به گزارش اکوایران؛ حسن زحمتکش، مدیر دفتر حفاظت و بهره برداری از منابع آب شرکت آب منطقه‌ای تهران درباره طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در سال گذشته اظهار کرده، در این طرح در بخش‌های مختلفی شامل  انسداد چاه‌های غیرمجاز، توقیف دستگاه‌های حفاری غیرمجاز، نصب کنتورهای هوشمند، اصلاح و تعدیل پروانه چاه‌ها، ساماندهی شرکت‌های حفاری و کنترل و تقلیل منصوبات چاه‌های دارای اضافه برداشت فعالیت می‌کنیم. 

براساس اظهارات زحمتکش، با توجه به اینکه تعداد چاه‌های غیرمجاز استان تهران زیاد است، به طور میانگین سالانه ۱۴۰۰ حلقه چاه در استان تهران مسدود می‌شود. در سال گذشته تعداد ۱۴۳۶ حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده که با این اقدام از خروج ۱۴ میلیون و ۸۱۳ متر مکعب آب جلوگیری شده‌است.

به گفته مدیر دفتر حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب شرکت آب منطقه‌ای تهران، در استان تهران حدود ۵۰ درصد در بخش کشاورزی، ۴۲ درصد در بخش شرب و بهداشت و حدود ۸ درصد هم در بخش صنعت و خدمات از منابع آب زیرزمینی استفاده می‌شود اما در سایر استان‌ها بین ۹۰ تا ۹۲ درصد آب در بخش کشاورزی، ۲ درصد در بخش صنعت وهم در بخش آب شرب استفاده می‌شود که این اعداد با استاندارد جهانی بسیار فاصله دارند. 

زحمتکش درباره وضعیت دشت‌های استان تهران بیان کرده، تمام دشت‌های استان تهران ممنوعه اعلام شده‌اند و دشت ورامین، دشت تهران – کرج و هومند – آبسرد نیز ممنوعه بحرانی هستند و بدترین وضعیت را در استان، دشت هومن – آبسرد با میانگین افت سالانه ۲ متر به خود اختصاص داده است.

مدیر دفتر حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب شرکت آب منطقه‌ای تهران اظهار کرده دشت ورامین با میانگین یک متر و دشت تهران – کرج هم سالیانه نیم متر به طور متوسط افت دارند. دشت هومند – آبسرد جزء بحرانی‌ترین دشت تهران محسوب می‌شود که بعد از چند سال مجبور به کف شکنی و جابه‌جایی شده که عملاً هم سفره آب زیرزمینی و هم بهره‌بردار از این مساله آسیب خواهند دید.

براساس اظهارات زحمتکش، اگر زلزله‌ای در آینده اتفاق بیافتد که نتواند منازل مسکونی را چندان تخریب کند در مناطقی که دچار فرونشست شده می‌تواند یک فاجعه انسانی و تخریب گسترده را رقم بزند که متاسفانه در استان تهران این موضوع به شکل جدی وجود دارد طبیعتاً یک دستگاه و ارگان خاص نمی‌تواند به تنهایی این موضوع را حل کند بلکه این امر یک خطر ملی به شمار می‌رود و نیازمند یک عزم ملی است.

مدیر دفتر حفاظت و بهره برداری از منابع آب شرکت آب منطقه‌ای تهران درباره تبعات اقتصادی و اجتماعی فرونشست گفته که در بخش اقتصادی به صنعت و کشاورزی آسیب وارد می‌شود که پدیده مهاجرت را رقم می‌زند، از طرفی فرونشست می‌تواند به زیرساخت‌ها مانند خطوط انتقال گاز، آب و برق، بزرگراه‌ها و خطوط راه آهن صدمه بزند که بیابان‌زایی را در پی خواهد داشت. 

زحمتکش درباره ارتباط فرونشست با زلزله اظهار کرده چون کانون‌های زلزله در اعماق زمین پیش می‌آید و فرونشست محدوده مرز آبخوان را درگیر می‌کند نمی‌تواند ارتباطی با زلزله داشته باشد، تنها شاید اثربخشی آن را از منظر تخلیه آبخوان و تغییر تنش و تحریک گسل‌های منطقه بتوان در نظر گرفت.