ناکامی دولت در بازار اوراق در هفته‌های پایانی ۱۴۰۲ - افق اقتصادی

ناکامی دولت در بازار اوراق در هفته‌های پایانی 1402 - افق اقتصادی
پنجشنبه, ۲۲ آذر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-12-12
کد خبر: 200501 |
تاریخ انتشار : ۰۵ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۴ |
121 بازدید
۰
2
ارسال به دوستان
پ

اکوایران: آمارها نشان‌دهنده این است با نزدیک‌تر شدن به هفته‌های پایانی ۱۴۰۲، درآمد دولت از انتشار اوراق مشارکت نقدی نیز چشمگیر نبوده است.

ناکامی دولت در بازار اوراق در هفته‌های پایانی ۱۴۰۲

به گزارش اکوایران، زمانیکه دولت با هزینه‌هایی بیشتر از درآمدهای روبه‌رو باشد، با کسری بودجه مواجه خواهد شد. کسری بودجه ممکن است به دلایلی همچون محقق نشدن برخی درآمدهای پیشبینی شده رخ بدهد. در این صورت دولت برای تامین هزینه‌های خود مجبور به استقراض است. 

دولت می‌تواند به طور مستقیم از بانک مرکزی استقراض کند، می‌تواند مستقیما از بانک‌ها قرض بگیرد یا در قالب اوراق مالی، از بازار سرمایه و موسسات مالی و اعتباری، منابع مالی جمع‌آوری کند. در ادبیات اقتصادی، فروش اوراق بهادار نسبت به سایر روش‌های تامین مالی کسری بودجه ارجحیت دارد چرا که آثار پولی و مالی کمتری در اقتصاد به جای می‌گذارد. 

این درحالیست که درآمد دولت از ناحیه اوراق در سال جاری در مقایسه با سال‌های گذشته کاهش پیدا کرده است.

اعلام نتایج بیست و ششمین سری حراج اوراق دولتی در ۱۴۰۲

آمارهای منتشره از بانک مرکزی حاکی از آن است که در هفته گذشته مجموعا حدود ۱۰ همت اوراق مشارکت نقدی توسط دولت عرضه شده اما تنها ۶۵۱ میلیارد تومان از آن به فروش رسیده است. 

این اوراق که با نام‌های اراد ۱۴۸ و اراد ۱۴۹ منتشر شده‌اند، نرخ سود موثر آن‌ها به ترتیب ۲۵.۲ و ۲۶.۵ درصد است که با توجه به نرخ سود اوراق دولتی گذشته تقریبا نرخ سود بالایی بوده اما در قیاس با سود اوراق بدهی منتشر شده توسط بخش خصوصی که گاها به ۳۰ درصد نیز می‌رسد، پایین‌تر است.

مشارکت پایین خریداران در بازار اوراق دولت

انگیزه خریداران از خرید اوراق بهادار دولتی، ممکن است تشکیل یک سبد سرمایه گذاری امن باشد چرا که اوراق دولتی اصلاحا سرمایه گذاری بدون ریسک خوانده می‌شود. همچنین ممکن است برخی از موسسات یا شرکت‌ها با هدف استفاده از امتیازات خرید اوراق بهادار دولتی مانند شرکت در عملیات بازار باز، در حراج اوراق شرکت کنند.

این درحالیست که در بیست و ششمین حراج اوراق دولتی، بانک‌ها هیچ مشارکتی نداشته‌اند و مشارکت در بازار سرمایه نیز چشمگیر نبوده است. برخی از کارشناسان عنوان می‌کنند با نزدیکتر شدن به انتهای سال، تنگنای نقدینگی در بازارها شدیدا افزایش یافته و بانک‌ها فرصت سرمایه‌گذاری کمتری دارند. علاوه بر آن مشاهده می‌شود در بازار سرمایه نیز تامین مالی از طریق اوراق منتشره شرکت‌ها محدودتر شده و در این بخش نیز محدودیت منابع مالی بیشتری نسبت به سال‌های گذشته وجود دارد. 

علاوه بر این موضوع برخی بیان می‌کنند که در سال گذشته بانک‌ها حجم زیادی اوراق دولتی خریده‌اند و از این حیث اشباع شده‌اند بنابراین خرید اوراق بیشتر برایشان ضرورتی ندارد. 

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید