رئیس بنیاد ملی نخبگان خبرداد:
اقتصاد ایران: رئیس بنیاد ملی نخبگان از تخصیص ۵هزار ردیف استخدامی برای بهکارگیری و جذب نخبگان در دستگاه های اجرایی کشور خبر داد.
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران ، روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری در دیدار جمعی از نخبگان علمی و فناوری کشور با اشاره به آغاز فرآیند ساخت مسکن برای نخبگان، ادامه داد: موضوع تامین و تخصیص مسکن، دارای پیچیدگیها و البته موانع متعددی است اما معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری و همچنین بنیاد ملی نخبگان، تامین مسکن نخبگان را به طوری جدی در اولویتهای کاری خود قرار دادهاند. هفته آینده فرآیند ساخت مسکن نخبگان در منطقه ۲۲ آغاز میشود. تنظیم و شکلدهی به فرآیند تامین و چگونگی تخصیص مسکن، به عنوان اصلی ترین دغدغه در اولویتهای معاونت علمی و بنیاد ملی نخبگان قراردارد. چراکه اگر موضوع مسکن نخبه حل شود قطعا با تمرکز و فراغ بال بیشتری ادامه کار خواهد داد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان، با اشاره به تخصیص ۵هزار ردیف استخدامی برای بهکارگیری و جذب نخبگان در دستگاه های اجرایی کشور عنوان کرد: به کارگیری و جذب نخبگان در دستگاههای اجرایی موضوع مهمی بود که اجرای آن از ضرورتها برای تحقق حکمرانی و نقش آفرینی نخبگان در ساحت اجرایی و تصمیمگیری کشور است. با توجه به این که این فرآیند برای نخستین بار در کشور اجرا میشود، طبعا موانعی بر سر راه آن وجود دارد اما خوشبختانه با تخصیص ۵هزار ردیف استخدامی برای جذب و به کارگیری نخبگان در دستگاههای اجرایی،۸۰ درصد مسیر پیموده شده و حکمرانی نخبگانی، یک گام بزرگ رو به تحقق برداشته است.
ارزیابی و جذب نخبگان هوشمند میشود
دهقانی با بیان اینکه سازوکارهای شناسایی و حمایت از نخبگان، به سوی پویا شدن و هوشمندی حرکت میکند ادامه داد: الگوریتم و شناسایی فعال نخبگان بر مبنای پایگاههای داده و با استفاده از فناوریهای هوشمند، به طور جدی در حال پیگیری است. فرآیند شناسایی، ارزیابی و حمایت از نخبه در جهت تکریم وی باید از سوی بنیاد و با تکیه به فناوری، استفاده از دادههای پایگاههای اطلاعاتی و سامانهها گردآوری و ارزیابی شود و فرآیند شناسایی، ارزیابی و جذب نخبه شکلی پویا و هوشمند پیدا کند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهوری، با تاکید بر این که می بایست سازوکارها و رویکردها در تلقی فرد به عنوان نخبه، ناظر به توانمندی افراد در کارآمدی و حل مشکلات کشور، اصلاح و اجرا شود، ادامه داد: اگر بخواهیم صرفا با جمع امتیازهای کسب شده توسط فرد در معیارهای گوناگون او را نخبه تلقی کنیم، اصل و اساس نخبگی زیر سوال می رود. ممکن است فردی در هر ده موضوع برای احراز نخبگی یک نمره گرفته و مجموع امتیازاتش ۱۰ شده باشد، در مقابل اما فرد دیگری در یک موضوع مهم و راهبردی، ده نمره کسب کرده باشد، بدیهی است که فرد دوم نخبه است. بنابراین باید روندهای ارزیابی نخبگی، به سوی کارآمدی فرد در حل مشکلات اساسی جامعه سوق پیدا کند و اصلاح شود.
دهقانی، با بیان این که رئیس بنیاد ملی نخبگان در واقع ایفاگر نقش ترویج دهنده و نماینده گفتمان نخبگانی در ساختار دولت است، ادامه داد: رئیس بنیاد ملی نخبگان، نماینده صنف نخبگان نیست چراکه نگاه صنفی به نخبگان صحیح نیست بلکه نخبگان یک جریان فعال و اثرگذار هستند که باید گفتمان و نقش آنها در حکمرانی جاری و ساری شود. بنابراین، بنیاد ملی نخبگان را نماینده جامعه نخبگانی برای رساندن دیدگاه ها و دغدغههای آنان به دولت و زمینهسازی نقش آفرینی جامعه نخبگان در عرصه حکمرانی کشور میدانم.
نگاه جدی به جریان اندیشهورزی در حوزه حکمرانی
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری با اشاره به حمایت جدی از هیئتهای اندیشهورزی در قالب اندیشکدهها عنوان کرد: در معاونت علمی جریان حمایت از اندیشکده ها و ترویج جریان اندیشه ورزی به طور جدی در حال پیگیری و اجرا است به طوری که ۱۳۰ میلیارد تومان برای حمایت از جریان اندیشه ورزی در حوزه حکمرانی و اجرا اختصاص داده شده است.
