اکوایران :مدتی پیش رییس کمیته ورزش شورای شهر تهران از تهاتر مجموعه ورزشی تختی با ۷ مجموعه ورزشی شهرداری تهران خبرداد و تاکید کرد این تهاتر بیش از سقف اختیارات شهرداری بوده و نیاز به مجوز شورای شهر دارد، اما ابوذر مختاری معتقد است که این بهترین توافقی است که می توانسته شهرداری انجام دهد.
به گزارش اکوایران ،قرار است بخش هایی از مجموعه ورزشگاه تختی به شهرداری تهران واگذار شود و شهرداری هم در مقابل ۷ ورزشگاه خود را به وزارت ورزش تحویل دهد موضوعی که مورد انتقاد برخی از اعضای شورای شهر تهران بود .
ابوذر مختاری،مدیرعامل سازمان املاک و مستغلات شهرداری تهران درباره تهاتر ورزشگاه تختی با چند مجموعه ورزشی شهرداری که برخی از اعضای شورای شهر تهران نسبت به آن انتقاد داشتند به اکو ایران گفت :ورزشگاه تختی دو موضوع دارد؛ بخشی از اراضی تختی که مجموعه ورزشگاه هم نیست یعنی استادیوم و اعیانات تختی مشمول آن نمی شود در طرح پروژه شهید شوشتری قرار دارد و بخشی را هم برای یکی از اصلی ترین ایستگاه های مترو نیاز داریم که پارکینگ قطارها هم خواهد شد ، مدت هاست که این طرح بوده اما توافقی را با وزارت ورزش انجام شد . پیش از این شهرداری برای تعامل، دو ورزشگاه را در دوره مدیریت اقای قالیباف به وزارت ورزش داده بود تا مشکل باشگاه پرسپولیس و استقلال در AFC حل شود (برای آن که مجوز های لازم را بگیرند ، حتماً باید ورزشگاه داشته باشند.)
او ادامه داد :قرار است این ورزشگاهها به اضافه یک سری دیگر از اماکن ورزشی مان در اختیار وزارت ورزش بگذاریم و تهاتر کنیم ،اما چرا اماکن ورزشی؟ در حقیقت هم متولی ورزش قهرمانی و هم ورزش همگانی، به طور کلی، تربیت بدنی و وزارت ورزش است. قطعاً زمانی که مجموعه ورزشیی مثل مجموعه اسب دوانی یا استخر یا باشگاه ورزشی را در اختیار اداره کل تربیت بدنی می گذارم، به هیچ عنوان کاربری آن تغییر نمی کند چون متولی ورزش است و من این را به کسی نمی فروشم که در آینده دغدغه استفاده خصوصی، تغییر کاربری یا تعطیلی آن را داشته باشم. وقتی این را به اداره کل تربیت بدنی استان تهران یا وزارت ورزش می دهم، اولاً برابر تعرفه ها از آن استفاده می شود پس مردم همان خدمت را می گیرند و فقط متولی آن عوض شده، من دیگر آنجا مدیر نیستم؛ مدیر، مجموعه ورزشی است، هم از سرانه ورزشی کم نشده است، هم در اورهال، نگهداری، بهره وری بهتر از آن مجموعه حتماً مجموعه ورزش کشور در این حوزه متخصص تر از مدیریت شهری است همان طور که در حوزه شهری، من از وزارت ورزش یا وزارتخانه های دیگر تخصص بیشتری دارم.
