اقتصاد ۱۰۰- هر چند پرداخت یارانه در ایران دارای سابقهای طولانی است، اما تا سال ۱۳۵۴ و دورانی که قیمت نفت به یک باره افزایش یافت، عملاً یارانه چندانی برای افزایش رفاه مردم پرداخت نمیشد. پس از انقلاب اسلامی پرداخت یارانه به صورت غیر مستقیم و با تزریق به بازار و بخشهای مختلف تولیدی در دستور کار قرار گرفت.
از نیمه دوم سال ۱۳۸۹ و با تصویب مجلس شورای اسلامی پرداخت یارانهها به صورت نقدی و به حساب هر خانوار با نرخ ۴۵۵۰۰ تومان آغاز شد. این یارانه همچنان و بدون تغییر مبلغ به حساب سرپرست خانوارهای ایرانی پرداخت میشود. با این توضیح که در طول سالهای گذشته بخش زیادی از خانوادههای پر درآمد جامعه از سوی دولت از دریافت یارانه منع شدند.
در مورد واریز یارانه های جدید نوشت: اجرای طرح امنیت غذایی مادران باردار و شیرده (یسنا)، واریز یارانه دوماهه مشمولان این طرح بهحساب سرپرستان خانوار از امروز آغاز شد و کودکان و مادرانی که از نظر وزارت بهداشت نیازمند حمایت غذایی شناخته شدهاند مشمول دریافت یارانه جدید شده اند که باید در طرح کالابرگ مصرف شود.
در طرح دوم، کودکان دارای سوءتغذیه که از سوی وزارت بهداشت شناسایی میشوند مشمول دریافت یارانه غذایی ۶۰۰ تا یکمیلیون تومانی در هر ماه خواهند شد و در طرح سوم، مادران باردار و شیرده در دهکهای اول تا سوم مشمول دریافت یارانه برای مصرف کالری موردنیاز به مبلغ ۴۰۰ هزار تومان در ماه شدهاند.
یارانه غذایی برای ۱۴۰ هزار کودک
دولت در طرح امنیت غذایی کودکان، ۱۴۰ هزار کودک ۶ تا ۵۹ ماهه دارای سوءتغذیه که از سوی وزارت بهداشت شناسایی شدهاند را در فهرست یارانه امنیت غذایی قرار داده و یارانه دوماهه آذر و دی را بهحساب سرپرست آنها واریز کرده است.
علیرضا عسگریان، معاون امور رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی میگوید: از مجموع کودکان مشمول این طرح، ۱۲۵ هزار نفر مربوط به دهکهای اول تا هفتم بوده و ۱۵ هزار کودک مربوط به دهک ۷ به بالاست.
به گفته او، برای کودکان دارای سوءتغذیه در دهک اول تا سوم، به ازای هر نفر یکمیلیون تومان بهحساب سرپرست خانوار واریز میشود و کودکان مربوط به سایر دهکها به ازای هر مشمول یارانه ۶۰۰ هزار تومان یارانه میگیرند.
این یارانه باید صرف خرید اقلام معرفی شده در سبد کالابرگ الکترونیک شود که تعداد اقلام آن از ۱۱ کالا به ۱۶ کالا افزایش یافته است.
طرح یسنا و یارانه ویژه به مادران
معاون رفاهی وزارت کار با اشاره به طرح سوم دولت در حوزه یارانه موسوم به طرح یسنا میگوید: این طرح مربوط به مادران باردار و شیرده دهک اول تا سوم است که در مرحله نخست فقط برای ۸ استان خراسان جنوبی، خراسان شمالی، لرستان، هرمزگان، فارس، گیلان، کهکیلویه و بویراحمد و گلستان اجرا میشود و در آن مادران نیازمند به کالری که از سوی وزارت بهداشت شناسایی شدهاند، مشمول طرح دریافت یارانه برای مصرف کالری موردنیاز میشوند.
به گفته او جمعیت مادران (باردار و شیرده) در این ۸ استان ۲۷ هزار نفر بوده که ۲۲ هزار نفر آنها مشمول طرح شدهاند.
عسگریان میگوید: در طرح یسنا، به هر مادر مشمول مبلغ ۴۰۰ هزار تومان ماهانه پرداخت میشود که باید از همان ۱۶ قلم کالای معرفی شده در طرح کودکان استفاده کنند.
قواعد استفاده از یارانه غذایی
در طرح یارانه غذایی کودکان، اقلام کالایی جدید شامل میوه، سبزیجات و دانههای روغنی هم به مجموع کالاهای سبد کالابرگ الکترونیک اضافه شده و خانواده باید این اقلام را با استفاده از یارانه غذایی برای کودکان خود تأمین کنند. در ادامه با سنجش در هر ۶ ماه اگر به وزن کودکان دارای سوءتغذیه اضافه نشده باشد پس از دو ماه یارانه قطع میشود.
معاون وزیر کار میگوید: در ابتدا دوباره با خانوادهها صحبت شده و مشاوره داده میشود و پس از توجیه آنها یارانه دوباره پرداخت خواهد شد؛ اما در ادامه باید یارانه را بهدرستی مصرف کنند تا نتایج آن روی کودک مشاهده شود.
به گفته عسگریان دلیل تأمین کالری برای کودکان ۶ تا ۵۹ ماه از طریق یارانه این است که توده مغزی کودک در این دوره رشد میکند و باید کالری موردنیاز آن تأمین شود.
او میگوید: تا امروز ۶۰ هزار نفر از این طرح استقبال کردهاند. بیشترین آمار مربوط به استانهای سیستان و بلوچستان، اصفهان، خراسان رضوی و کمترین مربوط به استانهای قم، گیلان و البرز است.
منبع:گسترش نیوز