اقتصاد ۱۰۰- رح کهربا طرحی است که با اجرای آن نیاز مردم به استفاده از کارتهای بانکی در خریدوفروشهای روزانه از بین میرود و خرید کالا و خدمات در فروشگاهها و مراکز خرید میتواند فقط با استفاده از موبایل انجام شود. بر همین اساس دیروز بانک مرکزی از آغاز اجرای این طرح از طریق ۶ بانک کشاورزی، تجارت، ملت، ملی، آینده و صادرات خبر داد و اعلام کرد تعداد بانکهای این طرح در حال افزایش است.
مصطفی قمریوفا، مدیر روابطعمومی بانک مرکزی ، دراینباره اعلام کرد: با طرح کهربای بانک مرکزی، امکان انجام تراکنشهای خرید با استفاده از نسخه الکترونیکی ایمن کارتهای بانکی و استفاده از آنها بهجای کارتهای فیزیکی بانکی روی دستگاههای پایانه فروشگاهی مجهزشده، مطابق با آخرین فناوری و استانداردهای روز، میسر شده است.
مهران محرمیان، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی پیش از این در مراسم رونمایی سرویس کهربا گفته بود: تمام بانکها و شرکتهای پرداخت الکترونیک (psp) باید به این سمت حرکت کنند. این سرویس کاربرپسند است و تجربه کاربری بهتری را برای مشتریان ایجاد میکند. به این معنی که استفادهکننده از این محصول بسیار راحت است و سرویس کهربا بهخوبی از این مزیت برخوردار است.
کهربا چیست؟
پروژه کهربا که مخفف کارت هوشمند همراه بانکی است یکی از روشهای رایج پرداخت در دنیا است که روزبهروز فراگیرتر میشود. کهربا بهسادگی میتواند بهعنوان جایگزین کارتهای بانکی استفاده شود.
تفاوت این روش با پرداخت با کارتهای بانکی معمول این است که هزینههای کارت بانکی را ندارد و درعینحال بسیار امن است. درواقع بانک مرکزی بهدلیل هزینههای بالای ورود کارتهای هوشمند به کشور و شخصیسازی آنها برای مشتریان بانکی و نیز محدودیتهای کشور در شرایط تحریمی، تصمیم گرفت کارت هوشمند فیزیکی دیگر صادر نشود.
از این روش پرداخت در دنیا با نام استاندارد ایاموی (EMV) یاد میشود. بر همین اساس بهزعم کارشناسان با استقرار این استاندارد انطباق هرچهبیشتر شبکه پرداخت ایران با سایر شبکههای بینالمللی پرداخت در کشورهای دیگر تحقق مییابد.
در این روش ذخیرهسازی اطلاعات کارتهای بانکی مغناطیسی به روشی امن در تلفن همراه هر شخص انجام میشود. برخی از طرحهای پیشرفته این طرح میتواند حتی بدون اینترنت عملیاتی شود. در حال حاضر حدود ۷۴درصد تراکنشها از طریق پایانههای فروش با مبالغ کمتر از ۲۰۰هزار تومان است و میتوان این تراکنشها را از طریق سیستم کهربا بهراحتی عملیاتی کرد.
امنیت بالای کهربا
نکته مهم دیگر این است که خرید کالا و خدمات با این روش و انجام تراکنشهای خرید طبق اعلام مقامات بانک مرکزی امنیت بسیار بالایی دارد و هیچ نگرانی نسبت به موضوعات امنیتی در این روش پرداخت وجود ندارد. ضمن اینکه با اجرای طرح کهربا امکان کپیشدن کارتهای بانکی که در گذشته کلاهبردایهای زیادی از این طریق انجام شده بود، از بین خواهد رفت.
چگونه از کهربا استفاده کنیم؟
در طرح کهربا بهطور خلاصه مشخصات کارت بانکی روی یک برنامک یا اپلیکیشن هوشمند تلفن همراه ثبت میشود و پس از آن مشتری میتواند بدون نیاز به کارت بانکی و صرفا با نزدیککردن گوشی موبایل خود بهصورت غیرتماسی به پایانه فروشگاهی، از طریق فناوری NFC تراکنش خرید خود را انجام دهد.
درواقع اگر گوشی کاربر دارای قابلیت NFC باشد و دستگاه کارتخوان نصبشده نیز چنین قابلیتی داشته باشد، کاربر میتواند با نزدیککردن گوشی تلفن همراه خود به دستگاه کارتخوان و بدون نیاز به استفاده فیزیکی از کارت بانکی، وجه را پرداخت کند.
برای استفاده ازکهربا لازم است ابتدا برنامک یا اپلیکشین هوشمند حوزه پرداخت مرتبط با طرح کهربا را در موبایل خود دانلود کنید.
پس از این مرحله اطلاعات کارت بانکی خود را در اپلیکشن ثبت کنید. این کار فقط برای یکبار انجام خواهد شد.
پس از آن در زمان خرید از فروشگاه کافی است مبلغ کالا توسط خود شما یا فروشنده در دستگاه کارتخوان (مشابه آنچه تاکنون انجام میدادید) ثبت شود.
بعد از این مرحله رمز کارت خود را در دستگاه کارتخوان وارد کنید و پس از آن تلفن همراه هوشمند خود را به دستگاه کارتخوان نزدیک کنید.
با نزدیکشدن موبایل شما به دستگاه کارتخوان، چون اطلاعات شما قبلا در اپلیکیشن مرتبط با کهربا ثبت شده، بلافاصله تراکنش انجام و طبق روال معمول یک پرینت کاغذی صورتحساب صادر میشود.
تفاوت این روش با پرداخت از طریق کارتهای بانکی فعلی فقط در این است که بهجای کارت بانکی از موبایل استفاده میشود. درواقع در این روش موبایل شما به یک کارت بانکی تبدیل میشود.
نکته دیگر این است که هنوز برنامک مورد تایید بانک مرکزی اعلام نشده است؛ ولی آنطور که بانک مرکزی اعلام کرده، قرار است بهزودی نام این برنامک برای استفاده مردم اعلام شود. همچنین طبق اعلام بانک مرکزی همه بانکها باید به سمت استفاده از این طرح حرکت کنند.