بازار نفت در آستانه نقطه عطف؛ سقوط قیمت نزدیک است؟ - افق اقتصادی

بازار نفت در آستانه نقطه عطف؛ سقوط قیمت نزدیک است؟ - افق اقتصادی
چهارشنبه, ۴ تیر ۱۴۰۴ / قبل از ظهر / | 2025-06-25
کد خبر: 404146 |
تاریخ انتشار : ۲۰ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۹:۰۹ |
26 بازدید
۰
3
ارسال به دوستان
پ

اکوایران: با وجود اینکه افزایش تقاضای جهانی در طول ماه های اخیر از قیمت جهانی نفت حمایت کرده است اما کاهش تقاضای فصلی در تابستان و افزایش عرضه نفت از سوی عربستان سعودی می‌تواند شرایط بازار را تغییر دهد.

بازار نفت در آستانه نقطه عطف؛ سقوط قیمت نزدیک است؟

به گزارش اکوایران، بازار نفت به سمت نقطه‌ای تعیین کننده در حال حرکت است،  چراکه افزایش تولید به رهبری عربستان سعودی  انتظارات از ایجاد مازاد در بازار را تشدید کرده است. اکنون سوال کلیدی این است که این اتفاق دقیقا چه زمانی روی می‌دهد؟

بزرگ‌ترین خبر بازار طی ماه‌ها،  تصمیم تاریخی اوپک پلاس برای پایان دادن به حمایت از قیمت‌  نفت و به جای آن رها کردن سیل نفت بوده است. این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که جنگ تجاری  دونالد ترامپ می‌تواند تقاضای جهانی را کاهش دهد.

تعادل شکننده قیمت در بازار

در حالی که زمان در حال گذر است، تاکنون نشانه‌ای از سقوط فوری قیمت‌ها دیده نشده است. در واقع، بازارهای نفت با وجود کاهش‌هایی در سال جاری، تقریبا پایدار باقی مانده‌اند.

داده‌های  شرکت بزرگ نفتی بریتیش پترولیوم نشان می‌دهد که سه ماهه دوم ۲۰۲۵ سودآورترین دوره تولید سوخت در بیش از یکسال گذشته بوده است. پالایشگاه‌ها مشغول خرید نفت در ایالات متحده و دریای شمال بوده‌اند و با شتاب در تلاش هستند نفت خام را به محصولاتی چون بنزین و سوخت جت تبدیل کنند چراکه تقاضای تابستانی در نیمکره شمالی افزایش یافته است.

انتظارات نزولی برای زمستان و ۲۰۲۶

به گفته فردریک لاسر، رئیس تحقیقات بازار جهانی در گروه گانوور، فروش نفت در آستانه فصل افزایش تقاضا هیچگاه ایده خوبی نبوده است، ولی پس از آن، اجماع نظرات برای سه ماهه چهارم ۲۰۲۵  و سال آینده کاملا نزولی است.

انتظارات عمدتا بر این است که بازار جهانی نفت تا پایان سال با مازاد عرضه مواجه شود و این چشم  انداز حتی پیش از تغییر سیاست اوپک پلاس هم وجود داشت. افزایش تولید غیرمنتظره این گروه تنها احتمال رسیدن به این نقطه  را افزایش داده است.

اهمیت ژئو-اقتصادی نفت ارزان

سرنوشت بازار نفت برای کشورهای تولید کننده آن و بانک‌های مرکزی در کشورهای مصرف‌کننده به طور یکسان اهمیت دارد. کاهش قیمت نفت، از طرفی جریان دلارهای نفتی را کاهش می‌دهد و از طرف دیگر هزینه‌های سوخت را  در میانه افزایش انتظارات تورمی تعدیل می‌کند.

تلاش عربستان برای بازپس‌گیری سهم بازار

به گفته افراد آگاه به این موضوع، عربستان سعودی معتقد است که افزایش تقاضای نفت به این کشور اجازه می‌دهد تا تولید خود را افزایش دهد و سهم بازاری را که به تولیدکنندگان شیل آمریکا و سایر تولیدکنندگان خارج از اوپک واگذار کرده است را پس بگیرد.

نوسان قیمت برنت زیر سایه تغییر سیاست

نفت خام برنت روز سه شنبه به حدود ۶۷.۴۰ دلار در هر بشکه رسید. این شاخص از زمان تغییر سیاست اوپک در ارتباط با عرضه در محدوده ۶۰ تا ۶۷.۵ دلار در هر بشکه معامله می‌شود؛ این درحالی است که میانگین آن در سه ماهه گذشته ۷۵ دلار بوده است.

شکاف میان عرضه و تقاضا در افق نزدیک

انتظار اوپک در طول چند ماه گذشته مبنی بر این بوده است که رشد تقاضا قادر نخواهد بود موج افزایش عرضه از سوی تولیدکنندگان خارج از اتحاد اوپک پلاس را در سال جاری جبران کند.

با اینحال، تقاضای قوی در طول زمستان و در آستانه تابستان، و احتمالا مقداری خرید برای ذخیره سازی، مواجهه با پیامدهای افزایش عرضه را به تعویق انداخته است.  قیمت نفت در سال‌های اخیر تا اندازه‌ای بالا بوده است که از موج تولیدات جدید در چند کشور، به خصوص گویان حمایت کند. عرضه نفت   از کانادا گرفته تا آرژانتین و چین نیز نزدیک به بالاترین رکوردها بوده است.

آمریکا؛ نگرانی پنهان سعودی‌ها

در واقع، حتی در آمریکا که تعداد دکل‌های نفتی به پایین‌ترین سطح در طول چهار سال گذشته رسیده است، داده‌های اخیر دلیلی دیگری به سعودی‌ها می‌دهد تا درباره سهم بازار خود نگران باشند. مجموع تولید نفت آمریکا در ماه مارس به رکورد جدیدی رسید و مجموع تولید  نفت خام و گاز طبیعی به طور چشمگیری نسبت به برآوردهای قبلی مورد بازنگری قرار گرفت. این بدان معناست که هرگونه کاهش در تولید ایالات متحده از سطوح بالای تاریخی آن اتفاق خواهد افتاد.   

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید