اقتصاد ۱۰۰- دولت با افزایش دو برابری حقوق بازنشستگی در لایحه بودجه سال آینده مخالف است. به استناد این نکته که براساس برنامه هفتم توسعه، دولت در سال آینده باید ۴۰ درصد حقوق بازنشستگان را بالا ببرد، اما در لایحه بودجه چنین چیزی دیده نمیشود.
در همین رابطه، احمد راستینه هفشجانی عضو کمسیون تلفیق بودجه از پیشبینی احکام افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۳ گفت. او اظهارکرد: یکی از دغدغههای نمایندگان که در زمان بررسی کلیات در صحن علنی مجلس به آن پرداخته شد، موضوع همسانسازی حقوق بازنشستگان بود. البته نمایندگان در بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه، ضریب افزایش ۴۰ درصدی حقوق برای بازنشستگان در سال آینده و به تناوب آن افزایش ۳۰ درصدی تا ۲ سال بعد را در دستور کار خود قرار دادند که منابع آن در لایحه بودجه ۱۴۰۳ دیده شده است.
این در حالیست که افزایش حداقل مستمری بازنشستگان کارگری به تصمیمات مزدی شورایعالی کار بستگی دارد و تصمیمگیرندهی نهایی در این مورد سازمان تامین اجتماعی ست؛ معمولاً افزایش مستمری بازنشستگان به اندازهی دستمزد کارگران شاغل و مطابق با افزایش مصوب شورایعالی کار صورت میگیرد.
مروتی بازنشسته کارگری با بیان اینکه این اعداد و ارقام اعلامی قطعی نیست و دولت کف افزایش حقوق را در لایحه بودجه، بیست درصد در نظر گرفته، گفت: بازنشستگان کارگری باید منتظر مذاکرات مزدی در شورایعالی کار بمانند.
او ابراز امیدواری کرد که با توجه به نرخ تورم و زیاد شدن هزینههای زندگی، افزایش حداقل چهل یا پنجاه درصدی مزد و مستمری سال آینده در این شورا به تصویب برسد.
در ایران، حقوق بازنشستگی و نحوه محاسبه آن تابع قوانین و مقرراتی است که توسط سازمان تأمین اجتماعی و سایر صندوقها و سازمانهای بازنشستگی مانند کشوری و لشکری تعیین میشود. این موارد شامل سن بازنشستگی، سابقه پرداخت حق بیمه، دستمزد مشمول کسر حق بیمه و فرمولهای خاص برای محاسبه مستمری بازنشستگی است.
به طور کلی، برای بازنشستگی در ایران میتوان به نکات زیر اشاره کرد:
-
سن بازنشستگی: سن قانونی بازنشستگی برای زنان ۵۰ سال و برای مردان ۶۰ سال است، اگرچه این شرایط بسته به نوع شغل و سابقه کار میتواند متفاوت باشد.
-
حق بیمه: حقوق بازنشستگی بر اساس میزان حق بیمه پرداختی که به طور معمول بخشی از درآمد مشمول کسر حق بیمه فرد است و سابقه پرداختی محاسبه میشود.
-
محاسبه مستمری: فرمول محاسبه مستمری معمولاً بر اساس میانگین دستمزد فرد در طول دوره معینی از کار و تعداد سالهای سابقه پرداخت حق بیمه است.
-
کمک هزینه ها: بازنشستگان ممکن است علاوه بر مستمری پایه، مشمول دریافت کمکهزینهها و مزایای جانبی دیگر نیز باشند.
-
تسهیلات خاص: برخی از افراد مانند کارگرانی که در شغلهای سخت و زیانآور کار میکنند، ممکن است زودتر از سن معمول بازنشست شوند.
-
بازنشستگی پیش از موعد: کارکنانی که قبل از رسیدن به سن بازنشستگی، دارای سابقه پرداخت حق بیمه اجباری لازم هستند، میتوانند تقاضای بازنشستگی پیش از موعد کنند، اگرچه ممکن است مستمری کاهش یابد.
-
بهرهمندی از پوششهای اضافی: برخی از کارفرمایان برای کارکنان خود بیمههای بازنشستگی خصوصی یا برنامههای تکمیلی بازنشستگی ارائه میدهند.
این اطلاعات میتوانند بنا به تغییراتی که در قوانین و مقررات ایجاد میشود، متفاوت باشند. بنابراین، توصیه میشود افراد برای اطلاعات دقیقتر و بهروز، به وبسایت رسمی سازمان تأمین اجتماعی ایران یا مشاوران حقوقی مراجعه کنند.
منبع:گسترش نیوز