در صحن شورای شهر تهران مصوبات شش دوره شورای شهر تهران مورد ارزیابی قرار گرفت.
احمد صادقی در یکصد و هشتاد و ششمین جلسه شورای شهر تهران در نطق پیش از دستور خود در مقایسه عملکرد شورا از دوره یکم تا پنجم، گفت: اخیراً مطالعاتی در مرکز مطالعات و دانشگاه محقق اردبیلی در خصوص عملکرد دوره اول تا پنجم انجام شده است و باید توجه داشته باشیم که پس از چهار سال، دوره ششم نیز مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر تهران با بیان اینکه ارزیابیها بر اساس تعداد مصوبات، لوایح و طرحها صورت گرفته است، یادآور شد: اینکه شورا تا چه اندازه به مصوبات توجه داشته و آن را پیگیری کرده، مورد ارزیابی قرار گرفته است.
وی با اعلام اینکه سعی کردیم میانگین دو ساله دوره ششم شورا را با دو ساله دورههای قبل مقایسه کنیم، تصریح کرد: شورا از ابتدا تا امروز بیش از هفت هزار مصوبه داشته است که میانگین دو ساله سه هزار و ۵۲۱ مصوبه است و شورای ششم پرکارترین دوره بوده و مصوبات باغات و نظارت ملی رشد قابل توجهی نسبت به دورههای قبل داشته است.
صادقی تأکید کرد: تعداد مصوبات عمومی در این دوره کاهش پیدا کردهاست که نشان می دهد شورا از مسیر سیاستگذاری خارج شده و بیشتر به امور اجرایی توجه دارد؛ مصوبات نظارت مالی سهم اندکی از مصوبات دورههای مختلف را به خود اختصاص داده و بیشترین سهم مصوبات عمومی به دوره اول و سوم اختصاص دارد و در دوره دوم بیشترین درصد مصوبات به باغات ارتباط دارد.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه در طول دورههای شورای شهر سهم لوایح از مصوبات رشد داشته و طرحهای عمومی کاهش یافته است، یادآور شد: این نشان میدهد که ابتکار عمل از شورا خارج شده و به شهرداری سپرده است.
وی افزود: کمیسیون برنامه و بودجه همواره پر ارجاعترین کمیسیون بوده و در دوره ششم میزان ارجاع به کمیسیون نظارت و حقوقی کمتر از نیمی از ارجاعات چهار کمیسیون دیگر شورا بوده است.
صادقی با بیان اینکه روند تعداد مصوبات در حوزه باغات، تشکیلات و وظایف و نظارت مالی افزایشی بوده و در حوزه خدمات شهری و فرهنگی و اجتماعی با کاهش مصوبات روبه رو بودهایم، گفت: دغدغههای مقام معظم رهبری نسبت به شورا در ادوار مختلف در چهار حوزه تقسیم بندی شده و تعداد مصوبات بر اساس این دغدغهها احصا شده و نشان دهنده این است که شورا چه میزان به بیانات رهبر معظم انقلاب توجه دارد.
وی ادامه داد: ۱۱۲ مصوبه شورا در راستای منویات رهبری بوده که پنج درصد کل مصوبات ادوار شورا را به خود اختصاص میدهد. از دوره سوم افزایش قابل توجهی را در راستای این شاخص ها شاهد بودیم که با افزایش توجهات، در دوره پنجم به ۵.۲ درصد رسیده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا با بیان اینکه دغدغه مقام معظم رهبری در سال جاری تحقق شعار سال بود، گفت: ما یک ماه به شهرداری فرصت دادیم که لایحهای در این زمینه ارائه دهد اما پنج ماه از این موضوع گذشته و هنوز لایحه ای ارائه نشده است. متأسفم که دوستان حوزه مدیریت شهری اظهار میکنند این مجموعه هیچ نقشی در این زمینه ندارد.
وی همچنین تصریح کرد: حدوداً ۳۳ وظیفه برای شورای شهر در قانون انتخابات شوراها و شهرداری ها لحاظ شده اما در هیچ دورهای حتی یک مصوبه برای وظایف شورا نداشته ایم.
صادقی با بیان اینکه آمارگیری و تحقیقات محلی و توزیع ارزاق از وظایف ماست، اظهار کرد: در همکاری با شورای تأمین شهرستان، وضع مقررات برای ایجاد اداره میدانهای عمومی و زمینه سازی مشارکت مردم هیچ مصوبهای در شورا تصویب نشده است.
وی با تأکید بر اینکه بیشترین مصوبات تغییر نوع و میزان عوارض شهری بوده است، خاطرنشان کرد: آلودگی هوا، ترافیک، فاصله طبقاتی، جرم و جنایت و کمبود وسایل حمل و نقل عمومی از دغدغههای شهروندی بوده و کمتر به آن پرداخته شده است. در دوره ششم هیچ گونه پایشی در مدیریت شهری برای دغدغه مردم انجام نشده و خودمان احساس کردیم که ترافیک از دغدغههای مردم است و تحقیقاتی در این خصوص صورت نگرفته است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران با بیان اینکه مدیریت بحران، خدمات شهری، سیما و منظر شهری، ترافیک و مواردی از این قبیل باید توجه بیشتری صورت بگیرد، یادآور شد: نسبت به دورههای قبل کمترین اعتراضات را در دوره ششم شاهد بوده ایم.
