ردپای کاهش نرخ بیکاری در تغییر ترکیب نیروی کار - افق اقتصادی

ردپای کاهش نرخ بیکاری در تغییر ترکیب نیروی کار - افق اقتصادی
یکشنبه, ۲۲ مهر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-10-13
کد خبر: 275506 |
تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۳ |
68 بازدید
۰
2
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکو ایران، جدیدترین آمار نیروی کار مربوط به بهار ۱۴۰۳ که توسط مرکز آمار ایران منتشر شده تغییرات مهمی را در روند اشتغال و بیکاری نشان می‌دهد.  بر اساس این آمار در این فصل ۲۴ میلیون و ۷۴۶ هزار نفر در بازار کار مشغول به کار بوده‌اند که ۹۲.۳ درصد از کل جمعیت […]

ردپای کاهش نرخ بیکاری در تغییر ترکیب نیروی کار

به گزارش اکو ایران، جدیدترین آمار نیروی کار مربوط به بهار ۱۴۰۳ که توسط مرکز آمار ایران منتشر شده تغییرات مهمی را در روند اشتغال و بیکاری نشان می‌دهد.

 بر اساس این آمار در این فصل ۲۴ میلیون و ۷۴۶ هزار نفر در بازار کار مشغول به کار بوده‌اند که ۹۲.۳ درصد از کل جمعیت بالای ۱۵ سال فعال در بازار کار را تشکیل داده‌اند. همچنین نرخ بیکاری نیز در بهار کاهش قابل توجهی داشته به طوری که به کمترین سطح در دهه‌های اخیر رسیده است.

 ردپای کاهش نرخ بیکاری در تغییر ترکیب نیروی کار نیز قابل مشاهده است، به طوری که به نظر می‌رسد کاریابی در مشاغل خدماتی بهبود یافته است.  

نرخ بیکاری کشور در حداقل ۲۰ ساله

 نرخ بیکاری نسبت جمعیت بیکار به کل جمعیت فعال در بازار کار را نشان می‌دهد که منظور از جمعیت فعال تمام افراد بالای ۱۵ سال است که یا شاغل هستند و یا به دنبال شغل. در بهار ۱۴۰۳ از کل جمعیت در سن کار، ۴۱.۲ درصد آن‌‌ها در بازار کار فعال بوده‌اند که در میان آن‌ها ۷.۷ درصد موفق به یافتن شغل نشده‌اند که جمعیت آن‌ها بالغ بر ۲ میلیون و ۷۵ هزار نفر بوده است.

 بررسی روند آماری در فصل بهار از سال ۱۳۸۴ نشان می‌دهد نرخ بیکاری ۷.۷ درصدی در بهار امسال کمترین نرخی بوده که در این ۲۰ سال ثبت شده است.

 این در حالی است که نرخ مشارکت در بازار کار یا همان نسبت جمعیت فعال به کل افراد در سن کار نیز از سال ۱۳۹۹ تغییر زیادی نکرده است. بنابراین می‌توان گفت از تعداد بیکاران واقعا کاسته شده است. البته نمی‌توان با قطعیت نتیجه گرفت که افرادی که از شمار بیکاران خارج شده‌‌اند شغلی پیدا کرده و به کار مشغول شده‌اند؛ ممکن است بخشی از آن‌ها به طور کلی از یافتن شغل ناامید شده و به جمعیت غیر فعال در بازار کار تبدیل شده باشند.

 بررسی سهم شاغلان در سه بخش اصلی اقتصاد می‌تواند تصویر بهتری از این تغییرات به دست دهد.

خالی شدن تدریجی بازار کار ایران از کشاورزان

 بررسی سهم اشتغال در سه بخش اصلی اقتصاد حاکی از تغییری اساسی از ترکیب نیروی کار در بخش‌های مختلف است.

 مطابق آمار منتشر شده از کل جمعیت شاغل در کشور، سهم شاغلان بخش کشاورزی در بهار ۱۴۰۳ برابر با ۱۴.۵ درصد بوده که نسبت به بهار دو دهه گذشته در حداقل مقدار قرار گرفته است. این سهم در بهار ۱۳۸۴ برابر با ۲۶.۱ درصد بوده و بنابراین در این ۲۰ سال ۱۱.۶ واحد درصد کم شده است.

 این در حالی است که دو بخش دیگر اقتصاد یعنی صنعت و خدمات به ویژه بخش خدمات با رشد سهم شاغلین مواجه بوده‌اند.

حرکت نیروی کار به سمت مشاغل خدماتی

 ۳۳ درصد از کل افراد مشغول به کار در کشور در بهار امسال در بخش صنعت مشغول به کار بوده‌اند. این سهم از سال ۱۳۸۴ برابر با ۲۹.۳ درصد بوده و در این مدت ۳.۷ واحد درصد افزایش یافته است.

 این در حالی است که بخش خدمات رشد قابل توجهی در نیروی کار داشته و در اولین فصل ۱۴۰۳ توانسته بیش از نیمی از کل شاغلین را به خود اختصاص دهد که رکورد سهم اشتغال در این بخش در فصل بهار از سال ۱۳۸۴ محسوب می‌شود.

 بررسی روند نشان می‌دهد سهم شاغلین در بخش خدمات از ۴۴.۶ درصد در بهار ۱۳۸۴ به ۵۲.۴ درصد در بهار امسال رسیده و ۷.۸ واحد درصد رشد کرده است.

 بنابراین می‌توان گفت در این سال‌ها بخش زیادی از نیروی کار به سمت مشاغل خدماتی حرکت کرده و این بخش در اقتصاد کشور بزرگ‌تر شده است؛ موضوعی که به نظر می‌رسد در افت نرخ بیکاری نیز نقش داشته است.

 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید