اکوایران: برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند در شرایطی که مراجع رسمی از انتشار گزارش تحولات بازار مسکن خودداری میکنند، تنها شاخص معتبر برای سنجش و برآورد قیمتی از این بازار، شاخص دلاری قیمت مسکن است.
به گزارش اکوایران، احسان برین – پژوهشگر اقتصادی – با در نظر گرفتن نرخ دلاری مسکن، آخرین برآورد از میانگین قیمت مسکن را محاسبه کرده است.
او با بیان اینکه به دلیل منتشر نشدن آمار جدید از سوی بانک مرکزی، ناچار به در نظر گرفتن نرخ دلاری مسکن به صورت ثابت هستیم، اظهار کرد: اگر میانگین هر متر مربع مسکن در شهر تهران را برابر با ۱۳۰۷ دلار در نظر بگیریم انتظار میرود که قیمت هر متر مربع مسکن، یک رشد جزئی کرده و از کانال ۶۳ میلیون تومان در تیرماه وارد کانال ۶۴ میلیون تومان شده باشد.
به گفته او این برآورد نشان میدهد که بازار مسکن طی چند هفته اخیر نوسانات شدید قیمتی را تجربه نکرده یا به قول فعالان بازار سرمایه، بازار رِنج بوده است.
برین درباره ظهور چنین وضعیتی در بازار مسکن اینطور توضیح میدهد: عوامل مختلف دست به دست هم دادهاند که ما شاهد کمرونق شدن معاملات در بازار مسکن باشیم. عموماً رنجیشدن در بازارها زمانی اتفاق میافتد که معاملات کمرونق باشد.
او درباره دلایل این پدیده هم توضیح داده است: اولین علتی که برای کمرونقی به ذهن فعالان بازار میرسد، این است که سقف قیمت کالایی مثل مسکن که دارایی هم محسوب میشود، آنقدر افزایش پیدا کرده که هم متقاضیان مانند این چند ماه اخیر توان مالی خرید آن را نداشته باشند و هم از سوی دیگر، بسیاری از عرضهکنندهها، حاضر به عرضه مسکن در قیمت پایینتر نیستند. عرضهکنندگان مسکن برای تبدیل پول حاصل از فروش مسکن به داراییهای دیگر، دارای مشکلاتی میشوند. بنابراین بازار مسکن حالت نوسانی یا رِنجی پیدا کرده است.
اما سوال این است که عامل اصلی پدیدار شدن این وضعیت در بازار مسکن چیست؟ برین معتقد است: محرک اصلی این وضعیت، نوسانات اندک در نرخ ارز بوده که در ماههای اخیر شاهد آن بودیم.