وی افزود: شهرداری باید بسترهای اشتغالزایی و بهبود کسب و کار را فراهم کند و نمیتواند نسبت به این موضوع بی تفاوت باشد. ما امروز کمیتهای که باید به دغدغههای مقام معظم رهبری با محوریت اقتصاد بپردازد، نداریم.
صادقی با بیان اینکه باید مطالعات علمی با ضرایب خاص برای تعیین نرخ عوارض انجام شود، گفت: شورا باید به رویکرد پیش دستانه و ایجابی برسد و چارچوبی برای تحول در شهر را ایجاد کند.
رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر تهران با تأکید بر اینکه هوشمندسازی و ارائه خدمات غیرحضوری فراموش شده و باید به آن توجه بیشتری شود، گفت: با وجود اقدامات انجام شده در سالیان سال، هنوز نظارت فنی دستی است و امکان اصلاح برای کم و زیاد کردن نظارت فنی وجود دارد. شهرسازی و حمل و نقل نیز از موضوعات مهمی است که باید به آن پرداخته شود و این در حالیست که مصوبات حوزه حمل و نقل تنها پنج درصد کل مصوبات را به خود اختصاص میدهد.
وی در پایان گفت: مجموعه پایش شورای شهر تهران سامانه پایش و پیگیری مصوبات و گردش طرحها و لوایح را ایجاد کند تا ببینیم که این مصوبات و لوایح چه نتایجی را به دنبال دارد و از سویی دیگر باید ضرورت پوشش رسانهای جدی گرفته شود و صوت جلسات به گوش مردم برسد.
در ادامه مهدی اقراریان در واکنش به این گزارش با بیان اینکه سیاست گذاریها از زمانی که آغاز میشود به تدریج روند کاهشی پیدا می کند، اظهار کرد: چون ما در دوره ششم هستیم قاعدتاً از گذشته سیاستها تدوین شده و چندان دستخوش تغییر نمیشود و این موضوع در حکمرانی کلان کشور نیز وجود دارد.
وی با تأکید بر اینکه شورا نباید مرجعیت خود را به عنوان نهاد نظارتی از دست بدهد، یادآور شد: نباید فضایی ایجاد شود که مردم تصور کنند بخش نظارتی شورا خود نیز زیر مجموعه شهرداری تهران است.
مهدی عباسی رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه در دعواهای سیاسی نباید کاری کنیم، دستاوردهای جمهوری اسلامی دیده نشود، تصریح کرد: شورای پنجم در برخی مصوبات شورای موفقی است و شورای چهارم و سوم نیز موفق بودهاند.
وی ادامه داد: قوانینی که در اختیار ماست، شایسته و پخته هستند و باید این موضوع را به صراحت بگوییم و اجازه ندهیم دستاوردها در دعواهای سیاسی زیر سؤال بروند. بعضاً به دنبال تخریب دستاوردهای آقای قالیباف بودند در حالیکه ما با برخی از همین دستاوردها در دنیا افتخار کسب کردهایم.
عباسی با تأکید بر اینکه قوانین یا باید خلاقانه و یا باید به شکل اصلاح گونه مکمل قوانین سابق باشد، تصریح کرد: ما در قوانین خلاقانه ضعف داریم اما در اصلاح قوانین سابق توفیقات خوبی داشتهایم.
وی همچنین خاطرنشان کرد: ما در مصوبات نباید به دوره خود فکر کنیم؛ ما در مواردی قانونی را مورد استناد قرار میدهیم که در دوره دوم به تصویب رسیده است؛ لذا باید برای مصلحت آیندگان قوانین را تصویب کنیم. پیشنهاد بنده این است که مرکز مطالعات شهرداری تهران پروژههای مطالعاتی را به شورا ارجاع دهد و به نوعی ذیل نظر شورا فعالیت کند.
عباسی تأکید کرد: بانک زمین و تسهیل در کاهش زمان صدور پروانه از طرحهای خوبی بود که در شورا ارائه شد؛ لذا ضرورت دارد مرکز مطالعات زیر نظر شورا فعالیت کند و سفارشات شهرداری در این مرکز دنبال شود.
ناصر امانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا نیز با تأکید بر اینکه ما نیاز داریم گاهی به عقب برگردیم و به عملکرد خود نگاه کنیم تا ببینیم چه میزان توفیق داشته ایم، گفت: ما کمبود قانون نداریم؛ ما در حوزه مدیریت شهری جنگلی از قوانین داریم که سردرگم شدیم به کدامیک از آنها عمل کنیم.
وی افزود: در تمام حوزههای مدیریت شهری انبوهی از مصوبات از دوره اول تا امروز داریم و بسیاری از مصوبات نیز در نهادهای بالادستی وجود دارد؛ ۲ مشکل اصلی ما اجرا و نظارت است و به نوعی باید گفت بیش از قانون گذاری به نظارت بر اجرا نیازمندیم.
امانی تأکید کرد: شوراهای شهر به تدریج از دوره اول به بعد به شورای شهرداری تبدیل شدهاند و از ۳۱ وظیفه شورا در قانون به تدریج شاهد نزول بودیم و برای برخی از این وظایف دستور توقف گرفته ایم و با مانعی بزرگ به نام وزارت خانهها و دولت روبه رو شدیم و به تدریج شورا به شورای شهرداری تبدیل شد.
وی با بیان اینکه تعاونیها، توزیع و مصرف به تدریج از وظایف ما خارج شد، خاطرنشان کرد: وزارت رفاه این وظایف را بر عهده گرفت و از دستور وظایف ما خارج شد و به گونهای اختیار شورای شهر را سلب کردهاند و برای برخی وظایف ناقص نیز ابزاری نداریم.
امانی با اشاره به اینکه قانون هوای پاک در مجلس به تصویب رسیده است، گفت: باید بررسی شود که چه میزان سازمانها و چه میزان شهرداری در قانون هوای پاک موفق عمل کرده است؟ به جرأت می گویم در تمام ادوار شهرداری بیشتر از سازمانها در این زمینه وارد عمل شده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران با تأکید بر اینکه در برنامه چهارم چهار اولویت شامل ایمنی، آلودگی هوا، ترافیک، بافت فرسوده و آسیبهای اجتماعی را در نظر گرفتیم، اظهار کرد: در زمینه مشارکت، یک ساز و کار در شهر به نام شورایاری ها ایجاد شد و کل این سازوکار را متوقف کردند و ما در دوره ششم برای فعالیت مجدد آن اقدام کردیم.
نرجس سلیمانی رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورا نیز در ادامه این جلسه گفت: این کمیسیون از کمیسیونی دیگر خارج شده و بالهای این کمیسیون بسته است؛ ضرورت دارد شورای عالی استانها برای آیین نامه داخلی شورا و طرح وظایف کمیسیونها وارد شود.
مهدی پیرهادی در یکصد و هشتاد و ششمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به ضعف مطالعاتی در زمینه آینده پژوهی در شهرداری تهران و سطح کشور، اظهار کرد: اگر این موضوع به درستی انجام نشود، حتماً در سیاست گذاریها با مشکل روبه رو خواهیم شد. از سویی دیگر مطالعات تطبیقی در دورههای گذشته با ضعف جدی روبهرو بوده است.
وی ادامه داد: مسئله یابی و مسئله شناسی و اولویتگذاری در موضوعات شهری با مشکل روبهرو است؛ اگر مسئله یابی به درستی انجام نشود دچار عارضه میشویم لذا نباید جزیرهای تصمیم گیری و عمل شود.
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران با بیان اینکه ما در مدیریت شهری به گونهای عمل میکنیم که در نتیجه آن مدیریت شهری، دولت و جامعه مدنی هریک راه خودشان را میروند، یادآور شد: بنده به عنوان نماینده شورا در شورای سیاستگذاری شهرداری انتخاب شدم و بارها نامه به شهرداری ارسال کردم اما دریغ از اینکه یک جلسه شورای سیاستگذاری تشکیل شود.
پیرهادی تأکید کرد: بسیاری از موضوعاتی که از شهرداری به مرکز مطالعات میرود، از دغدغههای بخشهای مختلف و مردم نیست و این موضوع باید مورد توجه قرار بگیرد.
محمد آخوندی در یکصد و هشتاد و ششمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه در این دوره از شورا با کمک نیروهای داخلی شهرداری، برنامه چهارم توسعه به تصویب رسیده است، اظهار کرد: در گذشته هیچگونه سیاستگذاری دقیقی در مورد ورزش انجام نشده بود اما در این دوره طرحی برای ورزش تصویب شد.
وی افزود: در بخش نظارت مالی نیز در دو سال فعالیت دوره ششم تعداد قابل توجهی گزارش حسابرسی قرائت شد و این مصداقی از نظارت مالی است که در دوره قبلی به آن توجه نشد.
آخوندی با بیان اینکه توجه به حوزه حمل و نقل در این دوره از مدیریت شهری بی نظیر است، یادآور شد: در سیاست ها و مصوباتی که در شورا داشته ایم، قابل قیاس با دوره های قبلی نیست و باید موارد بررسی شود تا عملکرد زیر سؤال نرود.
احمد صادقی رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورا نیز با بیان اینکه ارزیابیها در ادوار مختلف کمی بوده است، یادآور شد: بحث این نیست که هریک از دورهها کم یا زیاد کار کردهاند و تنها ارزیابی از عملکرد انجام شده است.
وی با اعلام اینکه در حوزه نظارت مالی، دوره ششم پرکارترین دوره بوده اما مصوبات حوزه باغات بیشتر از نظارت مالی بوده است، خاطرنشان کرد: تمام مصوبات در مرکز پایش مورد ارزیابی قرار گرفته و اعلام شده است.