اقتصاد ۱۰۰- چک صیادی نوع جدیدی از چک است که بر اساس قانون جدید صدور چک، در سامانه صیاد و تحت نظارت مستقیم بانک مرکزی صادر میشود. این چک با هدف افزایش امنیت و ضمانت اجرای معاملات، ویژگیهای منحصر به فردی را به همراه دارد که آن را از چکهای سنتی متمایز میکند.
در این گزارش، به بررسی جامع ویژگیها، نحوه استعلام، احراز هویت و شرایط دریافت چک صیادی، همچنین رنگهای مختلف آن و معنای هر کدام میپردازیم.
ویژگیهای چک صیادی:
- اختصاص شناسه صیاد (کد ۱۶ رقمی) به هر برگ چک: این شناسه حاوی اطلاعاتی مانند کد ملی صاحب حساب، شماره حساب، نام بانک و شعبه صادرکننده چک است و امکان ردیابی و راستیآزمایی چک را فراهم میکند.
- حذف نقش شعب بانکی در صدور دسته چک: با حذف این واسطه، از زد و بند افراد با رییس شعبه و صدور چکهای بدون پشتوانه جلوگیری میشود.
- ویژگیهای ظاهری یکسان: چکهای صیادی در سراسر کشور از نظر ظاهری و آرمها یکسان هستند و این امر به تشخیص اصالت چک کمک میکند.
- امنیت بالا: چک صیادی از کاغذ و آرمهای برجستهای ساخته شده که جعل آن را غیرممکن میسازد.
- امکان استعلام اعتبار حساب صادرکننده چک: با استعلام اعتبار حساب، میتوان از وضعیت مالی صادرکننده چک و احتمال برگشت چک آگاه شد.
- قابلیت نقد کردن در تمام بانکهای کشور: برخلاف چکهای سنتی که فقط در بانک صادرکننده قابل نقد بودند، چکهای صیادی در تمام بانکهای کشور قابل نقد هستند.
- تعیین سقف مبلغ چک توسط سامانه صیاد: این امر از صدور چک با مبالغی بیش از توان مالی صادرکننده جلوگیری میکند.
- حذف صدور چک در وجه حامل: با حذف چکهای حامل، خطرات ناشی از به سرقت رفتن یا گم شدن چک کاهش مییابد.
- حذف چک سفید امضا: دیگر نیازی به صدور چک سفید امضا نیست و این امر از خطرات ناشی از سوءاستفاده از این نوع چکها جلوگیری میکند.
نحوه استعلام چک صیادی:
- ثبت، استعلام و تایید چک صیادی با استفاده از اینترنت بانک: به وب سایت بانک خود مراجعه کرده و با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود، وارد اینترنت بانک شوید. سپس از منوی مربوطه، گزینه “استعلام چک صیادی” را انتخاب کرده و شناسه ۱۶ رقمی چک را وارد کنید.
- ثبت، استعلام و تایید چک صیادی با استفاده از برنامههای موبایلی مورد تایید سایت شاپرک: برنامههای موبایلی بانکها و موسسات مالی معتبر را از طریق مارکتهای معتبر مانند بازار یا گوگل پلی دانلود و نصب کنید. سپس وارد برنامه شده و با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود، از منوی مربوطه، گزینه “استعلام چک صیادی” را انتخاب کرده و شناسه ۱۶ رقمی چک را وارد کنید.
- استعلام چک صیادی از طریق ارسال پیامک به سرشماره ۷۰۱۷۰۱: برای این کار، کد ۱۶ رقمی صیادی را به صورت ۱۱کد ۱۶ رقمی صیادی ارسال کنید.
- استعلام چک صیادی از سامانه بانک مرکزی: به وب سایت بانک مرکزی به نشانی https://www.cbi.ir/ مراجعه کرده و از منوی “خدمات الکترونیکی” گزینه “استعلام چک صیادی” را انتخاب کنید. سپس شناسه ۱۶ رقمی چک را وارد کرده و از وضعیت چک آگاه شوید.
احراز هویت در چک صیادی:
برای دریافت احراز هویت در چک صیادی، مراحل زیر را دنبال کنید:
- به وب سایت بانک مورد نظر خود مراجعه کنید.
- از منوی مربوطه، گزینه “احراز هویت چک صیادی” را انتخاب کنید.
- شماره کارت بانکی خود را وارد کنید.
- شماره سیم کارت موجود در تلفن همراه خود را وارد کنید.
- کد ملی خود را وارد کنید.
- پس از وارد کردن اطلاعات، مبلغ ۱۲۰۶ ریال از حساب شما کسر میشود و احراز هویت شما ثبت خواهد شد.
شرایط دریافت چک صیادی:
- حداقل دو سال از زمان افتتاح حساب جاری در بانک مورد نظر باید گذشته باشد.
- **فرد متقاضی
رنگ های مختلف در چک صیادی به چه معنایی است
چک صیادی چند رنگ دارد و هر کدام از این رنگ ها با هدف خاصی انتخاب شده است.
رنگ سفید، به معنای آن است که حساب بانکی صاحب چک در هنگام صدور چک، موجودی کافی نداشته و چک برگشت خورده است.
رنگ قرمز، معنای این چک آن است که صاحب حساب بانکی چک در هنگام صدور چک موجودی کافی نداشته و بانک برای جلوگیری از برگشت چک، آن را به صورت قرمز ابلاغ می کند.
رنگ زرد، در این نوع چک بانک چک را به دلیل وجود مشکلی در حساب بانکی صاحب چک، برای پرداخت اعتباری آن ابلاغ کرده است.
رنگ سبز، چک سبز صیادی یعنی اینکه صاحب حساب بانکی چک قبل از سررسید آن، حساب خود را مسدود کرده و این اقدام از سوی بانک با ابلاغ چک سبز، به بانک دریافت کننده اطلاع داده می شود.
این رنگ ها تنها برای اعلام وضعیت چک به صورت پیشفرض استفاده می شوند و برای حل و فصل مسئله، نیاز به تحلیل دقیق تری از موضوع دارید. همچنین، رنگ های چک ممکن است در برخی کشورهای دیگر با معانی متفاوتی استفاده شوند.