جزئیات فرونشست زمین در ۳۱ استان کشور + نقشه - افق اقتصادی

جزئیات فرونشست زمین در 31 استان کشور + نقشه - افق اقتصادی
دوشنبه, ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / بعد از ظهر / | 2025-04-28
کد خبر: 387034 |
تاریخ انتشار : ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۸:۱۱ |
0 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

استان‌های مرکزی، فارس، یزد، خراسان رضوی، جنوب کرمان و بخش‌هایی از اصفهان دچار بالاترین میزان فرونشست شده‌اند (بیش از ۱۷ سانتی‌متر در سال). این مقدار فرونشست بسیار نگران‌کننده است و در سطح جهانی جزو مناطق بحرانی محسوب می‌شود.

جزئیات فرونشست زمین در ۳۱ استان کشور + نقشه

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، ۳۵۹ محدوده از کل محدوده‌های کشور که ۸۴ درصد از چاه‌های مجاز کشاورزی در آن‌ها واقع شده، دچار فرونشست زمین شده‌اند.

استان‌های مرکزی، فارس، یزد، خراسان رضوی، جنوب کرمان و بخش‌هایی از اصفهان دچار بالاترین میزان فرونشست شده‌اند (بیش از ۱۷ سانتی‌متر در سال). این مقدار فرونشست بسیار نگران‌کننده است و در سطح جهانی جزو مناطق بحرانی محسوب می‌شود.

مناطقی با فرونشست متوسط تا زیاد  که در زیر با رنگ های قرمز روشن و نارنجی)
در استان‌های البرز، تهران، همدان، کردستان، خوزستان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی نیز فرونشست در بازه ۱۰-۱۵ و ۱۵-۱۷ سانتی‌متر مشاهده می‌شود.

مناطقی با فرونشست کم (آبی و زرد)
برخی مناطق غربی، شمالی و شمال‌غربی کشور (همچون گیلان، مازندران، گلستان) و بخش‌هایی از استان‌های شمالی فرونشست کمتری دارند.

ارتباط فرونشست با چاه‌های کشاورزی
در مناطقی که چاه‌های مجاز کشاورزی متمرکز هستند، بیشترین گزارش‌های فرونشست به ثبت رسیده. این مسأله نشان می‌دهد برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی علت اصلی فرونشست است. البته نباید مساله چاه های غیر مجاز کشاورزی که تعداد آنها کم هم نیستند در ارتباط با فرونشست های زمین در نظر داشت.

خطر برای زیرساخت‌ها
مناطق قرمز (با فرونشست شدید) به شدت در معرض خطر آسیب‌های زیرساختی (مثل ترک برداشتن جاده‌ها، فرودگاه‌ها، لوله‌های آب و گاز) هستند.

آسیب به کشاورزی
فرونشست می‌تواند باعث تغییر شیب زمین و مشکلات جدی در انتقال آب برای آبیاری، کاهش حاصلخیزی خاک و ایجاد مشکلات اقتصادی گسترده برای کشاورزان شود.

مدیریت بحران
مناطقی که در وضعیت قرمز قرار دارند، نیاز فوری به برنامه‌های مدیریت منابع آب، کاهش برداشت از سفره‌های زیرزمینی و جبران سفره‌های آبی دارند.

نقشه نشان‌دهنده بحرانی جدی در بخش وسیعی از کشور است که ارتباط مستقیم با بهره‌برداری ناپایدار از منابع آب زیرزمینی دارد. اگر اقدامات جدی برای مدیریت منابع آب انجام نشود، خطر گسترش ناپایداری زمین، از بین رفتن زیرساخت‌های شهری و روستایی و بحران‌های معیشتی کشاورزان بسیار جدی خواهد بود.

 

 

وزارت جهاد کشاورزی , وزارت نیروی جمهوری اسلامی ایران ,

انتهای پیام/

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید