اکوایران: بانک مرکزی در تازهترین اقدام خود سه تغییر اساسی را در داراییهای خارجی خود اعمال کرد که بر رشد پایه پولی اثر گذار بوده است. اما این تغییر در رشد پایه پولی چشمگیر نبوده است.
به گزارش اکوایران، پایه پولی یکی از مهمترین متغیرهای تورم ساز در اقتصاد است. زمانیکه از تورم صحبت میشود به عامل تغییرات نقدینگی میرسیم که پایه پولی یکی از اجزای تشکیلدهنده آن است. در نتیجه رشد پایه پولی در یک اقتصاد میتواند بر روی نقدینگی اثر گذاشته و تورم را در جامعه تشدید کند. به همین جهت دولتها برای کنترل نقدینگی و تورم اقدام به کنترل پایه پولی کرده و سعی بر کاهش رشد این متغیر دارند.
در اقتصاد ایران نیز از ابتدای سال ۱۴۰۲ اقدامات بانک مرکزی در جهت کاهش رشد این متغیر بوده است به طوریکه این متغیر از حدود ۴۵ درصد در فروردین ماه این سال به حدود ۲۸ درصد در اسفند ماه رسیده است.
اما رشد پایه پولی در ۱۷ تیرماه امسال تغییراتی را به خود دید که حاصل سیاستهای بانک مرکزی بود. بانک مرکزی در اقدامی مهم ، سه تغییر اساسی را در ساختار اجزای پایه پولی و نرخ تسعیر ایجاد کرد که باعث شد رقم پایه پولی در سالهای گذشته تغییر کند. با تغییر رقم پایه پولی، رشد این متغیر نیز دستخوش تغییراتی شد.
بررسیها نشان میدهد این تغییرات در رشد پایه پولی جدی نبوده و رقم اصلی را به میزان زیادی تغییر نداده است به همین جهت تغییر در این متغیر، تاثیر زیادی در تحلیلهای اقتصادی نخواهد داشت.
نتیجه سه تغییر اساسی بانک مرکزی در پایه پولی
همانطور که گفته شد بانک مرکزی در تاریخ ۱۷ تیر ماه ۱۴۰۳ اقدام به ایجاد تغییراتی در «داراییهای خارجی» بانک مرکزی کرد. این تغییرات که در نهایت خود را در رقم پایه پولی نشان داد باعث شد تا رقم پایه پولی در سالها گذشته تغییر کرده و کاهش پیدا کند.
در نتیجه این تغییر، رشد پایه پولی نیز متاثر شده و تغییر کرد. آمار ارقام رشد پایه پولی در سال گذشته حاکی از آن است که در فروردین ماه سال گذشته نرخ رشد پایه پولی معادل ۴۵ درصد بوده که با تغییرات ایجاد شده توسط بانک مرکزی به ۴۵.۵ درصد افزایش یافته است.
اما روند نزولی رشد پایه پولی همچنان حفظ شده است. بر این اساس رشد پایه پولی در آمارهای جدید نیز منطبق با آمارهای گذشته و با اختلاف کمی کاهش پیدا کرده و در اسفند ماه سال ۱۴۰۲ به سطح ۲۷.۶ درصد رسیده است. این درحالی است که رشد پایه پولی بر اساس آمارهای رسمی گذشته این مرکز معادل ۲۸ درصد اعلام شده است.
لذا اگر تغییرات رشد پایه پولی را در این بازه زمانی نگاه کنیم در سال گذشته بر اساس آمارهای رسمی قبلی رشد پایه پولی حدود ۱۷ واحد درصد کاهش داشته که بر اساس آمارهای جدید این تغییرات معادل ۱۷.۹ درصد بوده است.
لذا به طور کلی میتوان گفت تغییرات حاصل شده در آمارهای بانک مرکزی رشد پایه پولی را تحت تاثیر قرار داده اما اثر زیادی بر آن نگذاشته است.