷ را بدست آورد. شاخص شادکامی ایرانیان در این سال در بازه مورد بررسی بیشترین افت را به ثبت رساند. 

اما در سال ۲۰۲۳ که آخرین گزارش جهانی شادکامی نیز است، نمره شادکامی ایران با ۰.۰۱۲ واحد کاهش نسبت به سال قبل از آن به عدد ۴.۸۷۶ رسید و ایران در میان ۱۳۷ کشور مورد بررسی در این سال به رتبه ۱۰۱ دست یافت.

شاخص شادکامی در ایران 1402 - 2023

مقایسه شادکامی ایران با همسایگان

وقتی شاخص ایران را با کشورهای همسایه مقایسه میکنیم می بینیم وضعیت شاخص ایران مشابه همسایگان است. به‌طوری که کشورهای همسایه ایران نیز تقریبا روند یکسانی را از ابتدا تا اکنون طی کرده‌اند. به استثنای کشور افغانستان که از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۳ با کاهش شدید نمره شادکامی مواجه بوده است. نمودار زیر، وضعیت شاخص شادکامی را در میان کشورهای همسایه نشان می‌دهد.

شاخص شادکامی در ایران 1402 - 2023

شاخص شادکامی در ایران 1402 - 2023

در سال ۲۰۲۳، شاخص شادکامی برای کشورهای ارمنستان (۵.۳۴۲)، عراق (۴.۹۴۱) و ایران (۴.۸۷۶) به ثبت رسیده است و وضعیت سه کشور ترکیه (۴.۶۱۴)، پاکستان (۴.۵۵) و افغانستان (۱.۸۵۹) نسبت به ایران بدتر است.

داده‌های موجود نشان می‌دهد؛ در میان ۱۴ کشور منطقه، امارات متحده عربی با نمره شادکامی ۶.۵۷۱ در رتبه اول کشورهای منطقه قرار دارد. ایران نیز با نمره ۴.۸۷۶ در رتبه ششم این گروه قرار گرفته است. در این دسته‌بندی، از ۱۴ کشور مورد بررسی، تنها سه کشور امارات متحده عربی (۶.۵۷۱)، عربستان (۶.۴۶۳) و بحرین (۶.۱۷۳)، نمرات بین ۶ و ۷ دارند. نمرات شادکامی مابقی کشورها به جز لبنان و افغانستان بین ۴ و ۵ قرار گرفته است.

untitleduntitled