اقتصاد ۱۰۰- در بسیاری از کشورها، دولتها از برنامههای یارانه نقدی برای کمک به افراد با درآمد کم استفاده میکنند.
یارانه نقدی یک پرداخت مستقیم از دولت به گیرنده است که به صورت پول نقد یا از طریق کارت های بانکی انجام میشود. این برنامهها برای کاهش فقر و تشویق بهترین استفاده از منابع جامعه، به کار میروند. بسیاری از این برنامهها از محدودیت دریافت تمایل دارند و تحت شرایط و دستورالعملهای خاصی تعیین میشوند تا به هدف موردنظر دست یابند. این برنامههای یارانه نقدی غالباً به عنوان یک پشتوانه مالی برای کسانی که به دلیل شرایط اقتصادی نیاز به کمک دارند، عمل میکنند.
قانون دولت را مکلف به قطع یارانه پردرآمدها کرده بود و باید یارانه دهکهای ۸، ۹ و ۱۰ را قطع میکرد؛ اما در هیچ دورهای این تکلیف بهطور کامل اجرا نشد. در جریان صدکبندی نیز آنگونه که معاون وزیر کار میگوید: قرار نیست این قانون اجرا شود و یارانه کسی به خاطر این الزام قانونی حذف نمیشود؛ اما بهواسطه بالا رفتن دقت آزمون وسع با اطلاعات جدید، خانوارها با دقت بسیار بالاتری دستهبندی میشوند و خانوارهایی که شرایط نزدیک به هم دارند و مثلاً قبلاً در دو دهک ۷ و ۸ قرار میگرفتند؛ این بار با واقعیت ملموستری دستهبندی میشوند و مثلاً در صدکهای ۷۹ و ۸۱ قرار میگیرند.
نکته قابلتوجه در صدکبندی این است که چنانچه یارانه بگیران فعلی در ۱۰ صدک بالا که مشمول یارانه نیستند، قرار بگیرند، یارانه آنها قطع خواهد شد و در عوض کسانی که قبلاً یارانه نمیگرفتند، اگر با صدک بندی جزو ۹۰ صدک پایین درآمدی قرار گرفتند مشمول دریافت یارانه خواهند شد.
اعتراض به قطع یارانه نقدی
بنابراین اگر به صدک بندی اعتراض دارید و یارانه شما قطع شده است باید از طریق سایت سامانه اعلامی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به آدرس https://hemayat.mcls.gov.ir اعتراض خود را ثبت نمایید تا واریز یارانه نقدی شما برای همیشه متوقف نشود.
صدک بندی یارانه نقدی چیست؟
در شرایط فعلی، کل خانوارهای ایرانی به ۱۰ دهک تقسیم شدهاند و بهواسطه متغیر بودن اندازه (بُعد) خانوارها، هر دهک تقریباً ۱۰ درصد جمعیت کشور را در برمیگیرد؛ اما در صدک بندی، دیگر خانوار ملاک نیست و افراد دستهبندی میشوند و کل جمعیت کشور به ۱۰۰ صدک که هر یک دقیقاً یک درصد جمعیت کشور را دربرمیگیرد، تقسیم خواهند شد.
معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با بیان اینکه صدک بندی، یک روش دقیقتر برای تحلیل و اطلاعرسانی مؤثر است، گفت: ما مبنای دستهبندی جمعیت را تغییر میدهیم تا عدالت معقولتری اعمال شود؛ اما صدکبندی جای تحلیل و داده را نمیگیرد و همچنان دستهبندی افراد بر مبنای اطلاعات و آزمون وسع انجام خواهد شد.
علیرضا عسگریان افزود: نکته اصلی برای دستهبندیهای اجتماعی بر اساس آزمون وسع، اطلاعات دقیق، جامع و مانع است و در هیچ جای جهان این تقسیمبندیها با دقت ۱۰۰ درصدی انجام نمیشود؛ چراکه اطلاعات کاملاً دقیق، جامع و مانع نیست.