اقتصاد ۱۰۰- رییس اداره بهزیستی گنبدکاووس در مراسم اهدای متمرکز توزیع ۲۷۰ بسته غذایی رایگان ویژه بانوان باردار و مادران دارای کودک کمتر از سه سال گفت: توزیع بستههای غذایی (سبد کالا) بین بانوان باردار و مادران دارای کودک کمتر از سه سال در قالب اجرای طرح ملی «همیار مادر و کودک» انجام میشود.
این مراسم از سوی بهزیستی در روستای کمتر برخوردار «گدم آباد» از توابع بخش مرکزی این شهرستان مرزی برگزار شد.
پیری بابیان درباره این طرح توضیح داد: در این طرح برخی آموزشهای مهارتی و رفتاری مرتبط با دوران بارداری و پرورش کودک و نیز توانمندسازی خانوادهها (بانوان) به آنها داده میشود.
رییس اداره بهزیستی گنبدکاووس همچنین گفت: ارزش هر بسته غذایی اهدایی به بانوان باردار و مادران دارای کودک زیر سه سال که بیشتر اقلام آن حبوبات و پروتئینی هستند، افزون بر پنج میلیون ریال است که از محل منابع ملی تامین شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز درباره ارائه کالابرگ به مادران گفت: تامین منابع کالابرگ به خوبی توسط دولت انجام گرفته است. در این مرحله که از بهمن ماه شروع و تا اردیبهشت ادامه دارد، منابع به صورت کامل تامین شده است. برای ادامه طرح کالابرگ در بودجه سال ۱۴۰۳ پیشبینیهایی کردیم که در مجلس درحال رسیدگی است.
هشدار فوری به یارانه بگیران
سرپرستان خانوار، قبل این تصمیم فارغ از رتبه و جایگاه خود در دهکبندی درآمدی، دقیقا در تاریخ ۲۱ ماه یارانه نقدی را میگرفتند و به میل و اختیار خود مجاز بودند را در قالب کالابرگ خرج کنند یا به روش محبوب از عابربانکها پول نقد بدهند.
یارانه نقدی از سه ماه قبل با همین سبک و سیاق پرداخت شده است، ولی گروهی، بهمحض اینکه متوجه شدند روز ۲۱ ماه رسیده و خبری از یارانه نقدی نیست، دلهره گرفتند. خواندن این نوشته را برای دفع انواع و اقسام نگرانی مرتبط با موضوع یارانه نقدی فروردین، تاخیر در پرداخت یارانه نقدی فروردین و دلایل واریز نشدن یارانه نقدی فروردین توصیه میکنیم.
تغییر زمانبندی پرداخت یارانه نقدی در بهمن سال گذشته اتفاق افتاد. طبقهبندی، دستهبندی یا به اصطلاح خود دولتیها، دهکبندی خانوارها هم دستخوش تغییر شد، اما سازمان هدفمندی بهعنوان متولی اصلی پرداخت یارانه نقدی میگوید تغییرات جدی و ساختاری نبوده است.
سامانه رفاه ایرانیان اوایل سال ۱۴۰۲ شاخص و ملاکهای طبقهبندی خانوار از جمله میزان درآمد و دارایی را عوض کرد. همچنین گزینه صدکبندی را جایگزین دهکبندی کرد تا معیار شناسایی مشمولان یارانه نقدی از دقت بیشتری بهره ببرد.
یارانه نقدی بهازای هر نفر واریز میشود. یارانه خانوار دهک اول، دوم و سوم که زیر پوشش کمیته امداد یا بهزیستی هستند، نفری ۴۰۰ هزار تومان محاسبه میشود. یارانه تشویقی هم بهشکل اعتبار خرید برای این گروه منظور میشود که اگر از آن استفاده کنند یارانه هر نفر در خانوار دهک یک تا سه، به ۶۲۰ هزار تومان میرسد.
یارانه خانوار دهک چهار تا هفت، نفری ۳۰۰ هزار تومان است و، چون آنها هم اجازه استفاده از یارانه تشویقی را دارند میتوانند در نهایت میزان یارانه دریافتی خود را به رقم ۵۲۰ هزار تومان افزایش دهند. خانوار دهک هشت و ۹ حتی در صورت استفاده از کالابرگ مستحق یارانه تشویقی شناخته نمیشود و هنمچنان به ازای هر نفر ۳۰۰ هزار تومان یارانه نقدی به حسابشان واریز میشود.
افزایش ۴۵ درصدی یارانه در قالب طرح یارانه تشویقی قرار بود در بازه زمانی ۱۷ بهمن سال قبل تا ۱۷ اردیبهشت امسال بهعنوان گزینه موقت صورت بگیرید، اما هنوز بهشکل رسمی توضیح ندادهاند پرداخت یارانه تشویقی پس از این تاریخ تمدید میشود یا نه. هر خبر و تیتری درباره ادامه پرداخت یارانه تشویقی میبینید یا میخوانید از حد حدس و گمان فراتر نمیرود.
