اکوایران: به نظر میرسد نرخ سود بین بانکی قصد ندارد از چسبندگی خود در کانال ۷۰ واحد درصدی جدا شود و بعد از یک عقبنشینی کوتاه، دوباره به بالای ۲۳.۷ درصد رسیده است.
به گزارش اکوایران، نرخ بهره بین بانکی که در هفته آخر مرداد رکورد ۱۰ ماهه خود را شکسته بود به روند صعودی خود ادامه داد و در هفته منتهی به ۷ شهریور ماه رکورد تازهای به ثبت رساند. این روند صعودی در ۲۱ شهریور ماه متوقف شد و نرخ بهره از کانال ۲۳.۷ درصدی عقبنشینی کرد. در حالی که این نرخ در اولین هفته مهر ماه به سقف یکساله خود رسیده بود، در دومین هفته از این ماه از وضعیت رکورددار خود عقبنشینی کرد و رفتاری کاهنده از خود نشان داد. این روند نزولی در هفته سوم نیز ادامه دار شد اما در طول دو هفته گذشته که روزهای آخر مهر ماه و دو روز ابتدای آبان ماه را در بر میگیرد، نرخ سود دوباره رفتار صعودی به خود گرفته است.
همانطور که اشخاص حقیقی میتوانند از بانکها استقراض کنند و در مقابل اصل تسهیلات را به همراه نرخ سود آن به بانک مورد نظر بازگردانند، اشخاص حقوقی خصوصا بانکها نیز میتوانند از یکدیگر استقراض کنند.
بستر جابهجایی منابع مالی بین بانکها در بازاری به نام بازار شبانه یا بازار بین بانکی ایجاد شده است. در این سازوکار بانکها میتوانند برای ۲۴ تا ۴۸ ساعت منابع مالی مازاد خود را به بانکهای دچار کسری منابع قرض دهند و در مقابل نرخ بهره آن را دریافت کنند که بهصورت خودکار از برخورد فشار عرضه و تقاضای منابع مالی تعیین میشود.
بر اساس سازوکار ایجاد شده توسط بانک مرکزی، درحال حاضر نرخ بهره بین بانکی در حدود ۲۳ تا ۲۴ درصد درحال نوسان است. زمانی که سیاستگذار پولی بخش بیشتری از تقاضای بانکها به منابع مالی را تامین کند، فشار تقاضا نیز در بازار بین بانکی کاهش یافته و نرخ بهره تعادلی کاهش مییابد.
خبر مرتبط
حال و هوای تابستانی نرخ سود در اواخر مهر ماه
اکوایران: با این که نرخ سود بین بانکی در اواخر تابستان امسال رکوردشکنی کرده بود اما با شروع پاییز روند نزولی به خود گرفت. اکنون آمارهای تازه نشان میدهد که این روند نزولی متوقف شده و نرخ سود دوباره جهش کرده است.
افزایش نرخ بهره بین بانکی
نرخ بهره بازار بین بانکی در هفته منتهی به ۳۱ مرداد ۱۴۰۳ معادل ۲۳.۶۹ درصد رقم خورده در حالی که در هفته قبل از آن که منتهی به ۲۴ مرداد بود روی سطح ۲۳.۶۱ درصد ایستاده بوده است. این روند به شکلی ادامه یافته که نرخ بهره بین بانکی طبق آمار بانک مرکزی در هفتم شهریور ماه به سطح جدید ۲۳.۷ درصدی رسیده است. آخرین باری که بهره بین بانکی به این به این رقم نزدیک شده بود به سوم آبان ماه سال گذشته باز میگردد. این روند صعودی ادامه یافت تا جایی که نرخ بهره در ۱۴ شهریور ماه به ۲۳.۷۱ درصد رسید و رکورد تازهای ثبت کرد. این نرخ در هفته اول مهر ماه با سطح ۲۳.۷۴ درصدی رسیده بود که تقریبا از مهر ماه سال گذشته تا کنون بیسابقه بوده است. به نظر میرسد این جهش در نرخ بهره به دلیل تداوم نیاز مالی بانکها باشد. همچنین، در هفته منتهی به ۱۱ مهر ماه، نرخ سود دوباره کم شده و به ۲۳.۷۳ درصد رسیده است. نرخ بهره در سومین هفته مهر ماه به ۲۳.۶۸ درصد اُفت کرد و دوباره به سطحی رسید که در هفته منتهی به ۲۱ شهریور ماه تجربه کرده بود. تداوم این وضعیت تا اولین هفته از ماه جدید باعث شده تا نرخ سود بین بانکی
در یک هفته منتهی به ۲ آبان ماه، به ۲۳.۷۶ درصد جهش کند.
آخرین باری که نرخ بهره بین بانکی به این سطح رسیده، به ۱۹ مهر ماه سال گذشته باز میگردد.
برخی تحلیلگران بر این باوراند که کاهش نرخ بهره بین بانکی میتواند نشان از تخلیه نیاز مالی بانکها در عملیات بازار باز باشد به طوری که مشارکت آنها در بازار شبانه که نرخ بهره بالاتری دارد کاهش مییابد.البته، آمارهای بانک مرکزی از عملیات بازار باز نشان میدهد که در طول حداقل ۲ هفته گذشته، نسبت درخواستهای پذیرفتهشده بانکها به درخواستهای مالی ارسال شده آنها کمتر از ۹۰ درصد بوده است. در هفته منتهی به ۲۳ مهر حجم اعتبارگیری قاعدهمند بانکها ۵۴ همت و در هفته منتهی به ۳۰ مهر، حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان بوده که نشاندهنده افزایش فشار تقاضا از سوی بانکها است و میتواند علتی برای افزایش نرخ سود بین بانکی باشد.