اقتصاد ۱۰۰- میرهاشم موسوی مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی در نشست خبری ضمن اعلام این مطلب گفت: این سازمان با بیش از نزدیک به ۴۷میلیون نفر افراد تحت پوشش در حوزههای اقتصادی و اجتماعی یکی از اثرگذارترین سازمانهای در حوزه خدمات اجتماعی است.
با بیان اینکه به دلیل ناترازی و کسری نقدینگی در پرداخت حقوق و مستمری، حدود ۱۰۶هزار میلیارد تومان از سال ۹۲تا پایان ۱۴۰۰بدهی فقط به بانک رفاه ایجاد شده بود،اظهار داشت: امروز از بحران سازی های افراطی برای جبران ناکامیها در صندوق عبور کردهایم و نیازی به استقراض برای امور روزمره نداریم. استقراض برای امور روزمره و نه برای سرمایهگذاری با هدف ما برای ساخت آینده در تناقض است.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی در خصوص تسویه بدهیهای پیشین به سازمان تأمین اجتماعی گفت: علاوه بر اینکه صندوق از حوزههای کسب و کار طلبهایی داشت، یکی از بزرگترین بدهیها به سازمان، بدهی دولتها بود که البته در دولت سیزدهم ۲۶۰هزار میلیارد تومان از بدهیهای دولت به این سازمان پرداخت شد.
وی افزود: ممکن است بحث ارزش پول مطرح شود که با بررسیهای دقیق مشخص شد که در این دولت ۶۵درصد از بدهیهای همان سال پرداخت شده است که بیش از ۳برابر است.
موسوی با بیان اینکه پرداخت ۶۵هزار میلیارد تومانی هم داشتیم که با معوقه فروردین برای بازنشستگان پرداخت شد، تصریح کرد: اقدام مهم دیگر دولت که همواره مورد مطالبه بازنشستگان بود، بحث تادیه بدهی دولت به صندوق بوده است؛ همواره دولتها یکی از بدهکاران بزرگ صندوق تأمین اجتماعی برشمرده میشدند. همچنین بیش از ۹۰هزار میلیارد تومان از حوزه کسب و کار طلب داریم.
وی با اشاره به افزایش پوشش بیمهای گفت: ۲میلیون و ۷۰۰هزار بیمه شده جدید وارد سازمان شدهاند. بیمه زنان خانه دار و بیمه دانشجویان را در این دوره داشتهایم که حدود ۸۰هزار میلیارد تومان در آمدهای بیمهای ایجاد شده است.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی در ادامه افزود: یکی از خدمات در عرصه درمان است که در این زمینه دو نوع خدمت داریم. یک نوع خدمت درمان مستقیم است که ۱۰۰رایگان انجام میشود و نوع دوم به صورت غیر مستقیم و خرید راهبردی خدمات سلامت است.
وی اظهار داشت: ۴۰مرکز درمانی تخصصی و فوق تخصصی و بیمارستانی را به بهرهبرداری رساندیم که بخشی از آن جدید و بخشی به صورت جایگزین است که عمدتاً در مناطق کم برخوردار بود. همچنین توسعه بیمارستانهایی در بروجرد، آبادان، شوشتر و همچنین در اقصی نقاط کشور مانند سیستان و بلوچستان و اردبیل درمانگاههای فوق تخصصی که به فاز بهرهبرداری رسیدهاند را میتوان نام برد.
موسوی همچنین اظهار داشت: در درمان غیر مستقیم آنچه باعث کاهش خدمات میشد را مورد توجه قرار دادیم .یک قلم دارو یا خدمات در این دوره حذف نشد، در حالی که ۲۰۰قلم دارو به داروهای بیمهای اضافه شد. همچنین خدمات ناباروری تحت پوشش بیمه دولتی قرار گرفت و از دیگر اقدامات میتوان به صندوق خدمات بیماریهای لاعلاج اشاره کرد. علاوه بر آن افراد ۶۵سال به بالا هم اگر به بیمارستانهای دولتی مراجعه کنند، تعرفه درمان آنها صفر میشود. در عین حال،برای بیماریهای مزمن دیابت و فشار خون، مراکز ملکی سازمان تأمین اجتماعی راهاندازی شده است.
وی با بیان اینکه قبل از دولت سیزدهم ۲۳هزار میلیارد تومان بدهکاری به مراکز درمانی داشتیم که مطالبات را معادل عملکرد آنها پرداخت کردیم، تاکید کرد: سازمان در حال حاضر در شرایط خوبی است و درآمد ما حدود ۶۵هزار میلیارد تومان است که ۵۵هزار میلیارد تومان آن را پرداخت مستمری داریم.البته با توجه به تعهداتی که داریم، درآمد ما در ۶ماهه دوم بیشتر از این خواهد شد و حتی ممکن است میزان نقدینگی ما به حدی برسد که وارد سرمایهگذاری اختیاری شویم. این در حالیست که در ۱۰ تا ۱۵سال گذشته سرمایهگذاری به صورت اجباری بوده است.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی در خصوص بیمه تکمیلی هم گفت: بیمه تکمیلی را به لحاظ کیفی و هم به لحاظ مقدار افزایش دادهایم. قرارداد بیمه ۳۰۵هزار میلیارد تومان است که حدود ۳۰درصد آن را سازمان تأمین اجتماعی تأمین میکند و بالغ بر ۱۰هزار میلیارد تومان فقط برای بیمههای تکمیلی هزینه میشود.
وی در خصوص سرمایهگذاری برای آینده صندوق و پایداری آن گفت: دارایی صندوقها متناسب با جی دی پی هر کشور است و این شاخص در صندوق تأمین اجتماعی ۱۰تا ۱۵درصد است که باید جبران شود. میزان داراییها باید به حدی باشد که ۵سال تعهدات را بتواند جواب دهد. تعهدات امسال ما مطابق با بودجه ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان است که باید ۵۰۰۰تا ۶۰۰۰ هزار میلیارد تومان دارایی داشته باشیم اما میزان داراییهای ما تاکنون ۲۰۰۰هزار میلیارد تومان بوده است که باید بهبود یابد.
موسوی افزود: بر اساس شاخص سهم سود باید ۱۸تا ۲۰درصد از درآمدها از حوزه سرمایهگذاری تأمین شود. عدد سرمایهگذاری ما ۵تا ۶درصد بالاتر نرفته است. رشد سود بالای ۴۰درصد بوده است که برای ما قابل قبول نیست. بازدهی هم باید بین ۲۰تا ۳۰درصد باشد که در حال حاضر ۱۰تا ۱۲درصد بازدهی صندوق در حوزه سرمایهگذاری است که البته همین هم در این دوره رشد یافته است. از این رو باید از بنگاهداری خارج شده و به سمت سرمایهگذاری برویم.
وی به پوشش بیمه اتباع بیگانه هم اشاره کرد و بیان داشت: بیش از ۴میلیون اتباع داریم که طبق قانون باید تحت پوشش قرار بگیرند. کارفرمایان باید حق بیمه کارگران خارجی را بدهند زیرا امسال میخواهیم حدود یک میلیون نفر را بیمه کنیم.