به گفته مختاری این بهترین اتفاقی بود که می توانست بیفتد؛ اینکه هم بزرگراه شهید شوشتری بعد از سال ها به مجموعه ترافیکی شرق تهران کمک کند و هم مشکل مترو با توجه به وضعیت ترافیک و گرانی در حوزه حمل و نقل شهری حل شود و مردم بتوانند از مترو استفاده کنند یک اقدام مهم بود و در ضمن ما از سرانه ورزشیمان هم کم نکردیم؛ ورزشگاه یا زمینی را نفروختیم. ورزشگاهی که در حال خدمات رسانی به مردم بود، همان خدمات را حتی تخصصی تر ارائه می دهد. اگر در دوره مدیریت شهری من ورزشگاهی به هر دلیل تعطیل شود باید یک فرایند طولانی طی شود تا من بابت تعطیلی یا خرابی فلان مجموعه ورزشی مورد بازخواست قرار بگیرم اما اگر در وزارت ورزش، مجموعه ای تعطیل شود حتماً آلارم جدی تری می دهد و مردم مطالبه گرتر خواهند بود لذا به نظرم این اتفاق خوبی بود.
مختاری درخصوص این که زمین یکی از ورزشگاه های واگذار شده اوقافی این در روند تهاتر مشکلی ایجاد نمی کند هم توضیح داد :نوع مالکیت ها همیشه متفاوت است. ما زمین های اوقافیی داریم که قراردادهای چهل و نه یا صدساله دارد. این یک مدل مالکیت هست وقف قابل فروش است این نیست که ما آنجا مالکیتی نداشته باشیم.
در تاریخ ۰۱/۰۷/۱۴۰۲ بر اساس صورتجلسه شماره ۷۲۴۹۵۹ که فی مابین شهردار تهران و وزیر ورزش و جوانان تنظیم و امضاء شده ؛ شهرداری تهران در راستای اجرای طرح آزاد راه شهید شوشتری و پروژه خط ۷ متروی تهران، اقدام به انجام معامله ای کرده است.در این معامله مجموعه ورزشی تختی با مساحت ۳۴۴ هزار و ۷۶۵ متر مربع را به ارزش ۳۱ هزارمیلیارد ریال را از وزارت ورزش تحویل گرفته و در ازای ملک مذکور، هفت مجموعه ورزرشی را با متراژ ۱۵۳ هزار و ۱۲۳ هزار متر مربع به اداره کل ورزش و جوانان استان تهران تحویل دهد.
مدتی پیش، زهرا شمس احسان رییس کمیته ورزش شورای شهر تهران در تذکری به شهردار تهران در خصوص این تهاتر تذکر داده بود :بر اساس بند ۱۴ ماده ۸۰ قانون شوراها، شورای اسلامی شهر تهران وظیفه تصویب و نظارت بر معاملات شهرداری اعم از خرید، فروش، اجاره و استیجاره که به نام شهر و شهرداری صورت می پذیرد را با در نظر گرفتن صرفه و صلاح و با رعایت مقررات آیین نامه مالی و معادلات شهرداری به عهده دارد و در این راستا انجام این معامله و تحویل و تحول و معوض نمودن املاک شهرداری نیاز به مصوبه شورای اسلامی شهر تهران دارد که این امر محقق نشده است. ارزش کلی این معامله بر اساس مندرجات صورتجلسه مذکور، بالغ بر ۳۱ هزار میلیارد ریال است در حالیکه در تبصره ۱۳ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، شهردار تهران مجاز است حداکثر تا سقف ۴۵۰۰ میلیارد ریال ملک را با وزارتخانه ها، مؤسسات و شرکت های دولتی، بانک ها، موسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی معامله کند. لذا ارزش کلی این معامله حدود هفت برابر سقف اختیارات داده شده است و انجام این کار، مستلزم طرح در شورای اسلامی شهر و تصویب دارد که تا کنون هیچگونه لایحه ای به شورای اسلامی شهر ارائه نشده است.
به گفته او مقرر شده در ازای ملک مذکور، ۷ مجموعه ورزشی به اداره کل ورزش و جوانان استان تهران داده شود که هنوز چهار مجموعه ورزشی کارشناسی نشده و قیمت آن مشخص نیست و تا زمانیکه مبلغ دقیق قیمت مجموعه ها مشخص نشده، نباید این صورتجلسه تنظیم میشد.در متن صورتجلسه، مسئولیت پاسخگویی به هرگونه ادعاهای احتمالی اشخاص حقیقی و حقوقی بر عهده فروشنده گذاشته شده و حتی امضاء کنندگان صورتجلسه به این موضوع واقف بوده اند که انجام این معامله نیازمند مقررات و مجوزهایی از نهادهای قانونی است.