گردش مالی بعضی افراد یارانهبگیر مربوط به تنخواه شرکتها بوده که الزامی است این گردش مالی با حساب شرکت باشد تا افراد از فهرست مشمولان دریافت یارانه حذف نشوند.
سال گذشته سرمایه دهکهای مختلف دو بار مورد ارزیابی قرار گرفت و میزان درآمد خانوار رصد شد. با افزایش حجم سرمایه در نوبتهای ارزیابی سطح درآمدی خانوارها برخی از فهرست دریافت یارانه حذف میشوند.
بخشی از گردش مالی بعضی افراد مربوط به تنخواه شرکتهای آنها بوده که عموماً ماهانه مبلغی برای هزینه کرد ماهانه از سوی مدیریت به حساب شخصی این افراد واریز میشود. این امر حجم سرمایه و گردش مالی حساب شخصی افراد را افزایش داده و منجر به حذف آنها از فهرست دهکهای مشمول یارانه میشود؛ بنابراین لازم است این گردش مالی با حساب شرکت و حق برداشت تن خواه بگیران انجام شود.
امسال پیش از شهریور میزان درآمد و حجم سرمایه خانوارها مورد بازبینی و ارزیابی مجدد قرار میگیرد و بخشی از خانوارها با افزایش ارزش ریالی اموال از فهرست یارانه بگیران حذف شده و بعضی هم ممکن است جابجایی دهک برای آنها اتفاق بیفتد.
براساس خبری که چندی پیش ایسنا مخابره کرد رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان با اشاره به ثبت آخرین بهروزرسانی دهکبندی خانوارها، گفت: باتوجه به اینکه آخرین بهروزرسانی دهکبندیها در دی ماه سال گذشته انجام شده است، مرحله بعدی اوایل شهریورماه انجام میشود.
علیرضا محمدی ، اظهار کرد: مطابق قانون بودجه، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است نسبت به بهروزرسانی دادههای ثبتی، متقن و قابل اتکا دریافتی از دستگاههای مختلف برای دهکبندی و وسعسنجی خانوارها، ۲ بار در سال (هر ۶ ماه یکبار) اقدام کند.
وی ادامه داد: باتوجه به اینکه آخرین بهروزرسانی دهکبندیها در دی ماه سال گذشته انجام شده است، مرحله بعدی اوایل شهریورماه انجام خواهد شد.
محمدی با بیان اینکه یارانهبگیران فعلی براساس آخرین بهروزرسانی دهکها یارانه خود را دریافت میکنند، افزود: افرادی که نسبت به دهکبندیها اعتراض و در سامانه ثبت اعتراض کردهاند، به تدریج توسط مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان بررسی میشوند و زمان اعمال تغییرات در شهریورماه است. به عبارتی دهک خانوارها تا دوره بعدی بهروزرسانیها غیر قابل تغییر بوده و مجدداً با دریافت دادههای ثبتی اقتصادی و اجتماعی ارزیابی خواهد شد.
رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان تصریح کرد: طبق آخرین بهروزرسانیها ۸ درصد از افرادی که تغییراتی در دهکبندیشان ایجاد شده بود، ثبت اعتراض کردهاند که در حال بررسی اعتراض و وضعیت دادههای ثبتی اقتصادی و اجتماعی هستیم و در صورت تایید اعتراض، در شهریور ماه اعمال میشود.
محمدی در بخش دیگری از سخنان خود به صدکبندی خانوارها اشاره و خاطرنشان کرد: در سامانه حمایت وزارت رفاه، شناسنامه اقتصادی خانوار در هر کدام از شاخصها به صورت صدکبندی درآمده است، به طوریکه باتوجه به مدل خودرو یا میزان تراکنشهای بانکی و درآمدها، صدک وضعیت اقتصادی خانوار مشخص شده و در نهایت این صدکها میانگینی از صدک کل خانوار را نشان میدهد.
پرداخت یارانه نقدی بر اساس قانون بودجه، با کمک دادههای آماری و اقتصادی انجام میشود. آزمون وسعسنجی در نهایت ملاک دهکبندی خانوار است که حداقل دو مرتبه در سال صورت میگیرد.
دهکبندی از نظر آماری یک مفهوم نسبی و جمعیتی است و هر دهک را یکدهم جمعیت کل کشور محاسبه میکنند. جمعیت افراد حاضر در هر دهک درآمدی، ثابت است و بهطور متوسط شامل ۸.۵ میلیون نفر از جمعیت کشور میشو؛ بنابراین اگر در هر مرحله آزمون وسعسنجی، افرادی از دهک دهم خارج شوند و به دهکهای پایینتر بروند، دقیقا معادل تعداد همان افراد از دهکهای پایینتر به دهک ۱۰ افزوده خواهند شد.
دهکبندی تا بهمن ۱۴۰۲ اعتبار داشت و از آن به بعد معیار صدکبندی را جایگزین کردند تا بهقول خودشان نتیجه خروجی آزمون وسعسنجی دقیقتر شود. لازم است بگوییم هر صدم را باید یکصدم جمعیت کل کشور فرض کرد؟