اما این روش حمایتی با دو اشکال جدی روبه‌رو است؛ از یک سو سقف وام های بانکی پیش بینی شده برای متقاضیان خرید مسکن با قیمت های موجود در بازار همخوانی ندارد و به تعبیری قدرت پوشش دهی آن نسبت به قیمت ها افت زیادی داشته است.

از سوی دیگر درصورت افزایش سقف وام های بانکی برای جبران قدرت پوشش دهی آن، توان و استطاعت باز پرداخت آن از سوی متقاضیان خرید مسکن وجود ندارد.

از این رو این سوال وجود دارد که در چنین وضعیتی آیا راهکاری برای حمایت متقاضیان کم درآمد در باازر مسکن وجود دارد ؟ یا آنکه نمی توان برای حل آن تا تغییر شرایط متغیرهای کلان اقتصادی راهی پیدا کرد؟

روزبه ظهیری، توسعه‌گر و فعال صنعت ساختمانی معتقد است: برای حل این معادله از چند راهکار همزمان باید استفاده کرد.

او با بیان اینکه وضعیت پیش آمده در بازار مسکن معلول چند عامل است، به اکوایران گفت: عامل اصلی روند افزایش قیمت شکل گرفته در بازار مسکن، ناشی از متغیرهای کلان اقتصادی است. در اقتصادی که تورم مزمن وجود دارد، چه بخواهید چه نخواهید مسکن به یک کالای سرمایه ای تبدیل می شود. بنابراین اولین اقدام برای خروج بازار مسکن از این وضعیت آن است که ثبات اقتصادی ایجاد شود. در مرحله دوم باید با استفاده از روش های انقباضی، ترمز تورم کشیده شود و در یک محدوده منطقی قرار گرفته شود.

او ادامه داد: در مرحله بعدی باید برای تولید و ساخت مسکن جذابیت ایجاد شود. چراکه به نظر می رسد سرمایه به رسمیت شناخته نمی شود. به این معنی که برای پرداخت تسهیلات بانکی، نرخ سود ۲۳ درصد تعریف شده و تاکید می شود که کمتر از این نرخ تسهیلات داده نمی شود و یک بازده اقتصادی متناسب با ریسک برای کسی که سرمایه دارد قائل نیستیم. درواقع وقتی یک فرد می خواهد یک فعالیت اقتصادی دارای ریسک انجام دهد باید سود اقتصادی متناسب با آن فعالیت هم درنظر گرفته شود.

به گفته ظهیری در حال حاضر مشکلات تامین اجتماعی، مالیات و… از جمله مشکلات اصلی فعالان حوزه ساخت وساز است.

او با تاکید بر اینکه نگاه بخشی برای حل مشکلات نمی تواند مسیر درستی باشد، تصریح کرد: الان هر حوزه برای رفع مشکلات خود اقدام می کند در حالی که برای حمایت از بازار مسکن نیاز به حمایت همه جانبه وجود دارد.

این فعال صنعت ساختمان در عین حال راهکارهای عملیاتی برای نجات بازار مسکن را تشریح کرد.

او روش حمایت از دهک های یک تا سه درآمدی در بازار مسکن را حمایت و دخالت مستقیم دانست و گفت: از آنجاکه این سه دهک درآمدی امکان بازپرداخت اقساط را ندارند فقط به شکل حمایت و مداخله مستقیم در قالب اجاره به شرط تملیک می توان از آنها حمایت کرد. اما برای اقشار متوسط در کنار تغییر شرایط اقتصادی باید روش هایی در جهت توانمندسازی آنها اجرایی کرد. یکی از این روش ها استفاده از ابزارهایی همچون اوراق سلف مسکن است.

ویدیو کامل این گفت‌وگو را این‌جا ببینید: