به گزارش خبرگزاری تسنیم صفدر نیازی شهرکی امروز در نشست خبری به مناسبت روز جهانی خاک اظهار داشت:قانون برنامه هفتم توسعه برای وزارت جهادکشاورزی سالانه در سطح ۱۰۰ هزار هکتار مطالعات خاکشناسی، تناسب اراضی و حاصلخیزی خاک تکلیف کرده است.
وی در همین حال خاطرنشان کرد: در دو سال اخیر توانستهایم مطالعات خاکشناسی و حاصلخیزی خاک را در سطح ۱۰۳ هزار هکتار از اراضی کشور انجام دهیم.
نیازی همچنین از تهیه نقشههای مدیریتپذیر خاک برای ۱۱۵ هزار هکتار از اراضی کشور در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ خبر داد.
وی با بیان این که اهداف سنگینی در قانون خاک برای بخش کشاورزی تعیین شده است، ابراز داشت: یکی از برنامههای ما ساماندهی و توانمندسازی ۲۰۰ آزمایشگاه خاک است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی به پروژه پایش کیفیت خاکهای کشاورزی نیز اشاره و اظهار کرد: در این پروژه که توسط موسسه تحقیقاتی خاک و آب در حال اجرا است، تغییرات فیزیکی و شیمیایی خاک بررسی میشود.
وی استانداردسازی برای کودهای کشاورزی را یکی دیگر از وظایف وزارت جهادکشاورزی برشمرد و گفت: ما باید برای شرکتهای تولید کننده کود و ریزمغذیها استانداردسازی کنیم و در این راستا با همکاری سازمان تات و سازمان ملی استاندارد برای ۲۸ کود شیمیایی، ۱۳ کود زیستی و ۹ گروه کودی دستورالعمل تدوین کردهایم.
فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری خوزستان و ایلام
نیازی در پاسخ به سوالی خبرنگار خبرگزاری تسنیم درباره دلیل عدم اجرای فاز دوم طرح احیای ۵۵۰ هزار هکتاری خوزستان و ایلام با وجود تاکید رهبر معظم انقلاب برای اجرای این طرح مهم اظهار دشت: اجرای فاز دوم این طرح منابع مالی زیادی میخواهد اما مطالعات این طرح در حال انجام است و اجرای آن به سرمایهگذاری داخلی و خارجی یا برداشت از منابع صندوق توسعه ملی اذن مقام معظم رهبری نیاز دارد.
وی ادامه داد: فاز دوم این طرح به ۱۸۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری نیاز دارد که ۹۰ هزار میلیارد تومان آن در حوزه وظایف وزارت نیرو و ۹۰ هزار میلیارد توان دیگر برای راهاندازی شبکههای ۳ و ۴ در داخل مزرعه است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به سوال دیگری خبرگزاری تسنیم درباره اینکه چرا معاونت آب و خاک این وزارتخانه برای تامین منابع مالی فاز دوم این طرح ملی اقدام نکرده است، گفت: برای آن که فاز دوم این پروژه کلید بخورد و به اتمام برسد باید یک ردیف ویژه داشته باشیم.
وی درباره بودجه خاک در سال ۱۴۰۳ اذعان داشت: امسال ۱۶۵ میلیارد تومان برای خاک بودجه تصویب شده که نسبت به سال گذشته ۵ برابر رشد نشان میدهد.
نیازی در مورد صادرات خاک از کشور تاکید کرد: صادرات خاک کشاورزی ممنوع است و گزارش از صادرات خاک دریافت نکرده ام
وی با اشاره به برگزاری روز جهانی خاک در ۵ دسامبر هر سال گفت: امسال روز جهانی خاک با شعار “مراقبت، سنجش و پایش و مدیریت خاک” برگزار میشود و روز جهانی خاک در ایران نیز روز شنبه ۱۰ آذر برگزار خواهد شد.
معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی با بیان این که پروژه “پزشک خاک” توسط سازمان فائو از حدود ۸ ماه پیش کلید خورده است، اذعان داشت: براساس این پروژه باید مروجان بخش خصوصی برای حفاظت خاک و نسخهنویسی مناسب کودی تربیت شوند.
معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی گفت: ۶۵ میلیارد مترمکعب آب تا پایان برنامه هفتم توسعه باید در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد و امیدواریم کل آب به صورت حجمی تحویل شود.
وی افزود: ۸ میلیون هکتار اراضی آبی داریم و منابع آب کشور نیز محدود است، از این رو برای برنامهریزی دقیق و اجرای الگوی کشت ضروری است که بدانیم چه حجمی از آب را کی و کجا از وزارت نیرو تحویل میگیریم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور آب و خاک، تعداد چاههای آب در بخش کشاورزی را ۴۳۰ هزار حلقه عنوان و تصریح کرد: نزدیک به ۲۳۰ هزار حلقه چاه کشاورزی برقی است و از این تعداد ۱۰۷ هزار حلقه چاه به شمارشگرهای برقی مجهز شدهاند.
وی در مورد صادرات و واردات آب مجازی نیز گفت: در حال حاضر ۳۵ میلیارد متر مکعب واردات آب مجازی از طریق واردات محصولات کشاورزی و ۶ میلیارد مترمکعب صادرات آب مجازی با صادرات محصولات کشاورزی داریم که نشان میدهد، تراز ما ۲۹ میلیارد مترمکعب واردات آب مجازی به کشور است.
نیازی در مورد میزان مصرف آب در تولید هندوانه کشور نیز تصریح کرد: به ازای مصرف هر مترمکعب آب ۹ کیلوگرم هندوانه تولید میشود و کل آب مورد نیاز برای کشت این محصول در کشور ۴۰۰ میلیون مترمکعب است.
وی ادامه داد: برای تولید و صادرات محصولات کشاورزی، مولفههای مختلفی از جمله مصرف آب، ارزآوری، پایداری تولید و امنیت غذایی مطرح است و نمیتوان یک بعدی به مسایل نگاه کرد.
معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی گفت: از حدود ۷۰ میلیارد مترمکعب آبی که در بخش کشاورزی مصرف میشود، نزدیک به ۱۰ میلیارد مترمکعب آن برای تولید گندم است.
نیازی ادامه داد: آب بخش کشاورزی از سوی وزارت نیرو تخصیص داده میشود و وزارت جهادکشاورزی موظف است با منابع آب و خاک کشور بیشترین بهرهوری و تولید را برای تامین امنیت غذایی پایدار داشته باشد.
وی درباره توسعه روشهای نوین آبیاری در بخش کشاورزی اعلام کرد: در برنامه هفتم توسعه سالانه اجرای ۲۰۰ هزار هکتار سامانه نوین آبیاری و ۱۵۰ هزار هکتار آبیاری زیرسطحی هدفگذاری شده است.
معاون آب و خاک بخش کشاورزی برآورد کرد: هزینه اجرای سیستم آبیاری زیرسطحی در اراضی زراعی برای کشت محصولاتی مانند یونجه یا نیشکر حدود ۳۵۰ میلیون تومان در هر هکتار و برای اراضی باغی ۱۷۰ تا ۱۸۰ میلیون تومان در هر هکتار است.
انتهای پیام/