اکوایران :رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران با انتقاد از کوتاهی دستگاه ها از وظایف خود درحوزه کاهش آلودگی هوا گفت : سالی چند هزار نفر دچار مرگ زودرس می شوند، نباید راحت از کنار سلامت مردم و جان مردم گذشت.
مهدی پیرهادی در جلسه علنی شورای شهر تهران با اشاره به موضوع آلودگی هوای تهران گفت: بسیاری از مسئولان دغدغه ای که باید نسبت به موضوع آلودگی هوا داشته باشند را ندارند؛ در شورای شهر با پیشنهاد رئیس شورای شهر بخشی از بودجه شهر به توسعه حمل و نقل عمومی اختصاص یافت.
وی افزود: شورای شهر سیاست گذاری خود را انجام داد و شهردار هم پیگیری کرد و به نتایج اولیه خوبی رسیدیم و مردم نتایج ملموس این سیاست گذاری ها را خواهند دید.
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران ادامه داد: اما در سایر وزارتخانه ها شاهد این موضوع نیستیم و نتایج برای کاهش آلودگی هوا را ملموس نمی بینیم.
پیرهادی تأکید کرد: به عنوان نماینده مردم اثرات را نمی بینیم، برای مثال طرح کهاب چند سال است که باید در تهران اجرا شود اجرا نشده است؛ آیا وزارت نفت پول ندارد؟!
وی با بیان اینکه از قوه قضاییه انتظار داریم که موضوع را با جدیت بیشتری پیگیری کند؛ اظهار داشت: سلامت مردم شوخی نیست. از قوه قضائیه می خواهیم نسبت به حفظ سلامت و جان مردم حساس تر باشد و افرادی که نسبت به وظابف خود کوتاهی می کنند را بازخواست کند.
وی با انتقاد از کوتاهی دستگاه ها از وظایف خود، ادامه داد: سالی چند هزار نفر دچار مرگ زودرس می شوند، نباید راحت از کنار سلامت مردم و جان مردم گذشت.
به گفته پیرهادی، ذرات کمتر از ۲.۵ میکرون که مربوط به وسایل نقلیه سنگین و موتور سیکلت ها و …است در شهر تهران، موجب آلودگی هوا شده است.
وی با بیان اینکه حجم زیاد خودرو از یک سو و فرسودگی وسایل نقلیه از سوی دیگر موجب آلودگی هوا شده است؛ افزود: مسئله خودروهای فرسوده را وزارت صمت باید پیگیری کند. خودرو های فرسوده از رده خارج نمی شوند و بعد توقع داریم که وضعیت آلودگی هوا بهبود یابد.
وی افزود: مادمی که معاینه فنی مناسب در شهرستان ها انجام نمی شود؛ خودروهای بدون معاینه فنی در تهران تردد می کنند و تدبیری در این خصوص نمی شود و همچنین، فیلتر جاذب دوده به ویژه در هنگام وارونگی هوا در فصل زمستان، کنترل نمی شود؛ نمی توان انتظار داشت که کیفیت هوا بهتر شود.
عضو شورای شهر تهران، موضوع کیفیت سوخت برای منابع ثابت و متحرک، را یکی دیگر از دلایل آلودگی هوا عنوان کرد و گفت: آیا کیفیت سوخت گازوئیل استاندارد و ۵۰ ppm است؟ سازمان استاندارد این موضوع را پیگیری و برای استاندار سازی سوخت روشی را اتخاذ کند.
وی با طرح چند پرسش از وزارت صمت نیز اظهار داشت: وضعیت صنایع چگونه است، وضعیت کارخانه های سیمان، چگونه است؛ آیا وزارت صمت به تعهدات خود در خصوص صنایع عمل کرده است؟
پیرهادی تأکید کرد که وزارت صمت برنامه های خود را در صحن شورای شهر اعلام کند و شهردار تهران نیز این موضوع را در هیئت دولت پیگیری کند که نتایج آن را در صحن شورای شهر بشنویم؛ با این وضعیت نمی توان امیدی به بهبود کیفیت هوا داشت.
وی خواستار حضور وزیر صمت در صحن شورای شهر و ارائه برنامه های این وزارتخانه در حوزه کاهش آلودگی هوا شد و گفت: آنچه وظیفه شورای شهر بوده در حوزه حمل و نقل پیگیری و انجام شده اما وزارتخانه ها در زیر مجموعه شورای شهر نیستند.
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران هم در خصوص آلودگی هوا با انتقاد از عملکرد وزارتخانهها ونهادهای مسئول در در این باره اظهار داشت: زمانی که با وزارتخانههای مسئول در خصوص حل معضل آلودگی هوای تهران گفتگو میکنیم، آنها عدم تخصیص بودجه لازم و کافی برای این منظور از سوی مجلس شورای اسلامی را دلیل عدم انجام برخی وظایف خود در این باره عنوان میکنند. در اینجا از نمایندگان مجلس به ویژه نمایندگان تهران که عموماً با تهران کاری ندارند؛ درخواست میشود توجه بیشتری به مسائل مسائل و معضلات تهران داشته و هوای هوای تهران را داشته باشد.