اکوایران: معاون پیشین شهرسازی و معماری شهرداری تهران گفتِ خانههای کوچکمتراژ یا میکروآپارتمان ها نمیتواند علاج اصلی و راهکار اصلی تامین مسکن در ایران باشد اما میتواند بخشی از نیازهای متقاضیان را در این بازار پاسخ دهد.
درحالی که گروهی از کارشناسان اقتصادی و دولتمردان میکروآپارتمانها را راه نجات بازار مسکن میدانند گروهی دیگر از کارشناسان از جمله عبدالرضا گلپایگانی معتقدند: میکروآپارتمانها حتی در صورت دارا بودن تمامی استانداردهای بینالمللی تعیین شده برای آن، فقط میتوانند پاسخگوی بخشی از تقاضای مسکن باشند.
معاون پیشین شهرداری تهران با تاکید بر اینکه خانههای کوچک متراژ، پاسخ به نیاز کمّی سکونت در واحد مسکونی به هیچوجه نیست، به اکوایران گفت: اخیرا طرحی از سوی برخی از فعالان بازار مسکن برای ساخت خانه های ۲۵ متری در یکی از محلات تهران معرفی شد که نگران کننده بود.
عبدالرضا گلپایگانی به استانداردهای بین المللی پیش بینی شده برای طراحی و ساخت خانه های کوچک متراژ اشاره کرد و گفت: موضوع خانههای کوچک مانند هر پدیدهای که در دامنه معماری و شهرسازی قرار میگیرد، یک پدیده چندنظامی است. عواملی که روی موضوع شهرسازی یا معماری موثر هستند، فقط مساله اقتصادی نیست، بلکه مسائل اجتماعی، ترافیک و حملونقل، کالبدی، هویتهای تاریخی و زیستمحیطی و غیره هم دخیل هستند. برآیند همه این موارد یک پدیده معمارانه یا شهرسازی را تشکیل میدهند.
او در عین حال افزود: وقتی ما در یک جامعه، فرهنگ یا بستر اقتصادی معماری میکنیم، این معماری منتج از نیروهایی هست که بر سازنده یا طراح اثر میگذارد. اگر آن نیروها را درست شناسایی نکنیم و زور هرکدام را ارزیابی دقیقی نکنیم، حتماً راهمان به مقصد مورد نظر نخواهد رسید.
به گفته وی موضوع شهرسازی این نیست که به واسطه مشکلات اقتصادی امروز، فقط مساله اقتصادی در نظر گرفته شود و مبتنی بر یک محدودیت اقتصادی، همه خانهها تبدیل به خانههای کوچکاندازه شوند.
معاون پیشین شهرداری تهران با بیان اینکه باید در هر شهر متناسب با ویژگی ها و پارامترهای مختص همان شهر، راه حل تامین مسکن پیش بینی شود، اظهار کرد: علاوه بر این در مقیاس کلانتر باید دید که مساله تأمین مسکن در کل ایران، مشکلش کجاست و در یک برنامه بلندمدت به دنبال این باشیم که مساله را حل کنیم. ممکن است زمانی مسئله زمین وجود داشته باشد، یا مساله گسترش شهرها، جمعیت، جابجایی جمعیت و… وجود داشته باشد.
او با اشاره به اینکه در بازار مسکن باید برای نیازها، سلیقه ها و محدودیت های مختلف پاسخ مناسب وجود داشته باشد، توضیح داد: برای مثال در یک شهر ۱۰ میلیون نفری، آیا نیاز، توان اقتصادی و نوع زندگی ساکنین این شهر همه مانند هم است؟ برای پاسخ دادن به یک بازار متنوع باید محصول متنوع وجود داشته باشد. برای مثال شما محل کارتان در خیابان مطهری تهران است. شما مخیر هستید که در نزدیکی محل کارتان با فاصله یکربع یا بیستدقیقه پیاده ساکن شوید اما در یک واحد ۴۰ متری زندگی کنید. یا بروید در اسلامشهر یک واحد ۱۲۰ متری داشته باشد و از محل کارتان دور شوید. انتخاب هرکس متفاوت است. ما باید برای نیازها، سلیقهها و محدودیتها، پاسخ داشته باشیم.
او در پایان تاکید کرد: خانههای کوچکمتراژ یا میکروآپارتمان ها نمیتواند علاج اصلی و راهکار اصلی تامین مسکن در ایران باشد اما میتواند بخشی از نیازهای متقاضیان را در این بازار پاسخ دهد.