اکو ایران: در مهر ۱۴۰۲ نسبت تعداد چکهای برگشتخورده به کل چکها در استان کهگیلویه و بویر احمد بیش از سایر استانها بوده است. این در حالی است که استان گیلان کمترین نرخ تعداد و ارزش چکهای برگشتی را داشته است.
به گزارش اکو ایران، بانک مرکزی گزارش آماری مربوط به چکهای مبادلهای در مهر ۱۴۰۲ را منتشر کرد. در این گزارش تعداد و مبلغ چکهای مبادلهای به تفکیک چکهای وصولی و برگشتی و به تفکیک استان وجود دارد. چک یکی از ابزارهای مهم پرداخت و مبادلات اقتصادی است که معمولا برای خرید در زمان فعلی و پرداخت در آینده به کار میرود. به گزارش بانک مرکزی در این ماه ۷ میلیون و ۹۸۵ هزار چک در کشور صادر شده که مجموع مبالغ آنها معادل با ۵۰۵ هزار میلیارد و ۸۱۴ میلیون تومان بوده است.
مطابق آمار این مرکز سهم چکهای برگشتخورده از کل چکهای صادر شده در استان کهگیلویه و بویر احمد بیش از سایر استانها بوده است.
بیشترین نرخ تعداد چکهای برگشتی در کهگیلویه و بویر احمد
افراد حقیقی یا حقوقی زمانی که بخواهند تعهد دهند که در زمانی مشخص در آینده مبلغی را به فرد دیگری پرداخت خواهند کرد، چکی را در وجه آن فرد صادر و به او تحویل خواهند داد. چک در واقع ورقهای با ارزش مالی است که روی آن مبلغ ارزش چک و تاریخ وصول آن نوشته شده است. دارنده چک در تاریخ سررسید چک به بانک مراجعه میکند و بانک پس از تایید صحت چک در صورتی که موجودی حساب صادرکننده چک کافی باشد، مبلغ آن را پرداخت خواهد کرد و به عبارتی وصول خواهد شد. اما اگر صادرکننده چک موجودی کافی نداشته باشد، آن چک برگشت خواهد خورد. برگشت خوردن چک در اغلب موارد به این معنی است که صادرکننده انتظار داشته که بتواند مبلغ مورد نظر را تا زمان سررسید چک پرداخت کند، اما نتوانسته است. به مجموع چکهای وصولی و برگشتخورده چکهای مبادلهای میگویند.
آمار چکها به تفکیک استان نشان میدهد در ماه مهر سهم تعداد چکهای برگشتی از کل چکهای مبادلهای که به اختصار نرخ تعداد چکهای برگشتی نامیده میشود، در استان کهیگیلویه و بویر احمد بیش از سایر استانهای کشور بوده است. در این استان ۷۸۰۰ فقره چک مبادلهای صادر شده که از این تعداد ۹۰۰ فقره یعنی ۱۱.۵ درصد از آنها برگشت خورده است. لرستان، کردستان و آذربایجان غربی نیز پس از کهگیلیویه و بویر احمد قرار گرفته و بیشترین نرخهای تعداد چک برگشتی را داشتهاند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت در این استانها مشکلات اقتصادی بیش از سایر استانها افراد را درگیر کرده و باعث شده آنها قادر به پرداخت بدهی خود نباشند.
از سوی دیگر در استانهای گیلان، خوزستان و کرمانشاه نرخ تعداد چکهای برگشتی کمتر از سایر استانها بوده است. در استان گیلان ۲۳۶ هزار و ۹۰۰ فقره چک مبادلهای صادر شده که ۶.۱ درصد یعنی ۱۴ هزار و ۵۰۰ فقره از آنها برگشتی بوده است که کمترین درصد نرخ تعداد چکهای برگشتی در میان استانهای کشور است.
همچنین نگاهی به آمار پایتخت کشور که ۳۱.۷ درصد از تعداد چکهای مبادلهای را در اختیار داشته است، نشان میدهد که در استان تهران ۲ میلیون و ۵۳۳ هزار و ۴۰۰ چک مبادلهای صادر شده که ۸.۱ درصد از آنها یعنی ۲۰۵ هزار و ۸۰۰ فقره چک برگشت خورده است.
همچنین استان گیلان کمترین نرخ مبلغ چکهای برگشتی را نیز در بین استانهای کشور داشته است.
کمترین نرخ ارزش چکهای برگشتی در گیلان
نرخ مبلغ چکهای بازگشتی به نسبت مبلغ کل چکهای مبادلهای به تفکیک استان نشان میدهد که در استان خراسان شمالی این نرخ برابر با ۱۹.۴ درصد و بیش از سایر استانها بوده است. در این استان مبلغ کل چکهای مبادلهای ۹۳۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بوده است که ۱۸۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان آن برگشت خورده است. استانهای اردبیل، لرستان و کردستان نیز پس از خراسان شمالی بیشترین نرخ مبلغ چکهای برگشتی را داشتهاند.
این در حالی است که در استان های گیلان، تهران و خوزستان نرخ مبلغ چکهای برگشتی کمتر از استانهای دیگر بوده است. استان گیلان همانطور که کمترین نرخ تعداد چکهای بازگشتی را در کشور داشت، کمترین نرخ مبلغ این چکها را نیز دارد. ارزش چکهای بازگشتی در مهر ۱۴۰۲ در این استان برابر با یک میلیارد و ۴۴ میلیون تومان بوده است که ۹.۶ درصد از کل مبلغ چکهای صادر شده در این استان برابر با ۱۰ هزار و ۹۱۹ میلیارد تومان را تشکیل میدهد.
در پایتخت نیز در این ماه ارزش کل چکهای مبادلهای بالغ بر ۲۴۷ هزار و ۴۵۱ میلیارد تومان بوده که از این مقدار ۲۷ هزار و ۵۰۳ میلیارد تومان آن پرداخت نشده است.