شمس احسان با اشاره به این که شهر تهران نیاز به توسعه بزرگراهها، خطوط مترو و سایر زیر ساختهای حمل و نقلی دارد که بتواند معضل ترافیک و آلودگی هوا را تا حدودی تعدیل کند؛ گفت: اعضای شورای شهر تهران نیز دغدغه این موضوع را دارند؛ اما آیا تهاتر ۷ مجموعه ورزشی با مساحتی بالغ بر ۱۵۳ هزار و ۱۲۳ هزار متر مربع در شهری که سرانه ورزشی پایینی دارد و ذکر این نکته که رسالت اصلی شهرداری تهران توسعه ورزش همگانی است و حتما فعالیتها و سرانههای اختصاص یافته در مناطق شهرداری تهران در این راستا بوده است؟ آیا نمی شد که در قبال این ملک، فضاها و املاکی با کاربری های دیگر به عنوان معوض داده میشد و یا پس از جایگزینی و تأمین سرانه فضاهای ورزشی در سایر مکان ها این معامله انجام می شد؟
او در تذکری به شهردار تهران گفت :شهردار تهران ضمن ارائه طرح توجیهی، فنی و اقتصادی این معامله به شورای شهر ظرف یک هفته و پاسخگویی به سئوالات و ابهامات مربوط به آن، مجوزهای قانونی برای انجام این معامله را اخذ کند.
ناصرامانی عضو شورای شهر تهران هم معتقد است که شهرداری برای تملک مجموعه ورزشی تختی از سایر املاکش استفاده می کرد تا ورزشگاههای شهرداری همچنان به شهروندان خدمات رسانی کنند .
او درخصوص واگذاری ۷ ورزشگاه شهرداری به وزارت ورزش و جوانان برای تملک مجموعه تختی گفت: تعدادی از اعضای شورای شهر معتقدند که باید از املاک دیگر شهرداری به وزارت ورزش واگذار شود . این که ما چند مجموعه ورزشی شهرداری که در اختیار مردم است را واگذار کنیم و از چرخه بهره برداری مردم حذف کنیم تا مشکلی از مترو و احداث یک بزرگراه حل کنیم درست نیست و راهکار مناسب تری وجود داد.
وی ادامه داد :ما با اصل این تفاهم موافق هستیم و مجوزش را هم داده ایم اما این تهاتر باید در سقف مبلغی که مجوزش صادر شده انجام شود درحالی که چندین برابر سقف مجاز است و حتما باید برای نهایی شدن این قرار داد از شورا مجوز گرفته شود.
امانی تاکید کرد : تعدادی از اعضای شورای شهر مخالف این هستند که این تهاتر از طریق واگذاری اماکن ورزشی شهرداری تهران انجام بگیرد وباید سایر املاک شهرداری جایگزین شود.
پس از این تذکرات علیرضا زاکانی شهردار تهران درباره تهاتر ورزشگاه تختی با چند ورزشگاه شهرداری تهران برای اجرای پروژه بزرگراه شهید شوشتری، گفت: تهاتر ورزشگاه تختی عملاً بخش اول آزادراه شهید شوشتری را تکمیل میکند؛ وزارت ورزش علاوه بر ۲ ورزشگاهی که مشخص شده بود، یک سری ورزشگاه دیگر را نیز نشان و طلب کردند و علاقه داشتند که این ورزشگاهها را به جای ملک تحویل بگیرند.
