به گزارش اکو ایران، بانک مرکزی آمار مربوط به تسهیلات غیر جاری در پایان شهریور سال جاری را به تفکیک بانک‌ها و موسسات مالی کشور منتشر کرد. تسهیلات غیر جاری وامی است که بانک‌ها معمولا به بنگاه‌های اقتصادی اعطا می‌کنند، اما سررسید پرداخت آن بیش از دو ماه طول کشیده است. در این گزارش مبلغ اصل یا مانده این تسهیلات به تفکیک نام افراد حقیقی یا حقوقی یا بنگاه‌های دریافت‌کننده تسهیلات که به آن‌ها ذی‌نفع واحد گفته می‌شود آورده شده است. 

 مطابق آمار بانک مرکزی تسهیلات غیر جاری بانک توسعه صادرات در تابستان سال جاری کاهش یافته است.

کاهش تسهیلات غیر جاری بانک توسعه صادرات

تسهیلاتی که بانک‌ها به بنگاه‌های اقتصادی اعطا می‌کنند ، گاه به دلیل مشکلات مالی ذی‌نفعان یا مشکلات عمومی صنعت آن‌ها به بانک باز نمی‌گردد. به عبارتی ذی‌نفعان قادر به بازپرداخت اصل و سود تسهیلاتی که از بانک دریافت کردند، به این نهاد نیستند. در این صورت به این تسهیلات تسهیلات غیر جاری گفته می‌شود. اعطای تسهیلات و وام یکی از وظایف و کارکردهای اصلی بانک‌ها است، اما اگر مقدار این تسهیلات از حدی بیشتر شود و از بازگشت آن اطمینان وجود نداشته باشد، به این معنا است که بانک دارایی خود را به دیگران واگذار کرده بدون اینکه به بازگشت اصل و سود آن اعتماد داشته باشد. بنابراین ریسک اعتباری و نقدینگی بانک افزایش یافته و اگر این ریسک از حدی بیشتر شود در معرض ورشکستگی قرار خواهد گرفت.  

 آمار منتشر شده توسط بانک مرکزی نشان می‌دهد مجموع تسهیلات غیر جاری بانک توسعه صادرات در خرداد ماه سال جاری ۲۲ هزار میلیارد و ۸۱۰ میلیون تومان بوده که در شهریور ماه به مبلغ ۱۸ هزار میلیارد و ۴۸۸ میلیون تومان کاهش پیدا کرده است. بنابراین در سه ماهه تابستان ۱۴۰۲ تسهیلات غیر جاری بانک توسعه صادرات ۱۹ درصد کاهش یافته است. این به معنای بهبود وضعیت این بانک و کاهش ریسک اعتباری و نقدینگی آن است.

020905

 آمار مبالغ تسهیلات غیر جاری به تفکیک ذی‌نفعان واحد در خرداد و شهریور مشخص می‌کند که علت کاهش تسهیلات غیر جاری این بانک در شهریور سال جاری کاهش مانده تسهیلات شرکت فراب و تسویه کامل دو شرکت پتروشیمی بوده است. 

 بدهی کدام بنگاه‌ها به بانک توسعه صادرات کاهش یافته است؟ 

صنایع پتروشیمی خلیج فارس و پتروشیمی مارون دو شرکتی بوده‌اند که در مدت خرداد تا شهریور سال جاری به طور کامل تسهیلات غیر جاری خود را با بانک توسعه صادرات تسویه کرده‌اند. پتروشیمی خلیج فارس هزارمیلیارد و ۳۵۶ میلیون تومان و پتروشیمی مارون هزار میلیارد و ۳۱۸ میلیون تومان به این بانک پرداخت کرده‌اند.

 همچنین شرکت فراب نیز از حجم بدهی خود به بانک توسعه صادرات کاسته است. این شرکت ۲ هزار میلیارد و ۴۴۰ میلیون تومان به این بانک پرداخت کرده است و رقم مانده تسهیلات خود را به هزار میلیارد و ۷۱۸ میلیون تومان رسانده است. با این حال این شرکت همچنان در پایان شهریور دومین بدهکار بزرگ بانک توسعه صادرات بوده است. اولین بدهکار این بانک نیز شهرداری مشهد است که مبلغ مانده تسهیلات جاری آن به رقم ۲ هزار میلیارد و ۵۲۹ میلیون تومان رسیده است.