دهقانی با تاکید بر اینکه برای حل مشکلات کشور، می بایست حکمرانی نخبگان در بدنه تصمیمسازی و اجرای کشور محقق شود که یکی از شاکلهها و لازمههای حکمرانی نخبگان همین اندیشکده ها و حمایت از اندیشه ورزی نخبگانی هستند، ادامه داد: باید جریان رسوخ نخبگان به بدنه اجرا و حکمرانی به صورت مستمر و تدریجی اتفاق بیفتد و حضور نخبگان در بدنه اجرایی کشور، یکی از همان زمینههایی است که جریان حکمرانی نخبگانی را تحقق می بخشد.
وی با بیان اینکه تحقق حکمرانی نخبگان در بدنه اجرایی کشور، پایداری، صبر و استقامت می طلبد، ادامه داد: حضور و اثربخشی جریان نخبگی، میباید در فضای واقعیت و در حل مسایل تجلی یابد. تاثیر گذاری فرد در حل مسایل مهم کشور، بیانگر و مبین نخبگی او است. بنابراین به دنبال این هستیم که فضا و مجال حضور نخبگان را در عرصه حل مسائل کلان کشور فراهم کنیم.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اهمیت اجرای طرح استادمحور با هدف تربیت و اعتلای دانشجویان نخبه به کمک استادان مرجع و شاخص، عنوان کرد: استادانی که دغدغه پروراندن نیروی انسانی نخبه و تربیت افراد توانمند در حل مشکلات کشور را دارند، ذیل بنیاد ملی نخبگان از طریق بستههای حمایتی، اعتباری تسهیلات شامل تمامی ابزارهای در اختیار بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی، حمایت میشوند تا به عنوان مرجع، الگو و پناه برای سایر دانشجویان، زمینهساز پرورش نیروی انسانی نخبه واقعی و کارآمد در حل مسائل کشور شوند.
طرح کسر خدمت سربازی برای نخبگان خارج از کشور
دهقانی با تاکید بر این که باید باید محیط زیست نخبگانی صحیح را برای نقش آفرینی اثربخش نخبگان کشور از هرکجای دنیا فراهم کنیم، ادامه داد: مهمتر از حمایتهای موردی، ایجاد بستر مساعد و یک فضای تعامل پویا برای نخبگانی است که از سراسر دنیا چه در ایران و چه خارج از ایران، میخواهند به نحوی در پیشرفت و اعتلای کشورشان اثرگذار باشند. برنامه همکاری با متخصصان ایرانی خارج از کشور تحت عنوان کانکت امکانات و زمینههای خوبی را برای تحقق این اثرگذاری فراهم کرد و اکنون با اجرای «کانکت پلاس» زمینه بیشتری برای این تاثیرگذاری و نقش آفرینی فراهم شده است. برنامه کانکت پلاس، با تخصیص حمایتهای بیشتر، امکانات بیشتر و فضای گستردهتر همکاریها، از سوی مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری در حال پیگیری است. طرح کسر خدمت سربازی برای ۱۱۰ نفر از نخبگان خارج از کشور در قالب همین برنامه اجرایی شده و تعدادی از این افراد کارت پایان خدمت گرفتهاند. برنامه کانکت رویکردی همراهانه و همدلانه با نخبگان دارد و زمینه را برای فرزندان ایران هرجای کشور ایران و دنیا، برای نقشآفرینی و همکاری اثرگذار در حل مشکلات و پیشرفت کشور فراهم میکند.
افزایش ۶ برابری بودجه بنیاد علم ایران
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری با اشاره به گستردگی و عمیق شدن جریان توسعه علمی، با کمک بنیاد علم ایران عنوان کرد: صندوق حمایت از پژوهشگران در قالب بنیاد علم ایران فعالیت خواهد کرد و بودجه امسال این بنیاد ۶ برابر زمان مشابه در سال گذشته است. بنیاد علم ایران در رویکرد جدید به دنبال جریان سازی و الگوسازی است. به طور مثال ۱۰۰ گرنت با عددهای بزرگ و ۱۰۰۰ گرنت کوچک تر برای فتح قله های علمی اختصاص خواهد یافت و رویکردها به سمت عملیاتی شدن میرود.
دهقانی با اشاره به تخصیص اعتبارها به پژوهشگران و نخبگان برای توسعه فعالیتهای پژوهشی در قالب اعتبارات شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی گفت: امسال نسبت به سال گذشته اعتبار شبکه آزمایشگاهی رشدی ۲.۵ برابری دارد و ۹۰ میلیارد تومان به شبکه آزمایشگاهی اختصاص یافته است که ۶۰ میلیارد تومان آن عمومی و ۳۰ میلیارد تومان آن در راستای اولویت های ستادهای توسعه فناوری های راهبردی صرف خواهد شد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان، بر ضرورت حکمرانی نخبگانی برای برون رفت کشور از موانع و مشکلات اشاره کرد و گفت: تا زمانی که حکمرانی نخبگانی محقق نشود به مدینه فاضله و ایده آل نمی رسیم. اما این امر نیازمند طی مسیری پر فراز و نشیب، طولانی و البته نیازمند باور به تغییر، صبر و تحمل است
گفتنی است در این دیدار که ناصر باقری مقدم قائم مقام بنیاد ملی نخبگان، حجت الاسلام سعید کرمی نمایندۀ ولی فقیه در بنیاد ملی نخبگان و شقایق حق جوی جوانمرد رئیس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی نیز حضور داشتند، جمعی از نخبگان فعال در بدنه علمی پژوهشی و فناوری کشور دیدگاهها، دغدغهها و پیشنهاداتشان را با معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری و سایر مسئولان مطرح کردند.