شهردار تهران با اشاره به انجام هماهنگیها در این خصوص با رئیس شورای شهر تهران، یادآور شد: هماهنگیهای لازم را انجام دادیم و مقرر شد مبلغی که در این تهاتر مازاد بر ورزشگاههای قبلی وجود خواهد داشت، برای تعریف پروژههای ورزشی در مناطق محروم به کار گرفته شود و بتوانیم کمبودها را از این مسیر جبران کنیم؛ چون گفته میشد ممکن است به سرانههای ورزشی آسیب بخورد. گفتیم که این موارد در اختیار وزارت ورزش قرار میگیرد و جزء سرانه های ورزشی خواهد بود اما شهرداری نیز به خودی خود اقدامی انجام خواهد داد تا ذائقه مردم شیرین شود.
وی در پاسخ به این پرسش که «آیا تهاتر ورزشگاه تختی با ورزشگاههای شهرداری تهران به مصوبه شورای شهر تهران نیاز دارد یا خیر؟»، گفت: ما در حال حاضر توافقات را انجام میدهیم؛ تصویب و یا عدم تصویب بستگی به سقف تهاتر دارد؛ اگر رقم آن کمتر از سقف مشخص و قانونی باشد، در اختیار شهردار خواهد بود و اگر رقم تهاتر بالاتر از سقف باشد، به شورا جهت تصویب ارائه خواهد شد.
امروز هم مدیرکل ورزش و جوانان استان تهران هم درباره این تهاتر توضیح داده است : تهاتر ورزشگاه تختی مربوط به قسمت جنوبی این ورزشگاه است که ۱۵ سال بلاتکلیف مانده بود و ارتباطی به این ورزشگاه ندارد که البته این تهاتر به نفع اداره کل ورزش و جوانان استان تهران خواهد بود.
علی جوادی درباره تهاتر ورزشگاه تختی برای اجرای پروژه بزرگراه شهید شوشتری، گفت: این پروژه مربوط به قسمت جنوبی ورزشگاه تختی است که ۱۱ سال بلاتکلیف مانده بود و دارای هیچ اماکن ورزشی نیست و ارتباطی به این ورزشگاه ندارد. در حقیقت زمین ورزشی است که مدتهای زیادی خالی مانده و طی سالهای گذشته بارگذاری روی آن صورت نگرفته و طرحی در آنجا ساخته نشده است. بنابراین تهاتر ورزشگاه هیچ آسیبی به تختی وارد نمیکند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا این موضوع سبب کاهش سرانه ورزش استان تهران نمیشود؟ هم کفته است : به میزان اماکنی که از ورزشگاه جدا می شود به قیمت کارشناسی که توسط کارشناس رسمی دادگستری و کارشناس مورد اعتماد شهرداری و اداره کل ورزش و جوانان صورت گرفته قرار است آن میزان زمینی که در ورزشگاه تختی مورد نیاز شهرداری است، ارزشگذاری و سپس رقم کارشناسی به صورت رسمی اعلام شود. بعد از این که رقم کارشناسی مشخص شد به میزان اماکن ورزشی که از اداره کل ورزش و جوانان استان تهران جدا میشود و در اختیار شهرداری قرار میگیرد، شهرداری به همان میزان به اداره کل ورزش تهران بدهکار میشود و باید اماکن ورزشی که سند آن به اسم اداره کل میخورد را در اختیار ما قرار دهد. بنابراین نه تنها سرانه فضای ورزشی ما با اجرای این پروژه کاهش پیدا نمیکند بلکه به همان میزان سرانه فضای ورزشی به ما اضافه میشود و این موضوع نه تنها به ضرر ورزش استان تهران نیست بلکه با اجرای این پروژه دسترسی به اماکن ورزشی نیز راحتتر خواهد شد. چون وظیفه اصلی ما توسعه ورزش همگانی است اماکن ورزشی که از شهرداری به اداره کل منتقل میشود با همان کاربری ورزش همگانی در اختیار اداره کل ورزش و جوانان استان تهران قرار خواهد گرفت تا مردم استفاده بهینهای از آن داشته باشند. بنابراین تهاتر ورزشگاه تختی هیچ آسیبی به این ورزشگاه نخواهد زد و در کل به نفع اداره کل و مردم خواهد بود.